Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.
A tojás fogyasztása gyakorlatilag egyidős az emberi civilizációval. Nemcsak könnyebb volt vadászó-halászó elődeinknek hazavinni, de tápértéke, fehérje- és zsírtartalma vetekszik a húséval. Táplálkozás-élettani értéke azért is rendkívül jelentős a tojásnak, mert közel minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (a szénhidrát, C-vitamin és élelmirost kivételével), ami az egészséges és kiegyensúlyozott emberi táplálkozáshoz szükséges.
Rengeteg kérdés felmerülhet a tojás kapcsán, most lássunk tíz érdekességet ezek közül!
Milyen madárfajok tojását fogyasztjuk?
Világszerte a házi tyúk tojását fogyasztják a legtöbben, de ezen kívül a fürj, a kacsa, a liba és a strucc tojása is rendszeres résztvevője az asztalnak. Vad szárnyasok tojása is ehető, például különböző vadkacsáké, vadludaké és tengeri madaraké.
Mitől függ a tojáshéj színe?
Ez ilyenkor húsvétkor a tojásfestés miatt válik érdekessé, hiszen nem mindegy, milyen alapszínre kerülnek fel a festékek. A természetes eredetű festékkel (fűszer vagy hagymahéj segítségével) színezett tojások például akkor sikerülnek jól, ha a tojáshéj színe minél világosabb volt.
Egyébként a tojás héjának színe a tyúk fajtájától függ. Általában a barna színű tollakkal rendelkező tyúkok barna színű tojást, a fehérek pedig fehér héjút tojnak. Fontos tudni, hogy a tojás héjának színe nem befolyásolja a tojás minőségét!
Miért változó a tojássárgájának színe is?
Érdekes, hogy a tojás sárgájának színe a tyúk táplálékától függ. Ha búzával etetik, akkor világosabb sárga, ha kukoricával, akkor sötétebb, napsárga színű lesz a tojássárgája.
Miért zöldül meg a széle a kemény tojás sárgájának?
A kemény tojás sárgája körüli kékes- vagy szürkészöld szín a vas-szulfidtól származik. Ez a színváltozás egy kémiai reakció eredménye, amely a tojás sárgájában levő vas és a fehérjében levő hidrogén-szulfid között játszódik le – ezért jelenik meg ez a szín a sárgája és a fehérje találkozásánál.
Ezenkívül túlfőzés hatására is kialakulhat ez a zöldes gyűrű, sőt ha a főzővíznek magas a vastartalma, akkor is tapasztalhatjuk ezt.
Honnan tudjuk, hogy friss a tojás?
A legfrissebb tojás az a tojás, amelyet a saját tyúkjaink alól gyűjtöttünk össze, és aznap elfogyasztottunk. A boltban vásárolt tojást akkor tekinthetjük frissnek, ha 28 napon belül (azaz 4 héten) belül elfogyasztjuk a tojást azt követően, hogy a baromfi fészkében landolt.
Van egy egyszerű trükk is a tojás frissességének ellenőrzésére: tegyük vízbe, és ha már nem a legfrissebb, akkor fel fog jönni a víz tetejére és úszni fog. Ennek az az oka, hogy a tojás idővel folyadékot veszít, de mivel a héj ugyanakkora marad, a kipárolgó víz helyére levegő kerül.
Mitől büdös a záptojás?
A záptojás hosszas állásban, vagy már a költés alatt megromlott, kellemetlen szagú tojás. A záptojás rendkívül kellemetlen, orrfacsaró szagát annak köszönheti, hogy a benne elszaporodó mikroorganizmusok elkezdik lebontani a fehérjéket alkotó aminosavláncokat, és ezt olyan hatékonyan teszik, hogy sokkal több kéntartalmú fehérjét bontanak el, mint amennyi 10 percnyi főzés alatt elbomlik. Ennek hatására sokkal több kén-hidrogén szabadulhat fel.
Hűtőben kell tárolni a tojást?
A tojás szobahőmérsékleten nagyon gyorsan öregszik, hűtőben azonban a vásárlást követően akár egy hónapig is eltartható. Ennek az az oka, hogy a megfigyelések szerint szobahőmérsékleten a tojás egy nap alatt ugyannyit veszít frissességéből, mint egy hét alatt a hűtőben. A tárolásra legalkalmasabb az 5 és 8 Celsius-fok közötti hőmérséklet.
Hogyan és mikor kell megmosni a tojást?
Ennél a kérdésnél szakad minden társaság kétfelé: vannak, akik a hűtőbe helyezés előtt jó alaposan lefertőtlenítik és megmossák a tojásokat, mások szerint az előzetes megmosással eltávolítjuk a tojás héját kívül burkoló vékony védőréteget, és éppen így segítjük elő, hogy a kórokozók könnyebben bejussanak a tojás héján keresztül, sőt így a tojás sokkal gyorsabban fog megromlani. Éppen ezért a szakértők azt ajánlják, hogy csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg a tojásokat.
Tyúktojás-rekordok
Ne csak a tojás színeiről és felhasználásáról szóljon a cikk, íme pár érdekes számadat is: az eddigi legnagyobb tyúktojás New Jersey-ben „született meg” 1956-ban, 454 grammot nyomott! A legnagyobb átmérőjű tyúktojásra ezután közel hatvan évet várni kellett, ugyanis azt egy Harriet nevezetű tyúk tojta 2010-ben – ennek a tojásnak a mérete 23 cm volt.
A tyúkok mint gondos anyák
Egy tyúk évente átlagosan 200 és 325 közötti tojást tojik, ezt követően pedig a kotlás időszakában naponta akár 50-szer is megfordíthatja a tojásokat.
Mindenkinek áldott, boldog húsvéti ünnepeket kívánok!
Kapcsolódó cikkek:
- Mutasd a neved, megmondom, ki vagy! – I. rész
- Tojásdíszítési technikák otthon
- Ismerjük meg a hagyományos, magyar tojásdíszítési technikákat!
- Fessünk húsvéti tojásokat természetes anyagok segítségével!
- Hímes tojás: színek, minták, üzenetek
- Mi kerül a szentelőkosárba?
- Készítsünk húsvéti ajtódíszt!
- Készítsünk húsvéti asztali díszt!
- Tavaszváró
- Húsvéti kirándulás
- „Várj, míg felkel majd a Nap!”