Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomot felszippantó robotot fejlesztettek

Paradicsomot felszippantó robotot fejlesztettek

Agrofórum Online

Gondolta már, hogy létezik a porszívó elvén működő robot, ami a mezőgazdaságban használatos, csak épp nem tisztításra, hanem betakarításra szolgál?

A Syngentánál egy olyan „robotporszívó” dolgozik, amely gyakorlatilag felszippantja a koktélparadicsomokat. Ruud Kaagman, a Syngenta globális termesztési egységének paradicsomért felelős vezetője elmondta, hogy szeretnék megérteni a növények és a robottechnológia közötti kapcsolatot.

Ez a robot azért szívja fel a paradicsomot, mert a metszés túl sok időt igényel. A robot egy mozdulattal szippantja le a paradicsomot a tőről. Tekintettel a munkaerőpiacon tapasztalható munkaerőhiányra, jelenleg ilyen robotokat fejlesztenek. Ez a robot a Syngenta és a Four Growers közötti együttműködés keretében jött létre.

A koktélparadicsomot felszippantó robotot már forgalomba helyezték.

A robot azt is meg tudja jósolni, hogy 2-3 hét múlva milyen lesz a termés. A robot egy demó verzió, amelyből jelenleg 3 példány van forgalomban. Jövőre 7, a következő évben pedig 70 robotot tervez bevezetni a cég, végül 140-re növelve a robotok számát. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Júliusban jó hírt kapnak a hazai burgonyatermesztők

2024. június 21. 13:10

50 milliárd forint keretösszeggel kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és a poszt-harveszt fejlesztések támogatására kiírt új pályázati felhívás jelenik meg.

Dinnyeszezonra fel! Korábban érkezik a hazai termény

2024. június 19. 07:10

A kedvező időjárás hatására előbb kerül a polcokra a magyar dinnye. A terület növekedésének köszönhetően emelkedik a betakarítható mennyiség is.

A szerencse forgandó az európai spárgatermesztők számára

2024. június 18. 14:40

Az idei spárgaszezon a termelők szempontjából hullámzó volt. Jelenleg megnyugtatóan alakul a szezon második fele.

Nagy bejelentést tett a Lidl az egyik kedvenc magyar terméke kapcsán

2024. június 18. 07:10

A Lidl az elmúlt 6 évben mintegy 14 milliárd forinttal járult hozzá a magyar görögdinnye piaci pozíciójának erősítéshez.

Hogyan tároljuk télen a betakarított zöldségeket?

2023. november 8. 07:10

Az őszi betakarítás sokkal több zöldséget és gyümölcsöt eredményez, mint amennyit el tudunk fogyasztani. A termés egy részét le lehet fagyasztani, be lehet főzni, de a többit hűvös kamrában, pincében, sötét helyen kell tárolni. Kérdés, hogy hogyan?

Az esőerdő rovására bővül a brazil szójatermesztés

2019. szeptember 7. 12:30

A 2019/2020-as szezonban a brazil szójatermés elérheti a 123 millió tonnát is, míg a világ legnagyobb szójafogyasztója, Kína csupán mintegy 17 millió tonnát takaríthat be.

A gabona 78 százalékát takarították be Ukrajnában

2020. október 19. 06:27

A gazdasági minisztérium arra számít, hogy a teljes gabonatermés 2020-ban 68 millió tonnára eshet vissza a 2019-es rekord 75 millió tonnáról.

Indul az aratás, használjuk a hozammérőt!

2018. június 19. 12:45

A betakarítás egy kiváló alkalom a tábláink különbségeinek felmérésére, ha rendelkezésre áll, használjuk pontosan a hozammérő rendszerünket.