Zöldség-Gyümölcs

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

MATE – Sajtóközlemény

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.

A dinnyefélék tök alanyra való oltása az elmúlt időszakban világszerte nagy szerepet kapott, az oltványok felhasználása révén ugyanis a talajból eredő növényi kórokozók és kártevők jobban elkerülhetők. További előny, hogy az oltott növényeknek hatékonyabb a víz- és tápanyag-felvételük, jobb a növekedési erélyük és jobban képesek tolerálni az alacsony hőmérsékletet is.

Korábbi kutatások szerint azonban az oltás negatív változást eredményezhet a dinnyék ízében annak ellenére, hogy a termesztéstechnológia megfelelő. A tök alany ugyanis befolyásolhatja a hús szerkezetét, színét és szárazanyag-koncentrációját, valamint a héj barázdáltságát is. Ezért fordulhat elő, hogy sok fogyasztó szerint olykor tökízű a sárgadinnye, mások viszont nem érzik a különbséget az oltott és a sajátgyökerű növényről szedett termések között.

E kérdések tisztázása érdekében Németh Dzsenifer, a MATE Kertészettudományi Doktori Iskolájának doktorjelöltje hazánkban kapható sárgadinnye fajtákon végzett széleskörű vizsgálatokat Dr. Kappel Noémi egyetemi docens és Dr. Balázs Gábor egyetemi adjunktus témavezetésével.

Az utóbbi években az élelmiszerek vizsgálatánál egyre népszerűbbek a mesterséges érzékszervekkel történő elemzések, mivel ezek segítségével a szubjektivitás teljes mértékben kiszűrhető. Az elektronikus nyelv például az emberi nyelvet lemásolva képes elemezni a folyadékokat. Emellett praktikus módszer a közeli infravörös spektroszkópia is, amely lehetővé teszi az élelmiszerek beltartalmi paramétereinek gyors mennyiségi és minőségi vizsgálatát. Kutatási eredményeim alapján sikerült igazolni, hogy ez a két eljárás a különféle sárgadinnyefajták oltási és tárolási kezeléseinek kimutatására is alkalmas

– mutat rá a fiatal kutató.

cof

A Sveglio fajta esetében például kiderült, hogy az interspecifikus tök alanyra oltott kombináció gyengébb sárgadinnye-illattal, gyümölcshús-színnel és kevésbé édes ízzel jellemezhető. A Jannet fajtánál a sárgadinnye-illat és a textúra esetében a sajátgyökerű bizonyult jobbnak, viszont a lédússág, az édes íz, az utóíz és az íz tartóssága tekintetében az oltott növények termése volt jobb.

Ehhez képest a London fajta esetében nem igazán adódtak nagy különbségek az oltási kombinációk között, csupán a sajátgyökerű termések színe volt halványabb a másik két kezeléshez képest. Ezzel Németh Dzsenifernek sikerült igazolni azt a korábbi állítást, mely szerint a különböző íz- és aroma-anyagok változása nagyban függ az oltástól és az alanyválasztástól is.

Az elektronikus nyelvvel végzett vizsgálatok alapján arra is fény derült, hogy a sárgadinnye tárolása során bekövetkező aroma- és ízváltozások nem olyan jelentősek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Kísérleti klímasemleges üvegházat építenek Hollandiában

2020. március 23. 13:03

Az itt megszerzett eredmények ösztönzést adhatnak a kertészek számára, hogy új fejlesztésekben gondolkodjanak és megvalósulhasson az a céltűzés, amely szerint a holland kertészeti ágazatnak húsz éven belül klímasemlegessé kellene válnia.

Batallon - az új generációs biostimulátor

2023. június 6. 11:41

A KIMITEC egy fiatal, dinamikus, mezőgazdasági biotechnológiai vállalat, ahol az R&D&I tevékenység elköteleződött a mezőgazdasági termelők számára hatékony biológiai megoldások fejlesztésére.

A liszteskék a szabadban is áttelelnek – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. október 25. 16:10

Október utolsó hetében ősziesre fordult hazánk időjárása. Az egymást váltó időjárási frontok több-kevesebb csapadékot szállítottak a térségbe. A legtöbb eső a délnyugati-északkeleti tengely mentén hullott, helyenként 30-40 mm is, de a dél-alföldi tájegységekben nem nedvesítette át kellőképpen a talaj felső rétegét, ott maradt az őszi aszály.

A szakszerű metszést leshetjük el a MATE képzésein

2023. február 15. 09:12

Országos tavaszi metszési tanfolyamot hirdet a MATE Kertészettudományi Intézete, melynek keretében egy időben öt településen tartanak felnőttképzéseket.