Zöldség-Gyümölcs

Új megközelítés növelheti az uborka termésének minőségét

Technology Networks  

Az UCO tanulmánya bebizonyította, hogy a Fusarium oxysporum gomba FO12 törzse hozzájárul az uborka vashiányra adott válaszreakcióinak javulásához, elősegítve ezzel a növények növekedését anélkül, hogy a környezetre káros készítményekhez kellene folyamodni.

A vas az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a földkéregben, és kulcsfontosságú elem a növények számára is. A meszes talajokban azonban a növények számára a vas rossz oldékonysága és hozzáférhetősége miatt meglehetősen nagy kihívást jelent a talajból történő vasfelvétel. Ilyenkor jelentkezik a vashiány, ami arra készteti a növényeket, hogy különböző mechanizmusokat aktiváljanak, elsősorban a gyökereikben, hogy hozzájussanak ehhez a tápanyaghoz.

A María de Maeztu Excellence Unit – a Córdobai Egyetem Agronómiai Tanszékének (DAUCO) – növényfiziológiai csoportjában dolgozó kutatói évtizedek óta tanulmányozzák ezeket a növényi reakciókat, és olyan stratégiákat keresnek, amelyekkel a vas jobban elérhetővé tehető a növények számára, elkerülhetővé téve a vasklorózist, és elősegítve ezzel a növények növekedését.

Az éghajlatváltozás és a környezetvédelem jelenlegi kontextusában elengedhetetlen, hogy ezek a megoldások kéz a kézben járjanak a fenntarthatósággal, elkerülve a környezetkárosító kémiai úton előállított vegyipari eredetű készítményekkel való visszaélést.

A legújabb munka, amelyet ez a csoport a Mezőgazdasági Kémia, Pedológia és Mikrobiológia tanszékekkel, a Genetikával, a Növényi Botanikával, Ökológiával és Fiziológiával, valamint a Fenntartható Mezőgazdasági Intézet (IAS – CSIC) Genetikai Javítási Tanszékével együttműködve vezet, ezen a vonalon halad, ebben egy mikroorganizmus (a Fusarium oxysporum gomba FO12 törzse) mint biotrágya és vas biostimulátor potenciálját vizsgálja.

Bár a Fusarium oxysporum gomba számos növényre kifejezetten káros, a FO12 törzs nem patogén (nem okoz betegséget), és már bizonyítottan hatásos biokontroll szer a Verticillium dahliae ellen – magyarázta Javier Romera, a DAUCO professzora. – Ennek a törzsnek a betegségek elleni küzdelemben betöltött szerepét már korábban is ismerték az Agroforestry Pathology csoport korábbi munkájának köszönhetően, és ez valószínűleg annak köszönhető, hogy ez a törzs képes aktiválni az indukált szisztémás rezisztenciát (ISR), egyfajta immunrendszert, amelyet a növények védekezésre használnak.

Ennek a védekező reakciónak a szabályozásában olyan anyagok vesznek részt, mint az etilén és a nitrogén-oxid, amelyek a vashiányra adott válaszok aktiválásában is szerepet játszanak.
– Mivel ez a gomba már korábban is kiváltotta a védekező válaszokat, úgy gondoltuk, hogy a vashiányra adott válaszokat is kiválthatja, így ez volt a tanulmány alapötlete, hogy bebizonyítsuk, a gomba ezeket is kiváltja – nyilatkozta Carlos Lucena kutatásvezető.

Ez a tanulmány tehát azt bizonyítja, hogy a FO12 törzs javítja a meszes talajon termesztett uborkák vashiányra adott válaszreakcióit. A mikroorganizmus beoltása után 24 órával már láthatók az eredmények: a vashiányra adott reakcióval kapcsolatos gének aktiválódnak, és néhány napos termesztés után a növények növekedése is fokozódik.

A vizsgálatot tápoldatos környezetben, „egy mesterséges rendszerben”, valamint meszes talajú cserepekben, üvegházi körülmények között termesztett uborkával végezték, mert az az alapkoncepció, hogy ezeket a mikroorganizmusokat olyan biotrágyaként lehet alkalmazni, amely elősegíti a vas felvételét azokon a meszes talajokon, ahol több probléma merül fel – hangsúlyozta Romera. A gomba mindkét termesztési módszernél serkentette a vas felvételét és a növények növekedését.

Az efféle mikroorganizmusok biotrágyaként való alkalmazása amellett, hogy befolyásolja a környezeti fenntarthatóságot, mivel természetes elemként elkerülhető a műtrágyák használata, segít szabályozni a talajban élő mikroorganizmusok közösségeit: már puszta jelenlétükkel elfoglalják azokat a helyeket, amelyeket más, betegségeket okozó patogén gombák foglalnának el.

A végső cél egy olyan biostimuláns kifejlesztése lenne, amely lehetővé teszi mind a növények védelmét az esetleges kórokozók támadásától, mind pedig a növények vastápláltságának javítását a kedvezőtlen körülmények között – jelentette ki Miguel Ángel Aparicio tudományos munkatárs. Ahhoz, hogy a szántóföldi felhasználás valósággá váljon, elemezni kell a többi tápanyagra, például a foszforra gyakorolt hatását; optimalizálni kell a kezelési dózisokat; és meg kell ismerni a legmegfelelőbb körülményeket a szántóföldi alkalmazáshoz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Miért üreges az uborka?

2021. augusztus 31. 06:17

Gyakori kérdés a hobbikertészektől, de még a nagyobb uborkatermesztőknél is előforduló probléma időszakosan, hogy kívülről szép a termés, belül viszont üreges, netántán még keserű is. Ilyenkor meg lehet ezt előzni? Mit lehet kezdeni az uborkával, hogy ne legyen üreges?

Miért világosodtak ki a kiültetett uborkapalánták levelei?

2024. május 29. 04:40

Miért világosodtak ki a kiültetett uborkapalánták levelei? A kiültetés után pár nappal szinte megfehéredtek. Mi okozhatta?

Nyár végi feladatok a kertben – szürethajrában

2022. augusztus 23. 05:37

A növények terén egybecsúsztak idén a teendők, így egyszerre van fűszerszüret, gyümölcsbetárolás, a chili és más paprikafajták szedése, a paradicsom érése és egy utolsó kör uborka indítása palántáról természetesen.

Az uborkatermesztés 7 titka

2022. május 25. 07:36

Talán hihetetlennek tűnik, de igaz: mindössze néhány kulcsfontosságú trükkön múlik az, hogy a saját termesztésű uborka silány vagy bőséges terméshozammal ajándékozza-e meg a gazdáját.