Ahogyan azt már tavaly is megírtuk, a kereskedelem legpörgősebb időszakában is számtalan lehetőségünk van arra, hogy a pénzünkkel a hazai kistermelők javára „szavazzunk”, és erősítsük a hazai termékek értékét ezáltal.
Az idei évben volt alkalmunk a saját bőrünkön tapasztalni, hogy a helyi élelmiszerek és a hazai, kistermelői termékek mennyire fontosak. Ne felejtsük el az adventi időszakban sem a hazait keresni, a kistermelőket választani akkor, amikor ajándékot keresünk a fa alá!
Néhány ötletet adunk ebben a cikkben; itt van máris a nemrégen megjelent videónkból a fürjtojás és az ezekből készült termékek. A riportban bemutatott magyar kézműves fürj és fürjtojásos termékek a hasonló nevű csoportban könnyen megtalálhatóak.
De akár a bejgli készítésnél is gondolhatunk hazaira, mégpedig a hazai dióra, amelyet az Engelhardt dióbirtok webshopjából könnyen meg lehet rendelni. (Spoiler: hamarosan a velük készült riportunk is látható lesz az Agrofórum youtube csatornáján!)
Mi az, ami a diósbejglin kívül biztosan készül minden karácsonykor?
Persze, hogy a mézeskalács. És miért is venne kínai „macimézet” a multiban, ha megveheti a debreceni piacon, vagy akár weben keresztül a BeoBee-t? Ráadásul az ő termékeik BIO minősítéssel rendelkeznek, a méhészet gyűjtőhelyei hazánk kiemelten védett Nemzeti Parkjaiban találhatóak, így szinte érintetlen, szennyeződésmentes virágállományt biztosíthatnak a méheknek. Ne csak a mézeskalácsba, ajándékba is kerüljön a hazai mézből: az ünnepi időszakban ajándékcsomagokkal is kedveskednek a mézrajongóknak.
Az ünnepi asztalra természetesen a hazait ismét érdemes a NekedTeremtől rendelni, de ne maradjanak ki idén sem a Gourmet & Delicious szószai, az innivalót pedig ajánlom Rita szörpjeiből vagy (a vírus jelenléte által megnövekedett C-vitamin igényünk kielégítése miatt is) homoktövisléből az asztalra varázsolni.
Természetesen, a különböző szószok, krémek is tökéletesek ajándékba is, nem csak a családi vacsorához. Erről a Borbolya márka saját szentkirályi kertészetükben megtermelt zöldségekből készített vegán, tartósítószer és adalékanyagmentes zöldségkrémekből és szószokból készült válogatásai gondoskodnak.
Ki mondta, hogy a kistermelőktől csak gasztroajándékot lehet beszerezni?
A Tündér Manufaktúrában például a gyógynövényekből nem csak szörpök, zselék és lekvárok készülnek, hanem például levendulás illatpárnák is.
Ne csak a hagyományos édesség jusson eszünkbe, akkor sem, amikor a bonbonokat vásároljuk a nagyinak.
A fenti fotón látható Seed bonbonok papír újrahasznosításával és vetőmagokból készülnek! Ültethető magbonbonok, ami azt jelenti, hogy ezeket a különféle formákat el lehet ültetni, a papír lebomlik, eltűnik, a magok pedig kikelnek. Kell ennél kreatívabb, egyedibb ajándék a kiskertes ismerőseinknek?
Ha már kiskert! Még pár napig lehet jelentkezni a kiskertes növényvédős tanfolyamra is, ami szintén adható ajándékba is!
… és ha már tanfolyam, Kamélia Akadémia lesz 2021-ben is, lepje meg különlegességre vágyó ismerőseit ezzel a teatermesztési oktatással.
A gyerekek se maradjanak ki, nekik is van hazai ajánlatom. A faápolóként dolgozó Börzsei Bence a fejébe vette, hogy ezt a szép szakmát minél több emberrel megismerteti.
Így készült el A fák bajnokai mesekönyv, ami sok érdekes kérdést megválaszol erről az izgalmas munkáról.
A cikk nem fizetett reklám, csupán inspirációul szolgál azoknak, akik értékelik a hazai kisvállalkozókat, kistermelőket.