Zöldség-Gyümölcs

Mitől lesz csípősebb a paprika? A virágzás utáni vízmegvonás talán segíthet

Agrofórum Online

Kutatók azt vizsgálták, milyen termesztéstechnológiai megoldásokkal lehetne fokozni egy-egy paprikafajta csípősségét.

A világ népessége sohasem fog egyetértésre jutni abban a kérdésben, hogy egy-egy ételt csípősen vagy édesen érdemes-e fogyasztani. További vitákra adhat okot a csípősség mértéke; a legtöbben csodálattal vegyes borzadállyal szemléljük azokat, akik számára fájdalmas gyönyört jelent a szélsőségesen csípős íz annak minden velejárójával: a lángot fogó száj, az égő torok, a háborgó gyomor – hogy a következményekről már ne is beszéljünk.

A chilipaprikának ezt a leírhatatlan hatását a kapszaicinoid vegyületcsoport okozza, amelynek erősségét régebben kóstolással „mérték” (hányszoros, cukoroldattal végzett hígítás után nem érezhető a csípősség, ez az úgynevezett Scoville-féle Heat-skála), manapság azonban egzakt mérések állnak rendelkezésre erre a célra. A kapszaicinoidok kisebb koncentrációban egészségesek, gyulladáscsökkentő hatásúak, növelik az inzulintermelő sejtek tömegét, segítik az emésztést, és serkentik a vérkeringést.

Jelenleg a világ legcsípősebb fajtája a Pepper X, amelynek Scoville-skálán kifejezett értéke 2,69 millió, több mint 1 millióval verve a korábbi rekorder Carolina Reapert. A magyar fűszerpaprika, például a „Szegedi 178” értéke 9500-12 800 között van.

Egyelőre a kutatók sem tudják, hogy mi segíti elő a kapszaicinoidok képződését, az azonban biztos, hogy a termesztési körülmények közül két tényező kimutatható hatással van a termék csípősségére.

Az egyik az öntözővíz mennyisége, illetve az időszakos vízhiány. Bár nem minden kísérlet adott egyértelmű eredményt, valószínűnek látszik, hogy a virágzás utáni vízmegvonás fokozza a csípősséget okozó vegyületek termelődését.

A másik tényező a bogyók érettségi foka: a legtöbb kapszaicin a zöld érés – kormosodás fázisában mérhető. Mindennek ismeretében a kutatók azt mondják, hogy ha a csípősség a termesztés célja, akkor a zöld éréskor végzett szedés az optimális, ha pedig a minél kedvezőbb, egészségesebb összetétel, akkor a teljes érés állapotában kell leszedni a paprikát.

Jó hír, hogy a kapszaicinoidok stabil vegyületek, még feldolgozás (főzés, fagyasztás, szárítás) során is csak kismértékben veszítenek csípősségükből, a legkímélőbb feldolgozási módszer pedig a liofilizálás. Mivel a chilipaprika termesztése akár otthoni körülmények között is sikerrel kecsegtet, érdemes vele próbát tenni – azonban a kóstolgatással mindenképpen legyünk nagyon óvatosak, mert váratlanul izzasztó élményekben részesülhetünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Miért sárgulhat a könnyezőpálma levele?

2023. január 18. 04:36

Szeretnék választ kapni arra a kérdésre Önöktől, hogy miért sárgulhat a monsterám levele?

Banánfa teleltetése miként lehet a szabad kertben?

2023. április 4. 10:36

Lehetséges, illetve érdemes a házikertbe ültetni banánfát? Hogyan lehet átteleltetni a szabad kertben?

Vízjogi engedély nélkül is díjmentesen lehet öntözni

2019. május 6. 09:17

Az intézkedést a szárazság miatt vezette be a kormány, a gazdák így külön engedély nélkül 1200 köbméternyi vizet használhatnak fel mintegy 100 hektárnyi területen legfeljebb egy hónapig, a tartósan vízhiányos időszakban.

Milyen betegség támadta meg a batátapalánta szárát és leveleit?

2023. április 19. 04:38

Édesburgonya-palántát nevelek májusi kiültetésre a lakásban az ablak előtt, és a palántákon eddig még nem látott elváltozások nőttek, kis kiemelkedések, mint a kiütések (képet mellékelek). Leveleken és a száron is vannak. Milyen betegség ez? Meggyógyíthatók és kiültethetők lesznek?