Zöldség-Gyümölcs

Zöld jelzés a génszerkesztett paradicsomnak Angliában?

Agrofórum Online

A fogyasztó D-vitamin szintjét növelő paradicsom lehet az első génmódosított termény, amely forgalomba kerülhet Angliában. A bbc.com szerint a kutatók ,,egyszerűen” kikapcsoltak egy bizonyos gént, amelynek a jótékony humánegészségügyi hatás köszönhető.

Mit hozott a brexit?

Angliában az európai uniós szabályozás értelmében tilos előállítani ilyen terményt, ugyanakkor a brexittel megnyílt a lehetőség a technológia alkalmazhatósága tekintetében. Az Egyesült Királyságban hat emberből egy fő D-vitamin hiányban szenved, mely a csontok és izomzat megfelelő fejlődéséért felel, és csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét is.

Cathie Martin, a John Innes Centre munkatársa, és vezető kutató szerint a technológiában hatalmas potenciál rejlik. Mint mondta, napi fél óra napfényen töltött idő ugyan elegendő lenne a hiányállapot megelőzésére, ugyanakkor sokan nem tudnak figyelmet szentelni ennek, emiatt vitaminpótlásra szorulnak.

Ha a jogalkotási folyamat sikeresen zárul, a vitamindúsított, génszerkesztett paradicsom lehet az első olyan termék, amelyet az angol vásárló leemelhet az üzletláncok polcairól.

A génszerkesztés egy meglehetősen friss géntechnológiai eljárás, amely során a növényi DNS egy részletét eltávolítják, ellentétben a genetikai módosítással, amely során akár idegen élőlényből származó örökítőanyag-részletet is beilleszthetnek a célszervezet genetikai állományába. Mindkét módszer tiltott az EU-ban, ugyanakkor a világ számos pontján alkalmazzák az élelmiszertermelésben.

Hol bukik el a technológia?

A bbc szerint minden új genetikailag módosított vagy génszerkesztett növény esetében tudományosan megalapozott biztonsági értékelést kell lefolytatni, amely megközelítőleg öt évig tart. A növénynemesítők ezt túlságosan terhesnek és költségesnek tartják, ezért Európában nem fektetnek a technológiába. Ráadásul minden új fajta, amely megfelel az EU biztonsági követelményeinek, európai parlamenti jóváhagyást is igényel.

A növénynemesítők úgy vélik, hogy a politikai ellenállás túl erős az új GM vagy GE fajták jóváhagyásához. A növénytermesztők szerint a szabályozás gyakorlatilag megakadályozta a génmódosított élelmiszerek kereskedelmi célú előállítását Európában. Az Egyesült Királyság kormánya úgy döntött, hogy a génszerkesztés biztonságosan használható, és a napokban törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy engedélyezze annak kereskedelmi célú fejlesztését Angliában.

Miért lehet mégis szükség a géntechnológiára?

George Eustice környezetvédelmi miniszter a BBC Newsnak elmondta, hogy a törvénymódosításra a klímaváltozás hatásai ellen folytatott küzdelem miatt van szükség.

Vélemnye szerint a klímaváltozás következtében egyre több szárazságtűrű haszonnövényre lesz szükségünk, emellett törekednünk kell a kémiai növényvédő szerek, tápanyag-utánpótló készítmények használatának csökkentésére, miközben fokoznunk kell a növények ellenálló képességét. A precíziós nemesítési technológia lehetőséget ad, hogy gyorsabban megváltoztathassuk a növény tulajdonságait, mint ahogyan azt a hagyományos nemesítési eljárásokkal tehetnénk.

Aggodalmak a technológia körül

A technológia kritikusai, például Liz O’Neill, a GM Freeze nevű kampánycsoport igazgatója szerint a kormány túlságosan elhamarkodottan oldja fel a génmódosított növényekre vonatkozó korlátozásokat, és nem látja a garanciát arra, hogy ezek a termékek ne kerülnének Anglia határain túlra. Észak-Írországban a skót és walesi szabályozással egy időben, még 2015-ben betiltották a genetikailag módosított növények termesztését, és akkor azt mondták, hogy ez a döntés belátható időn belül érvényben is marad.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Információk a rendezetlen Brexit esetén használandó állategészségügyi exportbizonyítványokról

2019. március 27. 11:17

A brit állategészségügyi hatóság – készülve az esetleges rendezetlen kilépésre – a napokban közzétette a kapcsolódó új exportbizonyítványokat.

A Brexit miatt hiány lehet Nagy-Britanniában a friss árukból

2019. augusztus 8. 10:46

Az importőrök raktározással és alternatív útvonalak kiépítésével igyekeznek megelőzni a kellemetlen meglepetéseket, de mindezt nem adják ingyen.

Kiváló magyar termékek hódíthatják meg Londont és Düsseldorfot

2019. március 18. 15:15

Két nemzetközi kiállításon népszerűsíti a magyar termékeket az Agrármarketing Centrum (AMC). Először vesz részt önálló standdal az International Food and Drink Event (IFE) rendezvényen. A düsseldorfi ProWein Szakkiállításon pedig hat év kihagyás után a tavalyi évtől szervez újra rendszeres megjelenést a Társaság.

Az EU és Egyesült Királyság közötti áruforgalom

2021. szeptember 11. 10:38

Növényegészségügyi tanúsítványok kiállítására lesz szükség az összes növény és növényi termékek, a vágott virág, gyümölcsök, és zöldségek esetében az exportfolyamatok során.