Zöldség-Gyümölcs

Új megközelítés növelheti az uborka termésének minőségét

Technology Networks  

Az UCO tanulmánya bebizonyította, hogy a Fusarium oxysporum gomba FO12 törzse hozzájárul az uborka vashiányra adott válaszreakcióinak javulásához, elősegítve ezzel a növények növekedését anélkül, hogy a környezetre káros készítményekhez kellene folyamodni.

A vas az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a földkéregben, és kulcsfontosságú elem a növények számára is. A meszes talajokban azonban a növények számára a vas rossz oldékonysága és hozzáférhetősége miatt meglehetősen nagy kihívást jelent a talajból történő vasfelvétel. Ilyenkor jelentkezik a vashiány, ami arra készteti a növényeket, hogy különböző mechanizmusokat aktiváljanak, elsősorban a gyökereikben, hogy hozzájussanak ehhez a tápanyaghoz.

A María de Maeztu Excellence Unit – a Córdobai Egyetem Agronómiai Tanszékének (DAUCO) – növényfiziológiai csoportjában dolgozó kutatói évtizedek óta tanulmányozzák ezeket a növényi reakciókat, és olyan stratégiákat keresnek, amelyekkel a vas jobban elérhetővé tehető a növények számára, elkerülhetővé téve a vasklorózist, és elősegítve ezzel a növények növekedését.

Az éghajlatváltozás és a környezetvédelem jelenlegi kontextusában elengedhetetlen, hogy ezek a megoldások kéz a kézben járjanak a fenntarthatósággal, elkerülve a környezetkárosító kémiai úton előállított vegyipari eredetű készítményekkel való visszaélést.

A legújabb munka, amelyet ez a csoport a Mezőgazdasági Kémia, Pedológia és Mikrobiológia tanszékekkel, a Genetikával, a Növényi Botanikával, Ökológiával és Fiziológiával, valamint a Fenntartható Mezőgazdasági Intézet (IAS – CSIC) Genetikai Javítási Tanszékével együttműködve vezet, ezen a vonalon halad, ebben egy mikroorganizmus (a Fusarium oxysporum gomba FO12 törzse) mint biotrágya és vas biostimulátor potenciálját vizsgálja.

Bár a Fusarium oxysporum gomba számos növényre kifejezetten káros, a FO12 törzs nem patogén (nem okoz betegséget), és már bizonyítottan hatásos biokontroll szer a Verticillium dahliae ellen – magyarázta Javier Romera, a DAUCO professzora. – Ennek a törzsnek a betegségek elleni küzdelemben betöltött szerepét már korábban is ismerték az Agroforestry Pathology csoport korábbi munkájának köszönhetően, és ez valószínűleg annak köszönhető, hogy ez a törzs képes aktiválni az indukált szisztémás rezisztenciát (ISR), egyfajta immunrendszert, amelyet a növények védekezésre használnak.

Ennek a védekező reakciónak a szabályozásában olyan anyagok vesznek részt, mint az etilén és a nitrogén-oxid, amelyek a vashiányra adott válaszok aktiválásában is szerepet játszanak.
– Mivel ez a gomba már korábban is kiváltotta a védekező válaszokat, úgy gondoltuk, hogy a vashiányra adott válaszokat is kiválthatja, így ez volt a tanulmány alapötlete, hogy bebizonyítsuk, a gomba ezeket is kiváltja – nyilatkozta Carlos Lucena kutatásvezető.

Ez a tanulmány tehát azt bizonyítja, hogy a FO12 törzs javítja a meszes talajon termesztett uborkák vashiányra adott válaszreakcióit. A mikroorganizmus beoltása után 24 órával már láthatók az eredmények: a vashiányra adott reakcióval kapcsolatos gének aktiválódnak, és néhány napos termesztés után a növények növekedése is fokozódik.

A vizsgálatot tápoldatos környezetben, „egy mesterséges rendszerben”, valamint meszes talajú cserepekben, üvegházi körülmények között termesztett uborkával végezték, mert az az alapkoncepció, hogy ezeket a mikroorganizmusokat olyan biotrágyaként lehet alkalmazni, amely elősegíti a vas felvételét azokon a meszes talajokon, ahol több probléma merül fel – hangsúlyozta Romera. A gomba mindkét termesztési módszernél serkentette a vas felvételét és a növények növekedését.

Az efféle mikroorganizmusok biotrágyaként való alkalmazása amellett, hogy befolyásolja a környezeti fenntarthatóságot, mivel természetes elemként elkerülhető a műtrágyák használata, segít szabályozni a talajban élő mikroorganizmusok közösségeit: már puszta jelenlétükkel elfoglalják azokat a helyeket, amelyeket más, betegségeket okozó patogén gombák foglalnának el.

A végső cél egy olyan biostimuláns kifejlesztése lenne, amely lehetővé teszi mind a növények védelmét az esetleges kórokozók támadásától, mind pedig a növények vastápláltságának javítását a kedvezőtlen körülmények között – jelentette ki Miguel Ángel Aparicio tudományos munkatárs. Ahhoz, hogy a szántóföldi felhasználás valósággá váljon, elemezni kell a többi tápanyagra, például a foszforra gyakorolt hatását; optimalizálni kell a kezelési dózisokat; és meg kell ismerni a legmegfelelőbb körülményeket a szántóföldi alkalmazáshoz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

2023. augusztus 21. 04:39

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?