4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Zöldség-Gyümölcs

Zöld jelzés a génszerkesztett paradicsomnak Angliában?

Agrofórum Online

A fogyasztó D-vitamin szintjét növelő paradicsom lehet az első génmódosított termény, amely forgalomba kerülhet Angliában. A bbc.com szerint a kutatók ,,egyszerűen” kikapcsoltak egy bizonyos gént, amelynek a jótékony humánegészségügyi hatás köszönhető.

Mit hozott a brexit?

Angliában az európai uniós szabályozás értelmében tilos előállítani ilyen terményt, ugyanakkor a brexittel megnyílt a lehetőség a technológia alkalmazhatósága tekintetében. Az Egyesült Királyságban hat emberből egy fő D-vitamin hiányban szenved, mely a csontok és izomzat megfelelő fejlődéséért felel, és csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét is.

Cathie Martin, a John Innes Centre munkatársa, és vezető kutató szerint a technológiában hatalmas potenciál rejlik. Mint mondta, napi fél óra napfényen töltött idő ugyan elegendő lenne a hiányállapot megelőzésére, ugyanakkor sokan nem tudnak figyelmet szentelni ennek, emiatt vitaminpótlásra szorulnak.

Ha a jogalkotási folyamat sikeresen zárul, a vitamindúsított, génszerkesztett paradicsom lehet az első olyan termék, amelyet az angol vásárló leemelhet az üzletláncok polcairól.

A génszerkesztés egy meglehetősen friss géntechnológiai eljárás, amely során a növényi DNS egy részletét eltávolítják, ellentétben a genetikai módosítással, amely során akár idegen élőlényből származó örökítőanyag-részletet is beilleszthetnek a célszervezet genetikai állományába. Mindkét módszer tiltott az EU-ban, ugyanakkor a világ számos pontján alkalmazzák az élelmiszertermelésben.

Hol bukik el a technológia?

A bbc szerint minden új genetikailag módosított vagy génszerkesztett növény esetében tudományosan megalapozott biztonsági értékelést kell lefolytatni, amely megközelítőleg öt évig tart. A növénynemesítők ezt túlságosan terhesnek és költségesnek tartják, ezért Európában nem fektetnek a technológiába. Ráadásul minden új fajta, amely megfelel az EU biztonsági követelményeinek, európai parlamenti jóváhagyást is igényel.

A növénynemesítők úgy vélik, hogy a politikai ellenállás túl erős az új GM vagy GE fajták jóváhagyásához. A növénytermesztők szerint a szabályozás gyakorlatilag megakadályozta a génmódosított élelmiszerek kereskedelmi célú előállítását Európában. Az Egyesült Királyság kormánya úgy döntött, hogy a génszerkesztés biztonságosan használható, és a napokban törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy engedélyezze annak kereskedelmi célú fejlesztését Angliában.

Miért lehet mégis szükség a géntechnológiára?

George Eustice környezetvédelmi miniszter a BBC Newsnak elmondta, hogy a törvénymódosításra a klímaváltozás hatásai ellen folytatott küzdelem miatt van szükség.

Vélemnye szerint a klímaváltozás következtében egyre több szárazságtűrű haszonnövényre lesz szükségünk, emellett törekednünk kell a kémiai növényvédő szerek, tápanyag-utánpótló készítmények használatának csökkentésére, miközben fokoznunk kell a növények ellenálló képességét. A precíziós nemesítési technológia lehetőséget ad, hogy gyorsabban megváltoztathassuk a növény tulajdonságait, mint ahogyan azt a hagyományos nemesítési eljárásokkal tehetnénk.

Aggodalmak a technológia körül

A technológia kritikusai, például Liz O’Neill, a GM Freeze nevű kampánycsoport igazgatója szerint a kormány túlságosan elhamarkodottan oldja fel a génmódosított növényekre vonatkozó korlátozásokat, és nem látja a garanciát arra, hogy ezek a termékek ne kerülnének Anglia határain túlra. Észak-Írországban a skót és walesi szabályozással egy időben, még 2015-ben betiltották a genetikailag módosított növények termesztését, és akkor azt mondták, hogy ez a döntés belátható időn belül érvényben is marad.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Történelmi mélyponton: veszélyben a hazai almatermesztés?

2025. november 25. 15:10

A 2025-ös almatermés mindössze fele a tavalyinak, az ipari alma pedig gyakorlatilag eltűnt a magyar piacról.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Az EU és Egyesült Királyság közötti áruforgalom

2021. szeptember 11. 10:38

Növényegészségügyi tanúsítványok kiállítására lesz szükség az összes növény és növényi termékek, a vágott virág, gyümölcsök, és zöldségek esetében az exportfolyamatok során.

Brexit jött, munkás ment

2021. augusztus 1. 09:21

A brexit most kezdte el csak igazán szedni ,,áldozatait”, mivel számos vendégmunkás nem hajlandó munkát vállalni a szigetországban.

A kolbász és a darált hús miatt vitázik Írország és az Egyesült Királyság

2021. június 11. 04:47

Nagy-Britannia és az Európai Unió nem tudott megállapodni a Brexit utáni kereskedelem könnyítésekről Észak-Írországgal kapcsolatban.

A Brexit hatása a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre

2021. január 11. 06:52

Minden élő állatot, magas kockázatú növényt és növényi terméket importáló kereskedőnek előzetesen be kell jelentenie a szállítmányt, amelyet egészségügyi dokumentációnak kell kísérnie.