A tábla széléről
A tábla széléről

Addig adj, amíg adni tudsz!

Addig adj, amíg adni tudsz!

Agrofórum Online

Karácsonyra készülve az erdők-mezők is ünnepi ruhába öltöznek; legalábbis ebben reménykedünk, mert még ilyen vén fejjel is arról álmodozik az ember, hogy fehér Karácsonyunk lesz.

Lassan bandukolva lépkedek a friss havon. A fákról leporlik néha egy-egy hópárna. Az öreg gyertyános feketén, komoran szemléli ezt a szokatlan fehérséget, ahová a napsugár még nyáron is alig szűrődik be, így azután élő növény sem marad meg ebben a rideg homályban.

És ez a rideg homály most mégis megtelik élettel. Mintha árnyak suhannának a fák között.

Emlékké fakuló arcok, jellegzetes mozdulatok, és néha hangokat is vélek hallani. Megelevenednek a múltbéli Karácsonyok örömei és csalódásai:

– amikor nem értettem, hogy nekünk miért csak ilyen kicsi a karácsonyfánk,

– amikor megtudtam – bár ezt a hasonszőrű társaim már tudták –, hogy a karácsonyfát nem az égiek hozzák. Erősen akartam hinni, hogy nincs igazuk,

– amikor boldog voltam, mert egy narancs is volt a fa alatt,

– amikor a tíz darab szaloncukrot napra beosztva ettem meg,

– amikor tűzoltó autót kaptam ajándékba,

– amikor már én is ajándékozhattam és megéreztem az adakozás örömét,

– amikor cseperedő apróságokkal jártuk az erdőt Karácsony délutánján, hogy a szülők otthon nyugodtan tudjanak készülődni.

Azután nagyot változott az életünk:

– amikor már a mi gyermekeinknek készítettük az ajándékokat,

– és amikor most az unokáinknak tesszük ugyanezt, akkor… Akkor csak egyetlen dolgot felejtünk el, hogy mit is ünneplünk valójában.

Valahol megreccsent egy ág, és a múlt árnyai visszahúzódnak a semmibe. Sötétedik. A város felé veszem a lépteimet. Még csak a hónap eleje van, de az üzleti érdek egy napot sem akar kihagyni.

Az erdő csendjéből belecsöppenek a zajos csillogásba.

Milyen idegen ez a világ…

Fénylenek a kirakatok, csillognak-villognak ezerféle színes és ridegfényű égők az üzletekben, az utakat szegélyező fákon, a tereken.

Csillognak, ám mégsem ragyognak. Lehet, hogy csak én rezonálok másképpen a világ dolgaira, és különbséget látok abban, ami másnak talán fel sem tűnik.

A Nap, amikor éltető erejével ránk mosolyog, akkor nem fénylik, nem csillog, hanem ragyog, mint ahogy a szerelmesek arca is, a másik iránt érzett belső hevületet tükrözve. Az édesanyák, édesapák szeme sem fénylik, amikor ölbe veszik gyermeküket, hanem ragyog.

A puszta fény és csillogás mögött mindig valami ürességet érzek, míg a ragyogásban öröm és boldogság van.

Annak a betlehemi éjszakának a csendjében sem volt csillogás, fényáradat. Odafönn a betlehemi csillag ragyogott, idelenn pedig a jászolt körülállók tekintete.

Vissza kellene térnem az erdőhöz, meg a mezőkhöz!

A hegyek hókucsmáin táncoló napsugárhoz, a zúzmarák zizzenéséhez, az erdő lakóinak lába alatt megroppanó fagyos ágak zörejéhez, meg még annyi mindenhez. Az alvó vetésekhez, amelyek magukba zárják a gazda verejtékét, hitét és álmait.

Valahogy most mégis másfelé kalandoznak a gondolataim.

Karácsonyra készülve, elszomorodva látom, hogy sajnos már nemcsak lélekben lettünk szegényebbek, de a szó evilági értelmében is.

Csalódva nézem, hogy tehetősebb honfitársaink még ilyenkor, az ünnepek közeledtével sem serénykednek az adakozásban. Rideg arccal, közömbösen mennek el a kinyújtott remegő kezek mellett. Sőt, még le is nézik azt, aki megszánja a kéregetőt.

Hova jutottunk, vagy hova süllyedtünk?

Valószínűleg a rossz lelkiismeret reakciója ez a fennhéjázás.

Pedig. Ki tudja? Lehet, hogy egyszer magunk fogunk rászorulni némi lelki könyöradományra?

Lehet, hogy egykor majd a hibáidat, mulasztásaidat enyhíti az egykor volt jóindulatú adakozásod, amikor átléped a lét és nem lét küszöbét, hogy bebocsátást kérj az örök ragyogás kapuján.

Ezért jó szívvel mondom: addig adj, míg adni tudsz!

És akkor lesz áldott Karácsonyunk, amelyet Valamennyiüknek, Mindnyájunk nevében őszinte szívvel kívánok.

Dr. Bódis László, 2011

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Húsvéti kirándulás

2019. április 12. 08:15

Áprilisi lapszámunk bevezetőjéből ragadtam ki egy-egy részletet, mert az idő – mint már annyiszor – a természet és a közelgő ünnep felé sodorta a gondolataimat.

Kistermelői ajándékok karácsonyra

2019. november 19. 05:36

Hamarosan elérkezik a kereskedelem legpörgősebb időszaka és egyben (amennyiben a saját oldalunkat is nézzük) a lehetősége annak, hogy a pénzünkkel „szavazzunk”. Arra szavazunk, hogy a multik szeptember óta csillivilli módon csalogató termékeivel lepjük meg szeretteinket, vagy idén adunk valami újat nem csak az ajándékozottaknak, hanem hazai kistermelőknek, akik szívből készítik termékeiket?

Karácsonyi vacsora: borral vagy bor nélkül?

2022. december 24. 10:12

Karácsonykor minden második asztalra kerül bor, akár többféle is, ízlés és a menü szerint válogatva.

Hogyan ajándékozzunk szobanövényt, hogy túl is élje?

2021. december 20. 05:37

Karácsonykor sokan cserepes szobanövényt választanak ajándéknak, de a legtöbb esetben nem nézik meg, hogy a megajándékozottnak a lakása vajon megfelelő lesz-e a számára.

Karácsonyi adományokat gyűjtöttek a Bayer Hungária Kft. munkatársai

2019. december 17. 05:37

74 darab ajándékkal teli cipősdobozt adott át Kárpát Krisztina, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója Gál Dávidnak, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatójának a Deák téri Cipősdoboz Várban. Az ajándékdobozokat a magyar Bayer munkatársai állították össze és csomagolták be.