Zöldség-Gyümölcs

Óriási a félreértés: nem is éghajlatbarát a helyi élelmiszer

Agrofórum Online

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerint az Európában helyből származó alma károsabb lehet az éghajlatra, mint az Új-Zélandról importált.

Ennek oka a regionális gyümölcsök tárolása során keletkező károsanyag-kibocsátás, amely csak töredéke a szállításkor keletkezőnek. Ha az összes kibocsátást összeadjuk, akkor a WTO szerint egy regionális alma nem mindig éghajlat-barátabb, mint egy másik kontinensről származó.

A szállított gyümölcsök jobbak lehetnek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, mint a helyiek? A WTO azt mondja: igen. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tanulmányai szerint egy Európában, például Németországban termelt alma nem mindig éghajlat-barátabb, mint egy új-zélandi alma, amelyet több mint 18 000 kilométerről szállítottak az európai vevőkhöz.

Itt a félreértés

„Nagy a félreértés – mondta Ralph Ossa, a WTO vezető közgazdásza. A legtöbben úgy gondolják, hogy egy helyi termék feltétlenül jó a környezet számára. Ez nem mindig igaz, ha egy termék teljes CO2-kibocsátását figyelembe vesszük. – Az új-zélandi alma télen zöldebb, mint a németországi alma, mert a német almát hűtőházban tárolták, és ez energiát használ” – mondta Ossa.

A fosszilis energiákból, például a szénből, az olajból és a földgázból származó globális CO2-kibocsátás tovább növekszik. Az Exeteri Egyetem szakemberei idén rekordmagasságot várnak.

Az importálás nem mindig rossz

A szállításból származó kibocsátás egy termék teljes kibocsátásának viszonylag kis hányadát tette ki a WTO adatai szerint. Élelmiszer esetében ez átlagosan tíz százalék. A termelési kibocsátások között azonban nagy különbségek vannak. A világkereskedelem segíthet csökkenteni a CO2-kibocsátást.

„Ha egy zöldségnek vagy gyümölcsnek más országban van szezonja, és nem a célországban, ahol fűtött üvegházban terem, vagy hidegen tárolják, akkor a helyben előállított áruk termelési kibocsátása gyakran magasabb, mint a másik országban” – mondta Ossa.

Tehát egyáltalán nem igaz, hogy az importálás mindig rossz.

Mindeközben gyakorlatilag minden nagy nemzetközi vállalat klímasemleges akar lenni – legalábbis hivatalosan. A kutatások azt mutatják: az ambiciózus éghajlati ígéretek gyakran alig többek puszta célnál.

Másként kell cselekedni

Ralph Ossa, a Kereskedelmi Világszervezet vezető közgazdásza szerint a világkereskedelem szerepet játszhat az éghajlatot károsító kibocsátások csökkentésében – számolt be a német ZDF. Ahhoz, hogy ezt elérjük, nem kevesebbet, hanem másként kell cselekednünk. „A kereskedelem az éghajlat-politika fontos hatásfokozója lehet” – tette hozzá.

Kereskedelmi Világszervezet (WTO)

A genfi székhelyű WTO a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank mellett az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai nemzetközi szervezet, 1995. január 1-jén kezdte meg működését. Mindenekelőtt tárgyalási fórumot kíván biztosítani a vámok és egyéb kereskedelmi akadályok csökkentésére, valamint annak nyomon követésére, hogy betartják-e a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Komoly károkat okozhatnak az almásokban az aknázómolyok?

2018. szeptember 13. 04:00

I. Katalin kérdése: A képen látható tüneteket találtam almafám levelein, mi okozza ezt és mit tehetek ellene?

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

Mi okozza az alma fiatal leveleinek sárgás-pirosas elszíneződését?

2019. április 8. 08:17

J. Réka kérdése: Mi okozza az alma fiatal leveleinek sárgás-pirosas elszíneződését?