Zöldség-Gyümölcs

Túl sok a spárga – alig kell valakinek

Magyar Hírlap

Az időjárás miatt idén komoly túlkínálat alakult ki a zöldségből a nemzetközi piacon, emiatt nehéz a hazai termelőknek eladniuk, és az árak is kifejezetten alacsonyak.

Az évi hét-nyolcezer tonnás spárgatermelésünk csupán tíz százaléka marad itthon, mivel nálunk nincs kultúrája a spárgafogyasztásnak, nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

Magyarországon jelentős a spárgatermesztés, hét-nyolcezer tonna spárgát termelünk évente, amelynek közel kilencven százaléka exportra megy – mondta Ledó Ferenc. Hozzáfűzte, hogy idén a márciusi nagy hideg miatt késett a spárga érése, most pedig a hirtelen jött melegnek köszönhetően felgyorsult. Körülbelül a felénél tart itthon a spárga betakarítása, melynek a szezonja március végétől május végéig tart.

Ledó Ferenc kifejtette, hogy Európában a meghatározó spárgatermelők, mint a németek, spanyolok az elcsúszás miatt egyszerre dobták piacra a spárgát, így komoly túlkínálat alakult ki a nemzetközi piacon, emiatt nehéz a hazai termelőknek eladniuk, és az árak is kifejezetten alacsonyak, mivel a magyar gazdák szinte teljes mértékben az exportra alapoznak – leginkább a német és osztrák piacra termelnek –, ezért most nehéz helyzetbe kerültek.

A tavalyi közepes hazai terméshez képest idén ugyan több lett a mennyiség, most viszont az árakkal és az eladással vannak nehézségei a termelőknek. Magyarországon sajnos nincs igazán kultúrája a spárgafogyasztásnak; némileg ugyan javul ez a helyzet, de még mindig nem a megfelelő ütemben – véli a szakember.

A legnagyobb spárgatermesztő körzet Ásotthalom környékén, illetve Kecskeméten található, de az utóbbi években a Nyírségben is megkezdődött termelése.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

2018. április 23. 11:53

A magyar primőráru több szempontból jobb az importnál: a frissesség mellett a belföldön termelt fajták döntő többsége megfelel a magyar fogyasztói elvárásoknak és élelmiszerbiztonsági szempontból is megbízhatóbbak

Idén is népszerűsítik a magyar gyümölcsöket és zöldségeket

2018. február 1. 11:30

2018-ban is terveznek meggy-, dinnye- és almakóstoltatást, illetve a zöldségnövények fogyasztásösztönzése érdekében várhatóan áruházlánci kóstoltatást is lesz.

Tovább romlottak a meggy hazai terméskilátásai

2019. június 13. 10:19

Ebben az évben a tavalyi – 90 ezer tonna körüli – terméshez viszonyítva mintegy 35-40%-kal alacsonyabb termés prognosztizálható Magyarországon.

Jó gyümölcstermés várható idén

2020. március 9. 08:23

Fennáll a lehetősége egy akár nagyon jó idei gyümölcstermésnek is, azt azonban az időjárás tavaszi és nyári alakulása határozza majd meg.