Zöldség-Gyümölcs

Üvegházi és fóliás termesztéssel foglalkozó gazdákkal bővült az agrárkár-enyhítési rendszer

Agrofórum Online

A 2015. kárenyhítési évtől már az üvegházi és fóliás termesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők is tagjai lehetnek a 2012-ben megreformált agrárkár-enyhítési rendszernek.

A 2015. kárenyhítési évtől már az üvegházi és fóliás termesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők is tagjai lehetnek a 2012-ben megreformált agrárkár-enyhítési rendszernek. Erre a termelői körre is ugyanazon – Európai Bizottság által engedélyezett – szabályok vonatkoznak, mint az agrárkár-enyhítésben régebb óta részt vevő gazdákra.

Az agrárkár-enyhítési rendszerben jelenleg közel 78 ezer termelő vesz részt mintegy 4 millió hektárral. A kedvezőtlen időjárási jelenségek által okozott mezőgazdasági károkat kompenzáló rendszer kárenyhítési alapját az éves termelői befizetések és az azokkal megegyező összegű állami forrás jelenti. Az alapból az agrárkár-megállapító szerv által igazolt, uniós szabályok alapján elszámolható termelői károkhoz nyújtható kárenyhítő juttatás.

A 2015. kárenyhítési évtől kezdődően már az őszi fagy is része az agrárkár-enyhítési rendszernek, valamint üzemi szinten a 15 százalékos hozamérték-csökkenés (~bevételkiesés) felett részesülhet a termelő kárenyhítő juttatásban (a korábbi években ez utóbbi limit még 30%-os volt). A kárbejelentések és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek beadása pedig már elektronikus úton történik, amelyben a falugazdászok segítik a termelőket. Így a gazdák helyett az elektronikus rendszer végzi el a kárenyhítési eljáráshoz kapcsolódó összetett számításokat.

Az üvegházi és fóliás termesztéssel kibővült rendszer további részletei a mellékletben találhatók.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XVII. – Étkezési paprika hajtatása, III. rész

2024. március 28. 11:10

A paprika ápolása kevesebb munkával jár, mint a paradicsomé, de a támrendszer mellett nevelté hasonlít a paradicsomhoz, rendszeresen kell a zsineghez rögzíteni, oldalhajtásait metszeni, esetleg levelezni.

Ilyen egy óriástök élete

2024. február 1. 07:10

A közösségi oldalak egyik legnépszerűbb videója jelenleg egy óriástök életét mutatja be gyorsított felvételen, „palánta-korától” kezdődően a mérlegelés napjáig megmutatva fejlődésének minden egyes mozzanatát.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XVI. – Étkezési paprika hajtatása, II. rész

2024. március 27. 11:10

A paprika igénye szerinti táplálásával, illetve öntözésével, valamint a környezeti tényezők összehangolt irányításával olyan kondíciót lehet kialakítani, amely növeli a paprika termésmennyiségét, javítja a minőségét és a termésbiztonságát.

Fóliasátrak gazdaságos hasznosítása zöldségprimőrökkel, I.

2024. január 29. 14:40

Egyre többen vannak, akik maguk próbálkoznak a primőrök saját fogyasztási célra történő megtermesztésével. Az indokok különbözőek, vannak, akik szeretnek kertészkedni, vannak, akik jobban bíznak a saját maguk által megtermelt zöldségfélék minőségében, és vannak, akik takarékossági okok miatt vágnak bele a termesztésbe.