Zöldség-Gyümölcs

Mitől lesz csípősebb a paprika? A virágzás utáni vízmegvonás talán segíthet

Agrofórum Online

Kutatók azt vizsgálták, milyen termesztéstechnológiai megoldásokkal lehetne fokozni egy-egy paprikafajta csípősségét.

A világ népessége sohasem fog egyetértésre jutni abban a kérdésben, hogy egy-egy ételt csípősen vagy édesen érdemes-e fogyasztani. További vitákra adhat okot a csípősség mértéke; a legtöbben csodálattal vegyes borzadállyal szemléljük azokat, akik számára fájdalmas gyönyört jelent a szélsőségesen csípős íz annak minden velejárójával: a lángot fogó száj, az égő torok, a háborgó gyomor – hogy a következményekről már ne is beszéljünk.

A chilipaprikának ezt a leírhatatlan hatását a kapszaicinoid vegyületcsoport okozza, amelynek erősségét régebben kóstolással „mérték” (hányszoros, cukoroldattal végzett hígítás után nem érezhető a csípősség, ez az úgynevezett Scoville-féle Heat-skála), manapság azonban egzakt mérések állnak rendelkezésre erre a célra. A kapszaicinoidok kisebb koncentrációban egészségesek, gyulladáscsökkentő hatásúak, növelik az inzulintermelő sejtek tömegét, segítik az emésztést, és serkentik a vérkeringést.

Jelenleg a világ legcsípősebb fajtája a Pepper X, amelynek Scoville-skálán kifejezett értéke 2,69 millió, több mint 1 millióval verve a korábbi rekorder Carolina Reapert. A magyar fűszerpaprika, például a „Szegedi 178” értéke 9500-12 800 között van.

Egyelőre a kutatók sem tudják, hogy mi segíti elő a kapszaicinoidok képződését, az azonban biztos, hogy a termesztési körülmények közül két tényező kimutatható hatással van a termék csípősségére.

Az egyik az öntözővíz mennyisége, illetve az időszakos vízhiány. Bár nem minden kísérlet adott egyértelmű eredményt, valószínűnek látszik, hogy a virágzás utáni vízmegvonás fokozza a csípősséget okozó vegyületek termelődését.

A másik tényező a bogyók érettségi foka: a legtöbb kapszaicin a zöld érés – kormosodás fázisában mérhető. Mindennek ismeretében a kutatók azt mondják, hogy ha a csípősség a termesztés célja, akkor a zöld éréskor végzett szedés az optimális, ha pedig a minél kedvezőbb, egészségesebb összetétel, akkor a teljes érés állapotában kell leszedni a paprikát.

Jó hír, hogy a kapszaicinoidok stabil vegyületek, még feldolgozás (főzés, fagyasztás, szárítás) során is csak kismértékben veszítenek csípősségükből, a legkímélőbb feldolgozási módszer pedig a liofilizálás. Mivel a chilipaprika termesztése akár otthoni körülmények között is sikerrel kecsegtet, érdemes vele próbát tenni – azonban a kóstolgatással mindenképpen legyünk nagyon óvatosak, mert váratlanul izzasztó élményekben részesülhetünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Miért haltak el a beültetett muskátlipalánták?

2023. április 11. 04:36

Beültetett muskátlinövényeim levelei elhaltak. Évek óta futómuskátlit nevelünk, gyönyörűek szoktak lenni, idén pórul jártunk. Mi történhetett velük? Mindent úgy csináltunk, ahogy szoktuk, az ablakpárkányon vannak.

Hogyan gondozzuk tavasszal a muskátlit?

2023. április 20. 04:38

Szeretnék tájékozódni a muskátli ápolásával kapcsolatban. Kérem segítségüket, hogy miként gondozzuk tavasszal a muskátlit?

Ki kell dobni a fonnyadó, barnuló levelű muskátlit?

2023. június 23. 04:37

A muskátlim levelei közt egy-egy levél fonnyadni, barnulni kezdett. A levélen hosszan, V alakban barna folt jelent meg. A levél fonákján a barna folt környékén kevés, fekete nagyon kicsi valamik vannak, de lehet, hogy csak kevés földmaradvány. Mi lehet a baja? Netán kidobjam?

Öntözésfejlesztés: hol és hogyan érdemes?

2018. december 10. 10:38

Örvendetes, hogy az öntözésfejlesztésben konkrét lépéseket alapozott meg a kormány, de ügyelni kell arra, hogy maradjunk a realitásoknál – figyelmeztetnek elemzésükben az OTP Agrár szakértői.