27℃ 17℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Zöldség-Gyümölcs

Új megközelítés növelheti az uborka termésének minőségét

Technology Networks  

Az UCO tanulmánya bebizonyította, hogy a Fusarium oxysporum gomba FO12 törzse hozzájárul az uborka vashiányra adott válaszreakcióinak javulásához, elősegítve ezzel a növények növekedését anélkül, hogy a környezetre káros készítményekhez kellene folyamodni.

A vas az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a földkéregben, és kulcsfontosságú elem a növények számára is. A meszes talajokban azonban a növények számára a vas rossz oldékonysága és hozzáférhetősége miatt meglehetősen nagy kihívást jelent a talajból történő vasfelvétel. Ilyenkor jelentkezik a vashiány, ami arra készteti a növényeket, hogy különböző mechanizmusokat aktiváljanak, elsősorban a gyökereikben, hogy hozzájussanak ehhez a tápanyaghoz.

A María de Maeztu Excellence Unit – a Córdobai Egyetem Agronómiai Tanszékének (DAUCO) – növényfiziológiai csoportjában dolgozó kutatói évtizedek óta tanulmányozzák ezeket a növényi reakciókat, és olyan stratégiákat keresnek, amelyekkel a vas jobban elérhetővé tehető a növények számára, elkerülhetővé téve a vasklorózist, és elősegítve ezzel a növények növekedését.

Az éghajlatváltozás és a környezetvédelem jelenlegi kontextusában elengedhetetlen, hogy ezek a megoldások kéz a kézben járjanak a fenntarthatósággal, elkerülve a környezetkárosító kémiai úton előállított vegyipari eredetű készítményekkel való visszaélést.

A legújabb munka, amelyet ez a csoport a Mezőgazdasági Kémia, Pedológia és Mikrobiológia tanszékekkel, a Genetikával, a Növényi Botanikával, Ökológiával és Fiziológiával, valamint a Fenntartható Mezőgazdasági Intézet (IAS – CSIC) Genetikai Javítási Tanszékével együttműködve vezet, ezen a vonalon halad, ebben egy mikroorganizmus (a Fusarium oxysporum gomba FO12 törzse) mint biotrágya és vas biostimulátor potenciálját vizsgálja.

Bár a Fusarium oxysporum gomba számos növényre kifejezetten káros, a FO12 törzs nem patogén (nem okoz betegséget), és már bizonyítottan hatásos biokontroll szer a Verticillium dahliae ellen – magyarázta Javier Romera, a DAUCO professzora. – Ennek a törzsnek a betegségek elleni küzdelemben betöltött szerepét már korábban is ismerték az Agroforestry Pathology csoport korábbi munkájának köszönhetően, és ez valószínűleg annak köszönhető, hogy ez a törzs képes aktiválni az indukált szisztémás rezisztenciát (ISR), egyfajta immunrendszert, amelyet a növények védekezésre használnak.

Ennek a védekező reakciónak a szabályozásában olyan anyagok vesznek részt, mint az etilén és a nitrogén-oxid, amelyek a vashiányra adott válaszok aktiválásában is szerepet játszanak.
– Mivel ez a gomba már korábban is kiváltotta a védekező válaszokat, úgy gondoltuk, hogy a vashiányra adott válaszokat is kiválthatja, így ez volt a tanulmány alapötlete, hogy bebizonyítsuk, a gomba ezeket is kiváltja – nyilatkozta Carlos Lucena kutatásvezető.

Ez a tanulmány tehát azt bizonyítja, hogy a FO12 törzs javítja a meszes talajon termesztett uborkák vashiányra adott válaszreakcióit. A mikroorganizmus beoltása után 24 órával már láthatók az eredmények: a vashiányra adott reakcióval kapcsolatos gének aktiválódnak, és néhány napos termesztés után a növények növekedése is fokozódik.

A vizsgálatot tápoldatos környezetben, „egy mesterséges rendszerben”, valamint meszes talajú cserepekben, üvegházi körülmények között termesztett uborkával végezték, mert az az alapkoncepció, hogy ezeket a mikroorganizmusokat olyan biotrágyaként lehet alkalmazni, amely elősegíti a vas felvételét azokon a meszes talajokon, ahol több probléma merül fel – hangsúlyozta Romera. A gomba mindkét termesztési módszernél serkentette a vas felvételét és a növények növekedését.

Az efféle mikroorganizmusok biotrágyaként való alkalmazása amellett, hogy befolyásolja a környezeti fenntarthatóságot, mivel természetes elemként elkerülhető a műtrágyák használata, segít szabályozni a talajban élő mikroorganizmusok közösségeit: már puszta jelenlétükkel elfoglalják azokat a helyeket, amelyeket más, betegségeket okozó patogén gombák foglalnának el.

A végső cél egy olyan biostimuláns kifejlesztése lenne, amely lehetővé teszi mind a növények védelmét az esetleges kórokozók támadásától, mind pedig a növények vastápláltságának javítását a kedvezőtlen körülmények között – jelentette ki Miguel Ángel Aparicio tudományos munkatárs. Ahhoz, hogy a szántóföldi felhasználás valósággá váljon, elemezni kell a többi tápanyagra, például a foszforra gyakorolt hatását; optimalizálni kell a kezelési dózisokat; és meg kell ismerni a legmegfelelőbb körülményeket a szántóföldi alkalmazáshoz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Zucchiolo: az uborka és a cukkini keresztezése

2023. november 16. 07:10

Első pillantásra úgy tűnik, mintha egy sütőtök lenne, zöld és sárga, finoman csíkozott „ruhában”. Uborkára egyáltalán nem hasonlít, noha az uborka és a cukkini „gyermeke”. A zucchiolo egyelőre furának, de mindenképp szépségesnek tűnik a zöldségpiacon, az első tapasztalatok szerint pedig mennyei az íze, a felhasználhatósága miatt pedig kiemelkedik az összes többi zöldség közül.

Uborka termesztése kezdőknek: amit a vetésről tudni kell

2025. május 20. 13:10

Az uborka az egyik legnépszerűbb zöldség a házikertben. Bár vetése egyszerű feladatnak tűnhet, a sikerhez nem elég csak elhinteni a magokat.

Kovászosuborka-krémleves ropogós szalonnával

2019. augusztus 3. 04:36

Ha a nagy hőségben egy hűsítő levesre vágyunk, ezzel nem lőhetünk mellé.

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

2025. július 20. 08:10

Miért lesz keserű az uborka? Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan előzheti meg ezt az ízhibát a kertben!