Ház, táj blog

10 tudnivaló a tojásról

Agrofórum Online

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

A tojás fogyasztása gyakorlatilag egyidős az emberi civilizációval. Nemcsak könnyebb volt vadászó-halászó elődeinknek hazavinni, de tápértéke, fehérje- és zsírtartalma vetekszik a húséval. Táplálkozás-élettani értéke azért is rendkívül jelentős a tojásnak, mert közel minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (a szénhidrát, C-vitamin és élelmirost kivételével), ami az egészséges és kiegyensúlyozott emberi táplálkozáshoz szükséges.

Rengeteg kérdés felmerülhet a tojás kapcsán, most lássunk tíz érdekességet ezek közül!

Milyen madárfajok tojását fogyasztjuk?

Világszerte a házi tyúk tojását fogyasztják a legtöbben, de ezen kívül a fürj, a kacsa, a liba és a strucc tojása is rendszeres résztvevője az asztalnak. Vad szárnyasok tojása is ehető, például különböző vadkacsáké, vadludaké és tengeri madaraké.

Mitől függ a tojáshéj színe?

Ez ilyenkor húsvétkor a tojásfestés miatt válik érdekessé, hiszen nem mindegy, milyen alapszínre kerülnek fel a festékek. A természetes eredetű festékkel (fűszer vagy hagymahéj segítségével) színezett tojások például akkor sikerülnek jól, ha a tojáshéj színe minél világosabb volt.

A tojás héjának színe attól függ, hogy milyen fajtájú a tyúk, és milyen színű a tollazata
A tojás héjának színe attól függ, hogy milyen fajtájú a tyúk, és milyen színű a tollazata

Egyébként a tojás héjának színe a tyúk fajtájától függ. Általában a barna színű tollakkal rendelkező tyúkok barna színű tojást, a fehérek pedig fehér héjút tojnak. Fontos tudni, hogy a tojás héjának színe nem befolyásolja a tojás minőségét!

Miért változó a tojássárgájának színe is?

Érdekes, hogy a tojás sárgájának színe a tyúk táplálékától függ. Ha búzával etetik, akkor világosabb sárga, ha kukoricával, akkor sötétebb, napsárga színű lesz a tojássárgája.

Miért zöldül meg a széle a kemény tojás sárgájának?

A kemény tojás sárgája körüli kékes- vagy szürkészöld szín a vas-szulfidtól származik. Ez a színváltozás egy kémiai reakció eredménye, amely a tojás sárgájában levő vas és a fehérjében levő hidrogén-szulfid között játszódik le – ezért jelenik meg ez a szín a sárgája és a fehérje találkozásánál.

Ezenkívül túlfőzés hatására is kialakulhat ez a zöldes gyűrű, sőt ha a főzővíznek magas a vastartalma, akkor is tapasztalhatjuk ezt.

A tyúkok a kezdetektől gondosak - a tojásokat a költés idején naponta akár 50-szer is megfordítják
A tyúkok a kezdetektől gondosak – a tojásokat a költés idején naponta akár 50-szer is megfordítják

Honnan tudjuk, hogy friss a tojás?

A legfrissebb tojás az a tojás, amelyet a saját tyúkjaink alól gyűjtöttünk össze, és aznap elfogyasztottunk. A boltban vásárolt tojást akkor tekinthetjük frissnek, ha 28 napon belül (azaz 4 héten) belül elfogyasztjuk a tojást azt követően, hogy a baromfi fészkében landolt.

Van egy egyszerű trükk is a tojás frissességének ellenőrzésére: tegyük vízbe, és ha már nem a legfrissebb, akkor fel fog jönni a víz tetejére és úszni fog. Ennek az az oka, hogy a tojás idővel folyadékot veszít, de mivel a héj ugyanakkora marad, a kipárolgó víz helyére levegő kerül.

Mitől büdös a záptojás?

