13℃ 10℃
november 17. Hortenzia, Gergő, Dénes
Zöldség-Gyümölcs

Óriási a félreértés: nem is éghajlatbarát a helyi élelmiszer

Agrofórum Online

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerint az Európában helyből származó alma károsabb lehet az éghajlatra, mint az Új-Zélandról importált.

Ennek oka a regionális gyümölcsök tárolása során keletkező károsanyag-kibocsátás, amely csak töredéke a szállításkor keletkezőnek. Ha az összes kibocsátást összeadjuk, akkor a WTO szerint egy regionális alma nem mindig éghajlat-barátabb, mint egy másik kontinensről származó.

A szállított gyümölcsök jobbak lehetnek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, mint a helyiek? A WTO azt mondja: igen. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tanulmányai szerint egy Európában, például Németországban termelt alma nem mindig éghajlat-barátabb, mint egy új-zélandi alma, amelyet több mint 18 000 kilométerről szállítottak az európai vevőkhöz.

Itt a félreértés

„Nagy a félreértés – mondta Ralph Ossa, a WTO vezető közgazdásza. A legtöbben úgy gondolják, hogy egy helyi termék feltétlenül jó a környezet számára. Ez nem mindig igaz, ha egy termék teljes CO2-kibocsátását figyelembe vesszük. – Az új-zélandi alma télen zöldebb, mint a németországi alma, mert a német almát hűtőházban tárolták, és ez energiát használ” – mondta Ossa.

A fosszilis energiákból, például a szénből, az olajból és a földgázból származó globális CO2-kibocsátás tovább növekszik. Az Exeteri Egyetem szakemberei idén rekordmagasságot várnak.

Az importálás nem mindig rossz

A szállításból származó kibocsátás egy termék teljes kibocsátásának viszonylag kis hányadát tette ki a WTO adatai szerint. Élelmiszer esetében ez átlagosan tíz százalék. A termelési kibocsátások között azonban nagy különbségek vannak. A világkereskedelem segíthet csökkenteni a CO2-kibocsátást.

„Ha egy zöldségnek vagy gyümölcsnek más országban van szezonja, és nem a célországban, ahol fűtött üvegházban terem, vagy hidegen tárolják, akkor a helyben előállított áruk termelési kibocsátása gyakran magasabb, mint a másik országban” – mondta Ossa.

Tehát egyáltalán nem igaz, hogy az importálás mindig rossz.

Mindeközben gyakorlatilag minden nagy nemzetközi vállalat klímasemleges akar lenni – legalábbis hivatalosan. A kutatások azt mutatják: az ambiciózus éghajlati ígéretek gyakran alig többek puszta célnál.

Másként kell cselekedni

Ralph Ossa, a Kereskedelmi Világszervezet vezető közgazdásza szerint a világkereskedelem szerepet játszhat az éghajlatot károsító kibocsátások csökkentésében – számolt be a német ZDF. Ahhoz, hogy ezt elérjük, nem kevesebbet, hanem másként kell cselekednünk. „A kereskedelem az éghajlat-politika fontos hatásfokozója lehet” – tette hozzá.

Kereskedelmi Világszervezet (WTO)

A genfi székhelyű WTO a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank mellett az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai nemzetközi szervezet, 1995. január 1-jén kezdte meg működését. Mindenekelőtt tárgyalási fórumot kíván biztosítani a vámok és egyéb kereskedelmi akadályok csökkentésére, valamint annak nyomon követésére, hogy betartják-e a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

3+1 trükk, amikkel az alma sokáig friss marad

2025. szeptember 30. 11:10

Az alma gyorsan fonnyad, ha rosszul tárolja. Ismerje meg a titkokat, amelyekkel elkerülheti a pazarlást!

Minden kultúrában terjednek a gombabetegségek – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 26. 17:10

A meleg és pára határozza meg a kórokozók terjedését, emellett a tetvekkel, a szőlőkabócával és hamarosan a dióburok-fúróléggyel is számolni kell.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

A fák alatti talajfertőtlenítés használhat az almamoly lárvái ellen?

2023. január 31. 04:36

Idén tönkrement a birsalmatermésünk, az almamoly megrágta. Kérdésem, hogy a fák alatti talajfertőtlenítés használ-e a lárvák ellen? Ha igen, mivel és mikor érdemes fertőtleníteni?