Zöldség-Gyümölcs

Ózonos vízkezelés a növénytermesztésben

Agrofórum Online

Az ózonos (O3) vízkezelési eljárások nem ismeretlenek a kertészeti gyakorlatban, ugyanakkor a freshplaza.com szerint a technológiát nem övezi nagy közbizalom a félresiklott mérnöki kivitelezéseknek köszönhetően. Ennek ellenére az erős fertőtlenítő hatással rendelkező gáz alkalmazása nagy potenciált hordoz magában.

Camila Khrulova, a svéd EnviroProcess vízmérnöki társaság munkatársa szerint az ózon használata rendkívül nagy előnyöket rejt magában, hiszen baktericid, virucid, fungicid jellege miatt a vízkezelésre szolgáló egyéb agrár-kemikáliák alkalmazása és a rezisztens szervezetek kialakulásának valószínűsége is csökkenthető. Természetes oxidáló hatásának köszönhetően a mikroszervezetek nem képesek ellenállni a körültekintő kezelést igénylő, illékony gáznak.

Az ózon nem tárolható, előállítása csak in situ lehetséges, így a sikeres kezelés megvalósításához a megfontolt, termelési folyamattól és terméktől függő dózis-meghatározás elengedhetetlen. Az eljárás – lévén nem hagy hátra szermaradékot – nagyon vonzó sterilizálási megoldást kínálhat, ugyanakkor a gáz nagyfokú reaktivitása, és instabilitása megköveteli a vízminőség maradéktalan ismeretét és a vízbe történő gázinjektálás, valamint keverés megfelelő kivitelezését.

Az ózonos vízkezelésnek számos direkt valamint közvetett jótékony hatása van, többek között a termés laboratóriumi tesztekkel igazolható mikrobiológiai csírátlanítása – amely nem gyakorol hatást a végtermék organo-leptikus tulajdonságaira.

Az EnviroProcess szabadalmazott technológiájával és keverési rendszerével igyekszik eloszlatni az ózonos vízkezelés körül keringő kételyeket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Előzetes vizsgálatok különböző vetőmagok ózonos kezeléséről

2019. január 28. 04:48

Az ózon erős oxidáló hatása miatt számos területen felhasználható, így például a terményfertőtlenítésben, valamint az élelmiszerek és alapanyagaik kezelésében. A vetőmagok ózonos kezelésének lehetőségeit vizsgálja a szerző; az ózon hatását a vetőmagok csírázóképességére, a raktári károsítókra és kórokozókra.

Egy gáz, ami megöli a kórokozókat – de jót tesz a növényeknek

2025. augusztus 3. 16:10

Az ózon alacsony koncentrációban hatásosan képes elpusztítani kórokozókat és rovarokat, ugyanakkor növényre szabott adagolás nélkül káros is lehet.