Zöldség-Gyümölcs

Soha nem volt még ennyi üvegház az országban

MTI

Az eddig odaítélt pályázatok révén Magyarország üvegházi termesztőfelület-kapacitása megduplázódott - mondta az agrárminiszter pénteken Veresegyházon.

Nagy István egy üvegházi beruházás átadásán elmondta, hogy a Vidékfejlesztési program keretében a kertészeti ágazat fejlesztésére kiírt pályázatok keretében az Irányító Hatóság mostanáig több mint 71 milliárd forint sorsáról határozott, ami csaknem 4500 kérelem támogatását jelenti. A kertészeti ágazat nagy élőmunka-igénye növeli a foglalkoztatást és a vidék népességmegtartó erejét, az ott élők életminőségét – fűzte hozzá a miniszter.

A tárcavezető kitért arra, hogy az odaítélt támogatásokból többek között ültetvénytelepítés, gomba- és hűtőházépítés, fejlesztés, kertészeti gépbeszerzés, gyógy- és fűszernövény-termesztés, üveg- és fóliaház-építés, fejlesztés valósulhat meg. Az agrárminiszter beszélt arról, hogy a kertészeti ágazatok kibocsátása tavaly több mint 300 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás 12 százaléka. Az ágazaton belül a friss zöldségek kibocsátása közel 180 milliárd forintot tett ki.

Hozzátette, hogy a Vidékfejlesztési program keretében a 2014-2020 közötti időszakban mintegy 1300 milliárd forint használható fel, ennek során az élőmunka-igényes ágazatok támogatása kerül előtérbe, mint például az állattenyésztés, a kertészet és az élelmiszer-feldolgozás. Pásztor Béla polgármester arról beszélt, hogy ez a vállalkozás mind a településnek, mind az országnak igen hasznos, szeretné, ha továbbra is fennmaradna. Hozzátette, hogy nem a szavak, hanem a tettek számítanak.

Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 2018-ban már a magyar piacra adták el kapacitásuk 70 százalékát és csak 30 százalékot külföldre. Hozzátette, hogy a mostani fejlesztés egy 1,5 milliárd forintos projekt, ami félmilliárd forintos állami támogatással valósul meg és növeli az üvegház-kapacitásukat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.