Zöldség-Gyümölcs

Zöld jelzés a génszerkesztett paradicsomnak Angliában?

Agrofórum Online

A fogyasztó D-vitamin szintjét növelő paradicsom lehet az első génmódosított termény, amely forgalomba kerülhet Angliában. A bbc.com szerint a kutatók ,,egyszerűen” kikapcsoltak egy bizonyos gént, amelynek a jótékony humánegészségügyi hatás köszönhető.

Mit hozott a brexit?

Angliában az európai uniós szabályozás értelmében tilos előállítani ilyen terményt, ugyanakkor a brexittel megnyílt a lehetőség a technológia alkalmazhatósága tekintetében. Az Egyesült Királyságban hat emberből egy fő D-vitamin hiányban szenved, mely a csontok és izomzat megfelelő fejlődéséért felel, és csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét is.

Cathie Martin, a John Innes Centre munkatársa, és vezető kutató szerint a technológiában hatalmas potenciál rejlik. Mint mondta, napi fél óra napfényen töltött idő ugyan elegendő lenne a hiányállapot megelőzésére, ugyanakkor sokan nem tudnak figyelmet szentelni ennek, emiatt vitaminpótlásra szorulnak.

Ha a jogalkotási folyamat sikeresen zárul, a vitamindúsított, génszerkesztett paradicsom lehet az első olyan termék, amelyet az angol vásárló leemelhet az üzletláncok polcairól.

A génszerkesztés egy meglehetősen friss géntechnológiai eljárás, amely során a növényi DNS egy részletét eltávolítják, ellentétben a genetikai módosítással, amely során akár idegen élőlényből származó örökítőanyag-részletet is beilleszthetnek a célszervezet genetikai állományába. Mindkét módszer tiltott az EU-ban, ugyanakkor a világ számos pontján alkalmazzák az élelmiszertermelésben.

Hol bukik el a technológia?

A bbc szerint minden új genetikailag módosított vagy génszerkesztett növény esetében tudományosan megalapozott biztonsági értékelést kell lefolytatni, amely megközelítőleg öt évig tart. A növénynemesítők ezt túlságosan terhesnek és költségesnek tartják, ezért Európában nem fektetnek a technológiába. Ráadásul minden új fajta, amely megfelel az EU biztonsági követelményeinek, európai parlamenti jóváhagyást is igényel.

A növénynemesítők úgy vélik, hogy a politikai ellenállás túl erős az új GM vagy GE fajták jóváhagyásához. A növénytermesztők szerint a szabályozás gyakorlatilag megakadályozta a génmódosított élelmiszerek kereskedelmi célú előállítását Európában. Az Egyesült Királyság kormánya úgy döntött, hogy a génszerkesztés biztonságosan használható, és a napokban törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy engedélyezze annak kereskedelmi célú fejlesztését Angliában.

Miért lehet mégis szükség a géntechnológiára?

George Eustice környezetvédelmi miniszter a BBC Newsnak elmondta, hogy a törvénymódosításra a klímaváltozás hatásai ellen folytatott küzdelem miatt van szükség.

Vélemnye szerint a klímaváltozás következtében egyre több szárazságtűrű haszonnövényre lesz szükségünk, emellett törekednünk kell a kémiai növényvédő szerek, tápanyag-utánpótló készítmények használatának csökkentésére, miközben fokoznunk kell a növények ellenálló képességét. A precíziós nemesítési technológia lehetőséget ad, hogy gyorsabban megváltoztathassuk a növény tulajdonságait, mint ahogyan azt a hagyományos nemesítési eljárásokkal tehetnénk.

Aggodalmak a technológia körül

A technológia kritikusai, például Liz O’Neill, a GM Freeze nevű kampánycsoport igazgatója szerint a kormány túlságosan elhamarkodottan oldja fel a génmódosított növényekre vonatkozó korlátozásokat, és nem látja a garanciát arra, hogy ezek a termékek ne kerülnének Anglia határain túlra. Észak-Írországban a skót és walesi szabályozással egy időben, még 2015-ben betiltották a genetikailag módosított növények termesztését, és akkor azt mondták, hogy ez a döntés belátható időn belül érvényben is marad.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

20 font egy óráért a mezőgazdaságban dolgozóknak

2021. július 17. 07:46

Soha nem látott mértékben megemelkedett az Egyesült Királyságban dolgozó vendégmunkások órabére a Brexitnek és a Covidnak köszönhetően.

Brexit paradicsom

2021. május 28. 08:36

A Brexit következtében bevezetett importtal kapcsolatos szigorítások is hozzájárulnak a belső termelés fejlesztéséhez, hiszen a behozatal kevésbé gördülékeny.

Kiváló magyar termékek hódíthatják meg Londont és Düsseldorfot

2019. március 18. 15:15

Két nemzetközi kiállításon népszerűsíti a magyar termékeket az Agrármarketing Centrum (AMC). Először vesz részt önálló standdal az International Food and Drink Event (IFE) rendezvényen. A düsseldorfi ProWein Szakkiállításon pedig hat év kihagyás után a tavalyi évtől szervez újra rendszeres megjelenést a Társaság.

A Brexit hatása a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre

2021. január 11. 06:52

Minden élő állatot, magas kockázatú növényt és növényi terméket importáló kereskedőnek előzetesen be kell jelentenie a szállítmányt, amelyet egészségügyi dokumentációnak kell kísérnie.