Zöldség-Gyümölcs

Mitől lesz csípősebb a paprika? A virágzás utáni vízmegvonás talán segíthet

Agrofórum Online

Kutatók azt vizsgálták, milyen termesztéstechnológiai megoldásokkal lehetne fokozni egy-egy paprikafajta csípősségét.

A világ népessége sohasem fog egyetértésre jutni abban a kérdésben, hogy egy-egy ételt csípősen vagy édesen érdemes-e fogyasztani. További vitákra adhat okot a csípősség mértéke; a legtöbben csodálattal vegyes borzadállyal szemléljük azokat, akik számára fájdalmas gyönyört jelent a szélsőségesen csípős íz annak minden velejárójával: a lángot fogó száj, az égő torok, a háborgó gyomor – hogy a következményekről már ne is beszéljünk.

A chilipaprikának ezt a leírhatatlan hatását a kapszaicinoid vegyületcsoport okozza, amelynek erősségét régebben kóstolással „mérték” (hányszoros, cukoroldattal végzett hígítás után nem érezhető a csípősség, ez az úgynevezett Scoville-féle Heat-skála), manapság azonban egzakt mérések állnak rendelkezésre erre a célra. A kapszaicinoidok kisebb koncentrációban egészségesek, gyulladáscsökkentő hatásúak, növelik az inzulintermelő sejtek tömegét, segítik az emésztést, és serkentik a vérkeringést.

Jelenleg a világ legcsípősebb fajtája a Pepper X, amelynek Scoville-skálán kifejezett értéke 2,69 millió, több mint 1 millióval verve a korábbi rekorder Carolina Reapert. A magyar fűszerpaprika, például a „Szegedi 178” értéke 9500-12 800 között van.

Egyelőre a kutatók sem tudják, hogy mi segíti elő a kapszaicinoidok képződését, az azonban biztos, hogy a termesztési körülmények közül két tényező kimutatható hatással van a termék csípősségére.

Az egyik az öntözővíz mennyisége, illetve az időszakos vízhiány. Bár nem minden kísérlet adott egyértelmű eredményt, valószínűnek látszik, hogy a virágzás utáni vízmegvonás fokozza a csípősséget okozó vegyületek termelődését.

A másik tényező a bogyók érettségi foka: a legtöbb kapszaicin a zöld érés – kormosodás fázisában mérhető. Mindennek ismeretében a kutatók azt mondják, hogy ha a csípősség a termesztés célja, akkor a zöld éréskor végzett szedés az optimális, ha pedig a minél kedvezőbb, egészségesebb összetétel, akkor a teljes érés állapotában kell leszedni a paprikát.

Jó hír, hogy a kapszaicinoidok stabil vegyületek, még feldolgozás (főzés, fagyasztás, szárítás) során is csak kismértékben veszítenek csípősségükből, a legkímélőbb feldolgozási módszer pedig a liofilizálás. Mivel a chilipaprika termesztése akár otthoni körülmények között is sikerrel kecsegtet, érdemes vele próbát tenni – azonban a kóstolgatással mindenképpen legyünk nagyon óvatosak, mert váratlanul izzasztó élményekben részesülhetünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Milyen károsító támadhatta meg a díszalmafákat?

2023. március 9. 04:37

Kertünk előtt az utcai járdán van 2 db 15-20 éves díszalmafa. Csodálatos rózsaszínű virágaikat tavasszal sokan megcsodálják. Valami történt a fákkal, az összes apró termés megfeketedett, összeaszalódott, és rajta lógnak az ágakon, nem hullottak le. A fatörzseken, sok helyen sebeket, kéregleválásokat is látok. Mi történhetett velük? Mit tehetek, hogy ez ne ismétlődjön meg?

Bauer Öntözős Piknik

2023. május 26. 09:37

A Bauer Hungária Kft. 2023. 05. 11-én rendezte meg az Öntözős Pikniknet, melynek keretében bemutatták saját fejlesztéseiket és a velük együttműködő cégek öntözési megoldásait, a tervezéstől, a kivitelezésen, a monitorozáson át a víz minél nagyobb hatékonysággal történő felhasználásáig.

Vízjogi engedély nélkül is díjmentesen lehet öntözni

2019. május 6. 09:17

Az intézkedést a szárazság miatt vezette be a kormány, a gazdák így külön engedély nélkül 1200 köbméternyi vizet használhatnak fel mintegy 100 hektárnyi területen legfeljebb egy hónapig, a tartósan vízhiányos időszakban.

Spanyolország az aszályos jövővel szemben középkori megoldásokhoz folyamodik

2023. augusztus 2. 14:10

A Dél-Európán végigsöprő extrém hőség újabb figyelmeztetés volt arra, hogy az éghajlatváltozás milyen kihívások elé állítja Spanyolországot.