Ház, táj blog

Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?

Agrofórum Online

Bármennyire is kényelmes megoldás az élelmiszerek és ételek hűtőszekrényben történő tárolása, bizony ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő módon tároljuk a betevőt, és ne lépjük túl azt az időt, amin belül az étel még biztonságosan elfogyasztható. Lássuk, milyen ételeket és mennyi ideig ajánlott tárolni a hűtőszekrényben!

Az előző cikk a fagyasztással kapcsolatos tudnivalókról és a fagyasztható ételekről szólt, ebben a cikkben pedig a leggyakrabban fogyasztott ételek hűtőszekrényben történő, ajánlott tárolási idejével fogunk foglalkozni.

Itt külön nem térnék ki a hűtést igénylő élelmiszerek tárolási idejére, hiszen ezek mind szerepelnek a termékek csomagolásán (pl.: tej, felvágott, vaj stb.), annyit jegyeznék csak meg itt, hogy mindig ügyeljünk a sérülésmentes és szennyeződéseket megelőző tárolásukra a hűtőben, illetve tartsuk szem előtt a felbontás utáni elfogyasztásukra adott gyártói ajánlásokat.

A hűtő ajtajához közelebbi élelmiszerek vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet-ingadozásnak

Mennyi ideig tárolhatjuk?

A következő, leggyakrabban fogyasztott ünnepi és vendégváró ételek tárolási idejét és pár kapcsolódó, fontos tudnivalót tartalmaz a következő táblázat:

ÉtelAjánlott tárolási idő a hűtőszekrénybenMegjegyzés
Levesek (krémlevesek, zöldséglevesek)1-2 napJól zárható edényben tegyük be a hűtőbe a leveseket, és minden esetben fedjük le!
Húsleves2-3 napÉrdemes a hűtőszekrényben külön tárolni a levest, a húsokat és a zöldségeket is.
Főtt húsok2-3 napÉrdemes kisebb adagokra szedni a húsételeket, így könnyebb a tárolásuk és az újrafelhasználásuk is.
Sült csirke3-4 nap Érdemes kisebb adagokra szedni.
Húsos ételek3-4 nap Érdemes kisebb adagokra szedni.
Pörkölt2-3 nap 
Szószok1-2 napA zsírosabb szószok esetében normális, ha tárolás során a zsír különválik. A felmelegedés után újra az eredeti állapotára áll vissza.
Szaftos-húsos ételek1-2 nap 
Szószos tésztaétel1-2 nap 
Saláták (pl.: tonhalas, tojásos, csirkehúsos, sonkás stb.)3-4 nap 
Rakott ételek1-2 nap 
Tojásos ételek3-4 nap 
Pizza2-3 nap 
Szendvicsek2-3 napFelvágottat (kivéve szalámi) tartalmazó szendvicseket érdemes előbb elfogyasztani!
Főtt tészta3-4 nap 
Főtt kemény tojás5-7 nap 
Kaszinótojás2-3 nap 
Sütemények (pl.: piskóta, pite, cukrászsütemény)1-3 nap 
Habos, krémes sütemények1-2 nap 
Fánk, gofri4-5 nap 
Péksütemények2-3 nap 

A helyes tárolás

A tárolás helyes módja a hűtőszekrényben egy külön fejezetet érdemelne, mégis a legfontosabb tudnivalókat lássuk itt felsorolva:

  • Ne zsúfoljuk túl a hűtőszekrényt, mert így kevésbé tud benne áramolni a levegő, és nem fogja tudni biztosítani a kívánt hőmérsékletet!
  • A dobozok, edények, csomagok ne érjenek a hűtő falához, és lehetőség szerint ne legyenek egy kupacba összezsúfolva!
  • Ne foglaljuk el a hűtőben a helyet olyan élelmiszerekkel, amik nem igényelnek hűtést!
  • Ha nem tudjuk csökkenteni a tárolt mennyiséget, és sok hűteni való van bent a hűtőben, akkor emeljük meg a hűtési fokozatot, ha szükséges (ellenőrizzük a hőmérőt)!
  • Vegyük figyelembe az élelmiszerek és ételek elrendezésénél, hogy a hűtő ajtajához közelebbi élelmiszerek vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet-ingadozásnak!
  • Érdemes a gyártói ajánlásokat is figyelembe venni a tárolt ételek elhelyezésénél, ugyanis a mai hűtőszekrények rendelkeznek már külön zöldségtároló résszel, tojástartóval és italtartóval is.
  • A hűtő belsejében az ideális hőmérséklet +5 oC körüli.
Ne zsúfoljuk túl a hűtőszekrényt, mert így kevésbé tud benne áramolni a levegő, és nem fogja tudni biztosítani a kívánt hőmérsékletet

Az ételek tárolásával és a háztartási szintű élelmiszer-pazarlás csökkentésével kapcsolatban további hiteles tartalmakat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyűjtött össze a Maradék nélkül című kampánya keretében.

Kapcsolódó cikkek:

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

Szingapúrban a legmagasabb szintű az élelmiszerellátás biztonsága

2020. március 25. 08:17

A szupermarketek és élelmiszerüzletek polcai egyre több helyen ürülnek ki teljesen a világban. A nélkülözhetetlen élelmiszerekből sokan táraznak be otthonukban komoly készleteket.

Modern vertikális farmot adtak át Dániában

2021. január 16. 06:38

A vertikális gazdálkodás a városi terek felhasználásának egyik újszerű módjaként fontos szerephez juthat a jövőben a világ növekvő élelmiszerigényének kielégítésére és az élelmiszer helyi termelésére.

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7. 06:38

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Figyeljünk a díjbefizetési határidőre!

2020. július 30. 10:18

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat két egyenlő részletben kell befizetni a májusi bevallások alapján. A már megszokott módon július 31-e a felügyeleti díj első felének befizetési határideje.