4℃ 1℃
december 1. Elza, Natália, Blanka, Bonita
Ház, táj blog

Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?

Agrofórum Online

Bármennyire is kényelmes megoldás az élelmiszerek és ételek hűtőszekrényben történő tárolása, bizony ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő módon tároljuk a betevőt, és ne lépjük túl azt az időt, amin belül az étel még biztonságosan elfogyasztható. Lássuk, milyen ételeket és mennyi ideig ajánlott tárolni a hűtőszekrényben!

Az előző cikk a fagyasztással kapcsolatos tudnivalókról és a fagyasztható ételekről szólt, ebben a cikkben pedig a leggyakrabban fogyasztott ételek hűtőszekrényben történő, ajánlott tárolási idejével fogunk foglalkozni.

Itt külön nem térnék ki a hűtést igénylő élelmiszerek tárolási idejére, hiszen ezek mind szerepelnek a termékek csomagolásán (pl.: tej, felvágott, vaj stb.), annyit jegyeznék csak meg itt, hogy mindig ügyeljünk a sérülésmentes és szennyeződéseket megelőző tárolásukra a hűtőben, illetve tartsuk szem előtt a felbontás utáni elfogyasztásukra adott gyártói ajánlásokat.

A hűtő ajtajához közelebbi élelmiszerek vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet-ingadozásnak

Mennyi ideig tárolhatjuk?

A következő, leggyakrabban fogyasztott ünnepi és vendégváró ételek tárolási idejét és pár kapcsolódó, fontos tudnivalót tartalmaz a következő táblázat:

ÉtelAjánlott tárolási idő a hűtőszekrénybenMegjegyzés
Levesek (krémlevesek, zöldséglevesek)1-2 napJól zárható edényben tegyük be a hűtőbe a leveseket, és minden esetben fedjük le!
Húsleves2-3 napÉrdemes a hűtőszekrényben külön tárolni a levest, a húsokat és a zöldségeket is.
Főtt húsok2-3 napÉrdemes kisebb adagokra szedni a húsételeket, így könnyebb a tárolásuk és az újrafelhasználásuk is.
Sült csirke3-4 nap Érdemes kisebb adagokra szedni.
Húsos ételek3-4 nap Érdemes kisebb adagokra szedni.
Pörkölt2-3 nap 
Szószok1-2 napA zsírosabb szószok esetében normális, ha tárolás során a zsír különválik. A felmelegedés után újra az eredeti állapotára áll vissza.
Szaftos-húsos ételek1-2 nap 
Szószos tésztaétel1-2 nap 
Saláták (pl.: tonhalas, tojásos, csirkehúsos, sonkás stb.)3-4 nap 
Rakott ételek1-2 nap 
Tojásos ételek3-4 nap 
Pizza2-3 nap 
Szendvicsek2-3 napFelvágottat (kivéve szalámi) tartalmazó szendvicseket érdemes előbb elfogyasztani!
Főtt tészta3-4 nap 
Főtt kemény tojás5-7 nap 
Kaszinótojás2-3 nap 
Sütemények (pl.: piskóta, pite, cukrászsütemény)1-3 nap 
Habos, krémes sütemények1-2 nap 
Fánk, gofri4-5 nap 
Péksütemények2-3 nap 

A helyes tárolás

A tárolás helyes módja a hűtőszekrényben egy külön fejezetet érdemelne, mégis a legfontosabb tudnivalókat lássuk itt felsorolva:

  • Ne zsúfoljuk túl a hűtőszekrényt, mert így kevésbé tud benne áramolni a levegő, és nem fogja tudni biztosítani a kívánt hőmérsékletet!
  • A dobozok, edények, csomagok ne érjenek a hűtő falához, és lehetőség szerint ne legyenek egy kupacba összezsúfolva!
  • Ne foglaljuk el a hűtőben a helyet olyan élelmiszerekkel, amik nem igényelnek hűtést!
  • Ha nem tudjuk csökkenteni a tárolt mennyiséget, és sok hűteni való van bent a hűtőben, akkor emeljük meg a hűtési fokozatot, ha szükséges (ellenőrizzük a hőmérőt)!
  • Vegyük figyelembe az élelmiszerek és ételek elrendezésénél, hogy a hűtő ajtajához közelebbi élelmiszerek vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet-ingadozásnak!
  • Érdemes a gyártói ajánlásokat is figyelembe venni a tárolt ételek elhelyezésénél, ugyanis a mai hűtőszekrények rendelkeznek már külön zöldségtároló résszel, tojástartóval és italtartóval is.
  • A hűtő belsejében az ideális hőmérséklet +5 oC körüli.
Ne zsúfoljuk túl a hűtőszekrényt, mert így kevésbé tud benne áramolni a levegő, és nem fogja tudni biztosítani a kívánt hőmérsékletet

Az ételek tárolásával és a háztartási szintű élelmiszer-pazarlás csökkentésével kapcsolatban további hiteles tartalmakat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyűjtött össze a Maradék nélkül című kampánya keretében.

Kapcsolódó cikkek:

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Az ökológiai sövény növényei

2025. november 13. 05:40

A sövények kiterjedt lehetőséget adnak menedékként a kertünk hasznos állatainak az időszakos vagy hosszabb ideig tartó nyugalmi időszakokhoz.

Ez a hazai élelmiszeripari cég is csökkenti csomagolásaiban a műanyagot

2023. február 1. 14:01

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt.

A Danone 1 milliárd eurós leírással megválik az orosz tejipari üzletágtól

2022. október 18. 11:34

A Danone francia élelmiszeripari vállalat megválik oroszországi tejtermék-élelmiszer-üzletágától egy olyan üzlettel, amely akár 1 milliárd euró leírását is eredményezhet.

Nőtt a cukor, cukorkészítmény és méz behozatala

2024. augusztus 20. 10:10

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 20, a behozatalé 6,6 százalékkal lett nagyobb. Az export- és az importforgalom is lassult.

Januártól kezdődik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése

2023. december 20. 11:10

Fokozatosan bevezetik januártól a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon, a szolgáltatás, amit önkéntes jelleggel lehet igénybe venni, első körben országszerte 14 települést érint – közölte a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) az MTI-vel.