Zöldség-Gyümölcs

Zöld jelzés a génszerkesztett paradicsomnak Angliában?

Agrofórum Online

A fogyasztó D-vitamin szintjét növelő paradicsom lehet az első génmódosított termény, amely forgalomba kerülhet Angliában. A bbc.com szerint a kutatók ,,egyszerűen” kikapcsoltak egy bizonyos gént, amelynek a jótékony humánegészségügyi hatás köszönhető.

Mit hozott a brexit?

Angliában az európai uniós szabályozás értelmében tilos előállítani ilyen terményt, ugyanakkor a brexittel megnyílt a lehetőség a technológia alkalmazhatósága tekintetében. Az Egyesült Királyságban hat emberből egy fő D-vitamin hiányban szenved, mely a csontok és izomzat megfelelő fejlődéséért felel, és csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét is.

Cathie Martin, a John Innes Centre munkatársa, és vezető kutató szerint a technológiában hatalmas potenciál rejlik. Mint mondta, napi fél óra napfényen töltött idő ugyan elegendő lenne a hiányállapot megelőzésére, ugyanakkor sokan nem tudnak figyelmet szentelni ennek, emiatt vitaminpótlásra szorulnak.

Ha a jogalkotási folyamat sikeresen zárul, a vitamindúsított, génszerkesztett paradicsom lehet az első olyan termék, amelyet az angol vásárló leemelhet az üzletláncok polcairól.

A génszerkesztés egy meglehetősen friss géntechnológiai eljárás, amely során a növényi DNS egy részletét eltávolítják, ellentétben a genetikai módosítással, amely során akár idegen élőlényből származó örökítőanyag-részletet is beilleszthetnek a célszervezet genetikai állományába. Mindkét módszer tiltott az EU-ban, ugyanakkor a világ számos pontján alkalmazzák az élelmiszertermelésben.

Hol bukik el a technológia?

A bbc szerint minden új genetikailag módosított vagy génszerkesztett növény esetében tudományosan megalapozott biztonsági értékelést kell lefolytatni, amely megközelítőleg öt évig tart. A növénynemesítők ezt túlságosan terhesnek és költségesnek tartják, ezért Európában nem fektetnek a technológiába. Ráadásul minden új fajta, amely megfelel az EU biztonsági követelményeinek, európai parlamenti jóváhagyást is igényel.

A növénynemesítők úgy vélik, hogy a politikai ellenállás túl erős az új GM vagy GE fajták jóváhagyásához. A növénytermesztők szerint a szabályozás gyakorlatilag megakadályozta a génmódosított élelmiszerek kereskedelmi célú előállítását Európában. Az Egyesült Királyság kormánya úgy döntött, hogy a génszerkesztés biztonságosan használható, és a napokban törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy engedélyezze annak kereskedelmi célú fejlesztését Angliában.

Miért lehet mégis szükség a géntechnológiára?

George Eustice környezetvédelmi miniszter a BBC Newsnak elmondta, hogy a törvénymódosításra a klímaváltozás hatásai ellen folytatott küzdelem miatt van szükség.

Vélemnye szerint a klímaváltozás következtében egyre több szárazságtűrű haszonnövényre lesz szükségünk, emellett törekednünk kell a kémiai növényvédő szerek, tápanyag-utánpótló készítmények használatának csökkentésére, miközben fokoznunk kell a növények ellenálló képességét. A precíziós nemesítési technológia lehetőséget ad, hogy gyorsabban megváltoztathassuk a növény tulajdonságait, mint ahogyan azt a hagyományos nemesítési eljárásokkal tehetnénk.

Aggodalmak a technológia körül

A technológia kritikusai, például Liz O’Neill, a GM Freeze nevű kampánycsoport igazgatója szerint a kormány túlságosan elhamarkodottan oldja fel a génmódosított növényekre vonatkozó korlátozásokat, és nem látja a garanciát arra, hogy ezek a termékek ne kerülnének Anglia határain túlra. Észak-Írországban a skót és walesi szabályozással egy időben, még 2015-ben betiltották a genetikailag módosított növények termesztését, és akkor azt mondták, hogy ez a döntés belátható időn belül érvényben is marad.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Rekord búzatermés a Brexit árnyékában

2019. október 20. 06:47

Becslések szerint az idei brit búzatermés 16,19 millió tonnára növekszik az előző szezon 13,56 millió tonnájával szemben.

A hard Brexit a magyar agrárgazdaságot is érzékenyen érintheti

2019. október 1. 04:36

A közvetlen magyar kivitel tekintetében a legnagyobb problémák a tápok és takarmányok, valamint a feldolgozott zöldségfélék, különösen a csemegekukorica piaca szenvedheti el.

Brexit jött, munkás ment

2021. augusztus 1. 09:21

A brexit most kezdte el csak igazán szedni ,,áldozatait”, mivel számos vendégmunkás nem hajlandó munkát vállalni a szigetországban.

5 milliárd eurós támogatás a poszt-Brexit időszakban

2021. szeptember 30. 04:38

Az Európai Unió 5 milliárd eurós támogatást nyújt 2025-ig azon országok számára, amelyeket valamilyen formában hátrányosan érintett az Egyesült Királyság (UK) távozása a közösségből- a freshplaza.com szerint.