Ház, táj
Ház, táj

Ismerjük meg a hagyományos, magyar tojásdíszítési technikákat!

Ismerjük meg a hagyományos, magyar tojásdíszítési technikákat!

Agrofórum Online

Mit jelent a berzselés? Milyen az azsúrozott tojás? Hogyan készülnek az írott remekművek, és hogyan karcolják, metszik a tojást? Ismerkedjünk meg ezekkel a csodálatos, hagyományos módszerekkel!

Számos régi hagyomány kötődik a húsvét alkalmával készített hímes tojásokhoz. Már magának a tojásnak, mint jelképnek is igen gazdag a jelentésvilága. A legősibb termékenységszimbólum, ami ha húsvétkor piros színt kap, Jézus Krisztus vérét jelképezi.

Maga a tojásfestés nem újkori „találmány”, sőt! Régészeti leletek bizonyítják, hogy már nomád őseink is díszítettek tojásokat: megörökítették például a mindennapi életük és hitviláguk mozzanatait, így a tojásokon megjelennek többek között a pásztorkodás, a természet, a sámánizmus egyes jelképei, a világmindenség akkori tudásuk szerinti ábrázolása, kezdetleges technikával elkészítve.

A hagyományőrzés jegyében készített hímes tojások egyenesen remekművek! Tájegységenként változó technikák és motívumok teszik gazdaggá a formavilágot, és nemcsak a színekkel, de a különböző jelképekkel is változatos műremekek készülnek.

Ezeket a technikákat természetes festőlevekbe mártott tojásokkal lehet a leginkább hagyományőrző módon elkészíteni. A különböző fűszerek, zöldségek, gyümölcsök és egyéb konyhai alapanyagok segítségével változatos színű tojásokat kapunk.

Ismerkedjünk meg közelebbről a hagyományos magyar tojásdíszítési technikákkal!

Berzselés

A berzselést batikolásként vagy levélrátétes díszítésként is ismerik. Az egyik legnépszerűbb módszer, mivel otthon a konyhában, gyerekekkel együtt is elkészíthető, és különösebb kézügyesség nélkül is szép tojásokat alkothatunk.

A berzselt tojásokon a karéjos vagy szeldelt levelek és egyszerű virágok mutatnak a legszebben. Egy tojásra többféle levél vagy virág is kerülhet. A leggyakoribb „minta” a petrezselyemlevél, de használhatjuk az árvácska vagy az ibolya virágát, rózsa vagy fűszernövények leveleit és így tovább. A tojásokra rásimítjuk a kiválasztott leveleket, majd szorosan bekötjük egy gézbe vagy harisnyába, majd belerakjuk őket a festőlébe. A hagyomány szerint a vöröshagyma beáztatott héjából készült festőlébe helyezzük a tojásokat, aminek eredményeképpen gyönyörű bronzbarna színt kapunk. A kész tojásokon, a kicsomagolás után ott marad a tojás eredeti színében a levél vagy virág lenyomata.

Írott tojások

Az írott tojásokat más néven viaszolt tojásnak is nevezzük. Ennél a díszítési technikánál jelenik meg a leghangsúlyozottabban a magyar hímes tojások legfőbb jellegzetessége: a tojásfelület mértani felosztása. Az osztóköröket és a „mezőkben” lévő motívumokat az írott tojások esetében egy hagyományos segédeszközzel, írókával készítik. Az írókára segítségével viasszal rajzoljuk meg a tojásra a díszítést. Ezt követően langyos festőlébe kerülnek a tojások a kívánt színárnyalat eléréséig. Miután kivettük a tojásokat a festőléből és megszáradtak, a viaszt leolvasztjuk a tojásról, így a viasz által fedett felületek alatt kirajzolódik a minta. A kész tojásokat szalonna bőrkéjével vagy zsírral bekenve fényezzük.

