Bármennyire is kényelmes megoldás az élelmiszerek és ételek hűtőszekrényben történő tárolása, bizony ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő módon tároljuk a betevőt, és ne lépjük túl azt az időt, amin belül az étel még biztonságosan elfogyasztható. Lássuk, milyen ételeket és mennyi ideig ajánlott tárolni a hűtőszekrényben!
Az előző cikk a fagyasztással kapcsolatos tudnivalókról és a fagyasztható ételekről szólt, ebben a cikkben pedig a leggyakrabban fogyasztott ételek hűtőszekrényben történő, ajánlott tárolási idejével fogunk foglalkozni.
Itt külön nem térnék ki a hűtést igénylő élelmiszerek tárolási idejére, hiszen ezek mind szerepelnek a termékek csomagolásán (pl.: tej, felvágott, vaj stb.), annyit jegyeznék csak meg itt, hogy mindig ügyeljünk a sérülésmentes és szennyeződéseket megelőző tárolásukra a hűtőben, illetve tartsuk szem előtt a felbontás utáni elfogyasztásukra adott gyártói ajánlásokat.
Mennyi ideig tárolhatjuk?
A következő, leggyakrabban fogyasztott ünnepi és vendégváró ételek tárolási idejét és pár kapcsolódó, fontos tudnivalót tartalmaz a következő táblázat:
Étel | Ajánlott tárolási idő a hűtőszekrényben | Megjegyzés |
Levesek (krémlevesek, zöldséglevesek) | 1-2 nap | Jól zárható edényben tegyük be a hűtőbe a leveseket, és minden esetben fedjük le! |
Húsleves | 2-3 nap | Érdemes a hűtőszekrényben külön tárolni a levest, a húsokat és a zöldségeket is. |
Főtt húsok | 2-3 nap | Érdemes kisebb adagokra szedni a húsételeket, így könnyebb a tárolásuk és az újrafelhasználásuk is. |
Sült csirke | 3-4 nap | Érdemes kisebb adagokra szedni. |
Húsos ételek | 3-4 nap | Érdemes kisebb adagokra szedni. |
Pörkölt | 2-3 nap | |
Szószok | 1-2 nap | A zsírosabb szószok esetében normális, ha tárolás során a zsír különválik. A felmelegedés után újra az eredeti állapotára áll vissza. |
Szaftos-húsos ételek | 1-2 nap | |
Szószos tésztaétel | 1-2 nap | |
Saláták (pl.: tonhalas, tojásos, csirkehúsos, sonkás stb.) | 3-4 nap | |
Rakott ételek | 1-2 nap | |
Tojásos ételek | 3-4 nap | |
Pizza | 2-3 nap | |
Szendvicsek | 2-3 nap | Felvágottat (kivéve szalámi) tartalmazó szendvicseket érdemes előbb elfogyasztani! |
Főtt tészta | 3-4 nap | |
Főtt kemény tojás | 5-7 nap | |
Kaszinótojás | 2-3 nap | |
Sütemények (pl.: piskóta, pite, cukrászsütemény) | 1-3 nap | |
Habos, krémes sütemények | 1-2 nap | |
Fánk, gofri | 4-5 nap | |
Péksütemények | 2-3 nap |
A helyes tárolás
A tárolás helyes módja a hűtőszekrényben egy külön fejezetet érdemelne, mégis a legfontosabb tudnivalókat lássuk itt felsorolva:
- Ne zsúfoljuk túl a hűtőszekrényt, mert így kevésbé tud benne áramolni a levegő, és nem fogja tudni biztosítani a kívánt hőmérsékletet!
- A dobozok, edények, csomagok ne érjenek a hűtő falához, és lehetőség szerint ne legyenek egy kupacba összezsúfolva!
- Ne foglaljuk el a hűtőben a helyet olyan élelmiszerekkel, amik nem igényelnek hűtést!
- Ha nem tudjuk csökkenteni a tárolt mennyiséget, és sok hűteni való van bent a hűtőben, akkor emeljük meg a hűtési fokozatot, ha szükséges (ellenőrizzük a hőmérőt)!
- Vegyük figyelembe az élelmiszerek és ételek elrendezésénél, hogy a hűtő ajtajához közelebbi élelmiszerek vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet-ingadozásnak!
- Érdemes a gyártói ajánlásokat is figyelembe venni a tárolt ételek elhelyezésénél, ugyanis a mai hűtőszekrények rendelkeznek már külön zöldségtároló résszel, tojástartóval és italtartóval is.
- A hűtő belsejében az ideális hőmérséklet +5 oC körüli.
Az ételek tárolásával és a háztartási szintű élelmiszer-pazarlás csökkentésével kapcsolatban további hiteles tartalmakat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyűjtött össze a Maradék nélkül című kampánya keretében.
Kapcsolódó cikkek: