Gazdahely
Gazdahely

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

Agrofórum Online

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!

Mert mivel permetezünk? Nagyrészt vízzel, kis részben hatóanyaggal, amit vízben hígítunk a megfelelő koncentráció eléréséhez. Sok esetben több ezer liter vízhez teszünk csupán fél decinyi hatóanyagot, mégis hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a víz minőségének a szerepét a növényvédelem sikerében.

Pedig óriási a szerepe, mivel a vizeink minősége nem állandó! Az sem mindegy, hogy csapvízből vagy fúrt kútból vesszük a permetlé alapját, de kiemelten fontos minden minőségi paraméteren belül a pH!

A pH-érték befolyásolja az oldhatóságot és a tápanyagok felvételét. Ahhoz, hogy a növény hatékonyan fel tudja venni és hasznosítani tudja, a tápanyagoknak vízben oldott formában kell lenniük.

Valamelyest megoszlik a témában fellelhető szakirodalom az optimális pH tartományon, de általában igaz, hogy a legtöbb növényvédő szer esetén a legalkalmasabb a pH 6-7 között, a legtöbb lombtrágya esetén pedig 5,5-6,5 közötti tartományban van.

Általánosságban elmondható, hogy a lúgos víz (pH-érték 7 fölött) a lúgos hidrolízis miatt csökkenti a növényvédő szerek hatását, nőhet a lebomlási idő. A túl savas víz (pH 5 alatt) hatással lehet a tankkeverék stabilitására. A szélsőségesen lúgos vagy savas kémhatású víz károsíthatja a növényt!

Minden növényvédő szer viselkedését nem ismerjük, de vannak kiemelkedő példák, amiket tudnia kell, mielőtt használja:

  • Lúgos hidrolízis miatt csökken a hatása a piretroidoknak, a klórpirifosznak, a dimetoátnak, a glifozátnak.
  • A szulfonilurea hatóanyag csoportba tartozó gyomirtó szerek bomlása pedig gyorsul a pH csökkenésével (savas közegben).

Nem csak az egyes hatóanyagokkal kell számolnunk, a legtöbb permetezés során több anyagot is összekeverünk. Mivel különböző anyagok különböző pH-n fejtik ki hatásukat, így egy-egy nem megfelelően összeállított „koktél” csökkentheti a kezelés egyik vagy másik összetevőjének hatékonyságát.

A fentiek után azt tanácsolom, hogy amennyiben Ön is gyakran tapasztalja, hogy nem hatnak a növényvédő szerek, ellenőrizze a permetezéshez használt víz pH-ját. Érdemes a különböző adalékanyagok/segédanyagok közül választani egy pH stabilizátort (rengeteg cég termékpalettáján szerepel már ilyen anyag) és azzal beállítani a permetlé pH-ját 6-7 közötti értékre.

Minden egyéb (és gyanús) esetben kérje növényorvosa, szaktanácsadója, a termékek promótereinek véleményét!

Kistermelői ajándékok karácsonyra

2019. november 19. 05:36

Hamarosan elérkezik a kereskedelem legpörgősebb időszaka és egyben (amennyiben a saját oldalunkat is nézzük) a lehetősége annak, hogy a pénzünkkel „szavazzunk”. Arra szavazunk, hogy a multik szeptember óta csillivilli módon csalogató termékeivel lepjük meg szeretteinket, vagy idén adunk valami újat nem csak az ajándékozottaknak, hanem hazai kistermelőknek, akik szívből készítik termékeiket?

E-vény szolgáltatás az Agromediumban

2019. október 27. 08:48

Tavaly már bemutattam az Agromediumot, amely (túlzás nélkül állítom) a legesleghasznosabb applikáció a gazdálkodók számára, hiszen segítségével gyorsan, könnyen és offline kereshető a megfelelő növényvédő szer.

Időszerű MÁKos teendők – avagy ideje ránézni az ügyfélkapunkra

2019. szeptember 3. 13:11

A nyár vége felé célszerű ismét gyakrabban ránézni az ügyfélkapujára minden gazdálkodónak. Kezdenek landolni a MÁK-os értesítések tárhelyünkön, például azzal a felszólítással, hogy 10 napon belül igazoljuk a jogszerű földhasználatot.

A 10. Keceli Meggyfesztivál margójára - avagy az összefogásért kiállt minden oldal

2019. június 12. 04:36

Múlt hét végén került megrendezésre a jubileumát ünneplő Keceli Meggyfesztivál, melynek első napján egy igazán színvonalas szakmai konferencián lehettem első előadó és mint ebből adódik, egy kicsit a napi „kitárgyalnivaló” fő téma bedobója.

Permetezőgép a somogyi dombokra szabva

2018. november 22. 14:20

Az első Hardi permetezőgép 12 évvel ezelőtt került Kiss Lajos családi gazdálkodó tulajdonába, és azóta is járja a Somogy megyei földeket. Idén egy új Navigator 4000 permetezőgéppel bővült a gépállomány.

Gépészet Videó

Nufarmer magazin – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2018. szeptember 5. 09:57

Vetőmagcsávázás és őszi gyomirtás, a repce őszi növényvédelme, állományszárítás, tarlóápolás, valamint kijuttatástechnológiai tanácsok.

Interra® Farm: intenzív gazdálkodás fenntartható megoldásokkal

2019. június 8. 09:19

A cél az, hogy egyre több gazdálkodó ismerje fel a természeti erőforrások - mint a talaj és az ivóvízkészlet - védelmének fontosságát, ugyanakkor használják fel a gazdálkodás javára is a környezetkímélő megoldásokat.