A záptojás hosszas állásban, vagy már a költés alatt megromlott, kellemetlen szagú tojás. A záptojás rendkívül kellemetlen, orrfacsaró szagát annak köszönheti, hogy a benne elszaporodó mikroorganizmusok elkezdik lebontani a fehérjéket alkotó aminosavláncokat, és ezt olyan hatékonyan teszik, hogy sokkal több kéntartalmú fehérjét bontanak el, mint amennyi 10 percnyi főzés alatt elbomlik. Ennek hatására sokkal több kén-hidrogén szabadulhat fel.

Hűtőben kell tárolni a tojást?

A tojás szobahőmérsékleten nagyon gyorsan öregszik, hűtőben azonban a vásárlást követően akár egy hónapig is eltartható. Ennek az az oka, hogy a megfigyelések szerint szobahőmérsékleten a tojás egy nap alatt ugyannyit veszít frissességéből, mint egy hét alatt a hűtőben. A tárolásra legalkalmasabb az 5 és 8 Celsius-fok közötti hőmérséklet.

A húsvéti ünnepkör elengedhetetlen szereplője a tojás
A húsvéti ünnepkör elengedhetetlen szereplője a tojás

Hogyan és mikor kell megmosni a tojást?

Ennél a kérdésnél szakad minden társaság kétfelé: vannak, akik a hűtőbe helyezés előtt jó alaposan lefertőtlenítik és megmossák a tojásokat, mások szerint az előzetes megmosással eltávolítjuk a tojás héját kívül burkoló vékony védőréteget, és éppen így segítjük elő, hogy a kórokozók könnyebben bejussanak a tojás héján keresztül, sőt így a tojás sokkal gyorsabban fog megromlani. Éppen ezért a szakértők azt ajánlják, hogy csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg a tojásokat.

Tyúktojás-rekordok

Ne csak a tojás színeiről és felhasználásáról szóljon a cikk, íme pár érdekes számadat is: az eddigi legnagyobb tyúktojás New Jersey-ben „született meg” 1956-ban, 454 grammot nyomott! A legnagyobb átmérőjű tyúktojásra ezután közel hatvan évet várni kellett, ugyanis azt egy Harriet nevezetű tyúk tojta 2010-ben – ennek a tojásnak a mérete 23 cm volt.

A tyúkok mint gondos anyák

Egy tyúk évente átlagosan 200 és 325 közötti tojást tojik, ezt követően pedig a kotlás időszakában naponta akár 50-szer is megfordíthatja a tojásokat.

Mindenkinek áldott, boldog húsvéti ünnepeket kívánok!

Kapcsolódó cikkek:

A sünbarát kert növényei

2025. október 16. 05:40

Nagyon fontos, hogy segítsük a környezetünkben élő hasznos rovar-, kétéltű-, madár- és emlősfajokat, hogy hosszú távon egészséges kertet gondozhassunk!

Jó hír: egyre kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe a magyar háztartásokban

2025. október 14. 05:40

A Nébih 8 éve vizsgálja hazánkban a családi élelmiszerhulladék-termelést. A legújabb összesítés szerint harmadával csökkent az élelmiszer-pazarlásunk.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Decemberben a vártnál kevésbé drágultak az élelmiszerek

2023. január 14. 06:36

Az előzetesen vártnál némileg kisebb mértékben, 44,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon 2022 decemberében éves összevetésben.

Hímes tojás: színek, minták, üzenetek

2022. április 10. 05:37

Fekete Ildikóval beszélgettünk, aki a tojásfestést rendkívül szerényen, csak a hobbijának nevezi. Teszi ezt úgy, hogy a hímes tojás készítéssel már gyakorlatilag valamennyi olyan elismerést kiérdemelte, amellyel egy népművész rendelkezhet…

Drága lesz a húsvéti tojás Németországban

2023. április 3. 08:03

Idén húsvétkor a német fogyasztóknak a szokásosnál jóval mélyebben kell belenyúlniuk a zsebükbe a tojásért.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.