Karcolás

A karcolás bizonyos szempontból a viaszolás inverze, ugyanis a karcoláshoz elsőként megadjuk a tojásnak az alapszínt, majd ezt követően alkotunk rá. A karcolás lényege, hogy a megfestett tojásokon valamilyen karcolásra alkalmas eszközzel (pl. vastagabb tű, szike, éles kés) lekaparjuk a festéket. A karcolt minták sokrétűek: vastagabb vagy vékonyabb vonalak, gyönyörűen kidolgozott, aprólékos minták, de még színátmenetek is készülhetnek.

Metszés

A tojásmetszés ritkább és igen nehéz eljárás. Az írott tojásokat savanyú káposzta levében vagy ecetben órákon át áztatják, ennek eredményeképpen a viasszal megírt terület kivételével lebomlik a tojáshéj egy része.

Pingált tojás

A már alapszínnel rendelkező tojásokra vékony ecsettel megfestjük a motívumokat. Ennél a technikánál lehetőség van részletes szimbólumrendszer kidolgozására, vagy egy tájegység (pl. kalocsai) mintavilágának megörökítésére is. A legaprólékosabb munkával, a tűfestéssel igazán csodálatos tojások születnek.

Azsúrozás, csipketojás

Véleményem szerint az azsúrozott tojás és a csipketojás készítése a díszítési technikák királynői. Igen bonyolult, rendkívül idő-, türelem- és gyakorlatigényes módszer, melynek során a tojásra felrajzolt mintát áttörik. Végeredményben úgy néz ki a tojás, mintha textilből alkották volna meg. A mintákat nemcsak tyúk-, hanem nagyobb méretű strucc- vagy lúdtojásra is készíthetik.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hazánk kincsei VI. rész – Az Alcsúti Arborétum

2024. május 1. 05:40

Újabb élménnyel gazdagodtam idén tavasszal, amikor ellátogattunk József nádor egykori birtokára, ahol gyönyörű klasszicista kastélyának parkjába ma 540 fa- és cserjefaj él. Az angolpark jelenlegi formájában Alcsúti Arborétumként várja a látogatóit.

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

2024. április 19. 06:40

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?

2024. április 6. 05:40

A húsvéti ünnepkörre való készülődés, főzés és alkotómunka közben is rengeteg tojáshéj keletkezik. Szerencsére sokféleképpen hasznosíthatjuk újra ezt a konyhai hulladékot, amely a szemetes helyett így a kertben vagy a háztartásban lehet újra a segítségünkre.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

A hosszan érlelt sonkák nem drágulnak

2021. március 25. 05:36

A sonkák előrendelésein, a kereskedelmi láncok igényein nem látszik a válság, hiszen az előző évhez képest jelentősen, csaknem tizedével nőtt a húsvéthoz kapcsolódó készítmények rendelése a Pápai Hús Kft.-nél. A növekmény legnagyobb részét ráadásul a hosszú hetekig érlelt, minőségi termékek adják. A húspiac óriási árhullámzásainak sajátos húsvéti meglepetése, hogy ezek a sonkák nem drágábbak, mint tavaly, mert még a sertésárak újbóli elszállása előtt készültek.

Olcsóbb lesz a húsvéti sonka a Lidlben

2021. március 24. 14:51

Az idei húsvéti időszakban a tavalyi évhez képest szinte minden sonkát olcsóbban kínál a Lidl, mely az ünnephez közeledve nagy könnyebbséget jelenthet a magyar családoknak. A vállalat előzetes kalkulációi alapján idén 10%-kal magasabb forgalomra számít ebben a termékkategóriában.

Hímes tojás: színek, minták, üzenetek

2022. április 10. 05:37

Fekete Ildikóval beszélgettünk, aki a tojásfestést rendkívül szerényen, csak a hobbijának nevezi. Teszi ezt úgy, hogy a hímes tojás készítéssel már gyakorlatilag valamennyi olyan elismerést kiérdemelte, amellyel egy népművész rendelkezhet…

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.