Zöldség-Gyümölcs

Ózonos vízkezelés a növénytermesztésben

Agrofórum Online

Az ózonos (O3) vízkezelési eljárások nem ismeretlenek a kertészeti gyakorlatban, ugyanakkor a freshplaza.com szerint a technológiát nem övezi nagy közbizalom a félresiklott mérnöki kivitelezéseknek köszönhetően. Ennek ellenére az erős fertőtlenítő hatással rendelkező gáz alkalmazása nagy potenciált hordoz magában.

Camila Khrulova, a svéd EnviroProcess vízmérnöki társaság munkatársa szerint az ózon használata rendkívül nagy előnyöket rejt magában, hiszen baktericid, virucid, fungicid jellege miatt a vízkezelésre szolgáló egyéb agrár-kemikáliák alkalmazása és a rezisztens szervezetek kialakulásának valószínűsége is csökkenthető. Természetes oxidáló hatásának köszönhetően a mikroszervezetek nem képesek ellenállni a körültekintő kezelést igénylő, illékony gáznak.

Az ózon nem tárolható, előállítása csak in situ lehetséges, így a sikeres kezelés megvalósításához a megfontolt, termelési folyamattól és terméktől függő dózis-meghatározás elengedhetetlen. Az eljárás – lévén nem hagy hátra szermaradékot – nagyon vonzó sterilizálási megoldást kínálhat, ugyanakkor a gáz nagyfokú reaktivitása, és instabilitása megköveteli a vízminőség maradéktalan ismeretét és a vízbe történő gázinjektálás, valamint keverés megfelelő kivitelezését.

Az ózonos vízkezelésnek számos direkt valamint közvetett jótékony hatása van, többek között a termés laboratóriumi tesztekkel igazolható mikrobiológiai csírátlanítása – amely nem gyakorol hatást a végtermék organo-leptikus tulajdonságaira.

Az EnviroProcess szabadalmazott technológiájával és keverési rendszerével igyekszik eloszlatni az ózonos vízkezelés körül keringő kételyeket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Előzetes vizsgálatok különböző vetőmagok ózonos kezeléséről

2019. január 28. 04:48

Az ózon erős oxidáló hatása miatt számos területen felhasználható, így például a terményfertőtlenítésben, valamint az élelmiszerek és alapanyagaik kezelésében. A vetőmagok ózonos kezelésének lehetőségeit vizsgálja a szerző; az ózon hatását a vetőmagok csírázóképességére, a raktári károsítókra és kórokozókra.