Zöldség-Gyümölcs

Túl sok a spárga – alig kell valakinek

Magyar Hírlap

Az időjárás miatt idén komoly túlkínálat alakult ki a zöldségből a nemzetközi piacon, emiatt nehéz a hazai termelőknek eladniuk, és az árak is kifejezetten alacsonyak.

Az évi hét-nyolcezer tonnás spárgatermelésünk csupán tíz százaléka marad itthon, mivel nálunk nincs kultúrája a spárgafogyasztásnak, nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

Magyarországon jelentős a spárgatermesztés, hét-nyolcezer tonna spárgát termelünk évente, amelynek közel kilencven százaléka exportra megy – mondta Ledó Ferenc. Hozzáfűzte, hogy idén a márciusi nagy hideg miatt késett a spárga érése, most pedig a hirtelen jött melegnek köszönhetően felgyorsult. Körülbelül a felénél tart itthon a spárga betakarítása, melynek a szezonja március végétől május végéig tart.

Ledó Ferenc kifejtette, hogy Európában a meghatározó spárgatermelők, mint a németek, spanyolok az elcsúszás miatt egyszerre dobták piacra a spárgát, így komoly túlkínálat alakult ki a nemzetközi piacon, emiatt nehéz a hazai termelőknek eladniuk, és az árak is kifejezetten alacsonyak, mivel a magyar gazdák szinte teljes mértékben az exportra alapoznak – leginkább a német és osztrák piacra termelnek –, ezért most nehéz helyzetbe kerültek.

A tavalyi közepes hazai terméshez képest idén ugyan több lett a mennyiség, most viszont az árakkal és az eladással vannak nehézségei a termelőknek. Magyarországon sajnos nincs igazán kultúrája a spárgafogyasztásnak; némileg ugyan javul ez a helyzet, de még mindig nem a megfelelő ütemben – véli a szakember.

A legnagyobb spárgatermesztő körzet Ásotthalom környékén, illetve Kecskeméten található, de az utóbbi években a Nyírségben is megkezdődött termelése.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Jó kajszibarack termés elé nézünk az idén

2019. június 3. 07:47

Tavaly a rekord gyenge termés miatt mindkét barack ára magas volt, így azok idén jelentősebben csökkenhetnek.

Továbbra is magasak a szamócaárak

2019. május 28. 09:47

A jó íz feltétele a kiegyenlített vízgazdálkodás, a meleg és napsütéses időjárás. Az utóbbiak most hiányoznak, és az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet gyökeres változásra számítani.

Sikerágazat a csemegekukorica-termesztés itthon

2018. július 7. 16:24

A csemegekukorica-termelés szigorúan szerződéshez kötött, amelyben a felvásárlók meghatározzák, mikor, milyen fajtákat vessenek a termelők, s hogy mikor kell a terményt betakarítani.

Nem okozott kárt a gyümölcsösökben a jégverés

2018. május 4. 11:44

A virágzás néhány hete alatt szinte optimális volt az időjárás, így a termelők is bizakodóan tekinthetnek az idei szezon elé.