Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Milyen lesz az idei görögdinnye?

Milyen lesz az idei görögdinnye?

Agrofórum Online

Hamarosan itt a kedvenc idénygyümölcsünk, a görögdinnye szezonja, amely a nyári hónapok egyik legnagyobb kedvence. Kevesen tudják azonban, hogy a görögdinnye valójában a tökfélék családjába tartozik, és ennek megfelelően ökológiai igényei is a tökfélékre hajaz.

A kulináris világban a gyümölcsöket általában édes ízük, vagyis cukortartalmuk alapján különböztetik meg a zöldségektől, amelyeket inkább sós vagy kevésbé édes ételekhez használnak.

Talán ez lehet az oka, hogy a köznyelvben a dinnyeféléket gyümölcsként azonosítjuk. Valójában a cucurbitaceae családjába tartoznak, így ezek a kabakos növények termesztéstechnológiai szempontból zöldségnek számítanak.

A tökfélék ökológiai igényei

A görögdinnye az egyik legnagyobb fény- és vízigényű zöldségfaj, amely megfelelő gondozás mellett bőséges termést hozhat. A megfelelő termésátlag eléréséhez szükséges lehet öntözni, emellett fontos a megfelelő tápanyagellátás is, mivel a dinnyének igen nagy a tápanyagigénye.

A szél nagy károkat okozhat a termesztése során, különösen a nagy hajtásrendszert fejlesztő fajtáknál. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, szélcsendes helyet válasszunk számára, ahol akár nagy térállásban termeszthetjük.

A sűrűn ültetett növények között a tápanyagokért és vízért folytatott verseny csökkentheti a termésátlagot. Termőterület-választás előtt érdemes meggyőződni, hogy mikor volt utoljára kabakos növény az adott területen.

Amennyiben ez 5 éven belül van, érdemes új terület után néznünk, annak érdekében, hogy biztosan elkerüljük a talaj kimerülése által okozott alacsonyabb terméshozamot, vagy akár a talajfertőzéseket. A dinnye ugyan nem a monokultúra növénye, azonban vetésforgóban, búza, vagy szinte bármilyen hüvelyes után kiválóan fejlődik.

Mit várhatunk az idei terméstől?

A jelenlegi szélsőségesebb időjárás jegyében jogosan tevődik fel a kérdés a dinnye esetében. A meleg és a napsütés igen hamar eljött, amely kedvező számára. Azonban számolnunk kell az elmúlt időszak szeles időjárásával társuló bő csapadékkal is.

Tartósan alacsony átlaghőmérséklet és jelentősen csapadékos időjárás késlelteti az érését. Héjának tompa színe és megvastagodása intő jel lehet erre, azonban, amennyiben ezeket nem tapasztaljuk termésünkön, nyugodtan öntözhetjük tovább, hogy vízigényét továbbra is fedezzük.

Honnan tudjuk, hogy kellőképpen érett?

Termésünk külleme igen árulkodó lehet az érettségéről és ízét illetően. Bizonyára mindenki találkozott már a dinnye sárga foltjával, mely azt a jelzi, melyik oldalán csücsült a földön. Ez a folt minél sötétebb, annál tovább ért a napon, tehát nagyobb a valószínűsége, hogy belseje édes. További ismertető jele lehet a színe. Az érett termés élénk színű, míg az éretlené fakóbb.

Végül az egyik legismertebb módszer a dinnyét megkoppintani. Az érett görögdinnye mély, üreges hangot ad, míg az éretlen dinnye tompa hangot. Ennek oka, hogy az érett görögdinnye héja kemény és sima, így ha a dinnye héja puha vagy sérült, akkor nem érdemes megvenni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcstisztítás szódabikarbónás vízzel

2024. június 12. 07:10

Az egyik legnépszerűbb trend követői szerint nem elég csapvízzel lemosni a boltokban és a piacokon kapható zöldségeket és gyümölcsöket.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Az üvegházak egyre nagyobb területet fednek le a Földön

2024. június 6. 13:10

Az üvegházi termesztés globálisan nő, mutatták ki egy tanulmányban. A trendnek számos előnye van, de a negatív hatásaira kevesebb figyelem irányul.

Berobbant a cseresznyeszezon, ilyen minőséget ígérnek a szakemberek

2024. június 1. 12:10

Az idén az átlagosnál jobb termés várható, az időjárás azonban – főként az érési időszakban lehulló csapadék – jelentős mértékben befolyásolhatja a tényleges termésmennyiséget.

Kutatók feltárták a görögdinnye eredetét

2021. június 19. 05:09

A Washington University kutatóinak genetikai vizsgálatok segítségével sikerült meghatározni a görögdinnye eredetét.

Kevesebb magyar dinnyét ehetünk idén nyáron

2019. június 26. 14:02

A görögdinnye árának alakulását meghatározza, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés ural.

Rekordmennyiségű dinnye fogyott a Lidlben

2021. szeptember 20. 09:57

A Lidl Magyarország évek óta elkötelezett a magyar beszállítók támogatása mellett, ezirányú elhivatottságát jól mutatja, hogy idén rekordmennyiségű, mintegy 17 000 tonna hazai görögdinnyét értékesített belföldön és a külpiacokon összesen, mely közel 50 százalékos növekedést jelent a 2020-as szezonhoz képest.

Honnan tudhatjuk, hogy érett-e a görögdinnye?

2021. július 23. 09:49

A görögdinnye érési időszaka a virágok megtermékenyítésétől számítva hazánkban kb. 30-35 nap múlva kezdődik el. Fő szedési időszaka, szabadföldi körülmények között termesztve, július elejétől általában szeptemberig tart.