Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Miért kell szódabikarbónás vízzel lemosni a zöldségeket?

Miért kell szódabikarbónás vízzel lemosni a zöldségeket?

Agrofórum Online

A világhálót elárasztották azok a videók, amelyek azt mutatják be, hogyan lehet igaziból lemosni a termesztőktől vagy a boltokban vásárolt zöldségekről és gyümölcsökről a valódi szennyeződéseket – mert hogy azt a csapvíz nem mossa le...

Legalábbis így kommentálják a legnépszerűbb influencerek a videóikat, mi pedig elborzadva végignézhetjük, milyen lé jön le egy paradicsomról vagy egy uborkáról, amit eddig bátran megettünk vagy a családunk elé tettünk. De akkor hogy is van ez? Nem elég a víz, és csak a szódabikarbónás víz a jó? Mitől lesz egy termék tiszta, és mit távolít el ez a csodalé?

Mennyire lehet „koszos” az asztalunkra kerülő gyümölcs?
Függetlenül attól, hogy ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket hagyományos szabadföldi, üvegházi vagy hidropóniás termesztéssel termesztették, nem hihetjük azt, hogy nem lesz semmiféle szennyeződés a termék felszínén.

Ez lehet persze hagyományos kosz is: por, sár, föld, de lehetnek növényvédő szerek is, sőt, mivel élő dolgokról van szó, baktériumok is megtelepedhetnek rajta, olyanok is, mint akár a szalmonella, az E. coli vagy a lisztéria –  a talaj vagy a víz szennyeződéséből adódóan. Nos, az új irányzat szerint éppen emiatt szükséges minden terményt szódabikarbónás vízzel leöblíteni, mielőtt elfogyasztjuk őket. 

Mit mond a járványügyi hatóság?
A termesztés és betakarítás után sok terméknek szüksége van egy védőrétegre az ellátási láncon keresztül vezető útja során, amit általában viaszbevonat formájában meg is kap. Bár ezek a viaszbevonatok általában megfelelnek az élelmiszer-biztonsági előírásoknak, megesik, hogy néha színezéket vagy gombaölő szert is tartalmaznak.

A járványügyi hatóság szerint „minden terméket alaposan meg kell mosni folyó víz alatt, mielőtt elkészítjük és/vagy elfogyasztjuk őket, beleértve az otthon termesztett, élelmiszerboltban vagy termelői piacon vásárolt termékeket is.” Kérdés, hogy a folyó víz eltávolítja ezeket az anyagokat a termékekről?

Miért mossák le az emberek a zöldségeket/gyümölcsöket szódabikarbónával?
A szódabikarbónát számtalan módon használják, de ma az egyik legnépszerűbb felhasználási módja a zöldség/gyümölcsmosás: ehhez 2 csésze hideg vízhez 1 teáskanálnyi szódabikarbónát kell keverni és a zöldségeket, gyümölcsöket ebben a lében (vagyis a többszörösében) kell 12-15 percig áztatni.

Eztán le kell öblíteni és meg kell szárítani őket. A legfrissebb tanulmányok kimutatták, hogy míg a termékek szódabikarbónás oldatban történő mosása 66,7–98,9%-kal csökkenti a növényvédőszer-maradványokat, addig a csapvízben történő mosás csupán 26,7–62,9%-kal csökkenti ezt. 

Mi a helyzet a növényvédő szerekkel?
A legnépszerűbb TikTok videókon a szódabikarbónás lemosás célja mindig a növényvédő szerek eltávolítása. Az USDA következetesen vizsgálja a termékeken található peszticid-szermaradványok szintjét, de az adatok szerint ezek nem érik el azt a szintet, ami káros lenne a fogyasztókra. A magasabb peszticidterhelés elkerülésének lehetséges módja, ha bio vagy helyi termelői piacokról vásárolunk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Így nem végzi a zöldségben az üvegházi mikroműanyag

2024. május 13. 11:10

A mikroműanyagok az üvegházakon árnyékolásra használt anyagokból is származhatnak. Ám már létezik a lebomló árnyékoló.

Bolti fokhagymából így termesszünk saját fokhagymát

2024. május 12. 16:10

A teljes gumót egy kis pohár tetejére kell tenni, amiben víz van.

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11. 16:10

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.

Normalizálódik az olasz gyümölcs- és zöldségexport

2022. augusztus 11. 14:10

2021-ben Olaszország gyümölcs- és zöldségexportja 8,3 százalékkal bővült, és 5,2 milliárd eurót hozott.

Ismét ingyenes zöldség-gyümölcs rendezvényt tart a kamara

2018. szeptember 25. 12:10

A rendezvény célja az elméleti és gyakorlati tudás átadása, melynek során az első napon bemutatják a vonatkozó jogszabályokat, előírásokat, élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelményeket.

Akár duplájára is növelhető a magyar kertészeti ágazat kibocsátása

2018. március 5. 08:16

Az évi közel 2,5 millió tonna átlagos zöldség-, gyümölcstermés akár 1 millió tonnával lenne növelhető az agrárkamara országos osztályvezetője szerint.

A mag nélküli szőlő vizsgálata

2023. október 3. 17:10

Ma már – népszerűségét tekintve – simán felülmúlja a mag nélküli szőlő a hagyományos, magos fajtákat. Hogy miért? Mert könnyebben eszik a gyerekek, az idősek, és különben is, minek bajlódjunk a magok szétrágásával, ha bármelyik élelmiszerboltban kaphatunk mag nélküli fajtát is a szezonon belül? De mi a helyzet akkor, ha az emberek orra alá dörgöljük azt, hogy az ilyen szőlők egészen biztosan nem természetesek?