Ház, táj
Ház, táj

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

Agrofórum Online

A metszés sikere az időzítésen múlik: ha a megfelelő időben végezzük, gyümölcstermő növényeink bőtermők, dísznövényeink pompásak és egészségesek lesznek. De mitől függ, melyik növényt mikor metsszük? Mely növények metszésének van itt az ideje télen?

A metszés helyes időzítése a növények növekedési ciklusának ismeretén alapszik. Amennyiben rosszkor végezzük el a műveletet, a növény összes virágrügyét levághatjuk. Ha jókor metszünk ugyan, de nem figyelünk a körülményekre, akár kórokozókat is átvihetünk egyik növényről a másikra, illetve ha nem nézünk utána az elkövetkezendő napok időjárásának – különösen télen –, a növényünk ki is fagyhat.

Ahhoz, hogy ezeket a hibákat elkerüljük, a körülmények ismeretén kívül tehát a növények növekedési ciklusa adja az alapot: télen vagy tavasszal nyíló fás szárú növényeink (fák, gyümölcstermő bokrok) virágaikat az idősebb ágakból eredő hajtásokon nevelik. A lágyszárú évelők és a nyáron virágzó cserjék hajtásain egyetlen növekedési periódusban fejlődnek virágok. A virágzás idejének ismeretén túl fontos eldöntenünk, mi a célunk a növénnyel, ugyanis ugyanannak a növénynek más évszakban végzett metszése más eredményt hoz.

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

A virágzás ideje és a célunk ismerete után lássuk, milyen szerszámokra lesz szükségünk a különböző műveletekhez.

Megfelelő eszközök nélkül egy tapodtat sem!

Egy jó minőségű metszőolló megfelelő tárolás és használat mellett éveken keresztül megbízható segédeszköz lehet, ezért egy növényektől népes kert esetében szükséges beruházást jelent. Vastagabb ágak eltávolításához beszerezhetünk egy ágvágó fűrészt vagy ágvágó ollót – édesapám műhelyében mindkettő kéznél van, nem is lehet máshogy karbantartani a gyümölcsöskertet és a fűzfánkat. Sövények karbantartásához a legpraktikusabb megoldás egy sövénynyíró olló. Kertészeti árudákban, gazdaboltokban, áruházak kertészeti részlegein ma már nagy választék vár minket a metszési műveletek eszközeiből.

Szükséges a jó minőségű metszőolló

Megvannak az eszközök, utánanéztünk a növény növekedési periódusainak (különös tekintettel a virágzásra), és tudjuk, mi a célunk ebben az évben a növényünkkel. Most tételesen végigvesszük, melyik növények metszésének van itt az ideje télen.

Itt az idő!

Decembertől februárig az alacsony hőmérséklet és kevesebb fény miatt a legtöbb kertben nevelt növény nyugalmi állapotban van. Az első és legfontosabb szabálya a télen végzett metszésnek, hogy semmilyen növényt ne metsszünk, ha a következő három napban az előrejelzés fagyra hívja fel a figyelmet. Még fasebkezelő alkalmazásával is kockázatos, ha nincs ideje a növény visszavágott ágrészének lezáródni.

Amit télen metszünk (a fent említett körülményekre fokozottan ügyelve):
fiatal, lombhullató díszfáinkat és cserjéket: eltávolítjuk a túl vékony ágakat, az erősebbeket a hosszuk feléig visszametszhetjük, de nem kötelező (pl.: cserszömörce, borbolya, magnólia),
nyáron virágzó cserjéinket (pl.: nyári orgona, bugás hortenzia, bokorrózsa) közvetlenül a tavaszi növekedés kezdete előtt,
gyümölcstermő bokrainkat (pl.: fekete ribiszke, kék áfonya), az őszi málna vesszőit erősen visszavágjuk, a talaj szintje felett max. 5 cm-es vesszőmaradványt hagyva,
nyírfát, diófát,
szőlő oldalirányú hajtásait,
almafát, körtefát,
a füge rosszul fejlődő ágait távolítjuk el, ami a formázást szolgálja.

Gyümölcstermő fáinkat a bő termés érdekében évente meg kell metszenünk. Különösen ügyeljünk azokra az ágakra, melyek elhaltak, vagy betegséget, esetleg telelő kártevőt észlelünk rajtuk. Az egymást keresztező vagy egymáshoz érő ágakat is távolítsuk el azokkal együtt, melyek a fa közepe fele kezdtek el nőni. Rövidítsük meg a tavalyi hajtásokat, az idősebb fákon ritkítsuk meg a vesszőket.

NE metsszük!

Azoknak a növényeknek nincs szüksége téli metszésre, amelyeket a meglévő külső hajtásrészeik megvédik a legnagyobb téli hidegektől is, így bármilyen beavatkozással többet ártunk, mint használunk. Ilyen növények:
a nem télálló cserjék: selyemmályva, levendula, zanót, macskahere, teamirtusz, kefevirág,
örökzöld cserjék: rododendron, veronikacserje, babérhanga, kőtörőcserje.

A cseresznyét, szilvát a nyugalmi időszakban terjedő gombabetegségek miatt nem szerencsés ilyenkor metszeni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?

2024. április 6. 05:40

A húsvéti ünnepkörre való készülődés, főzés és alkotómunka közben is rengeteg tojáshéj keletkezik. Szerencsére sokféleképpen hasznosíthatjuk újra ezt a konyhai hulladékot, amely a szemetes helyett így a kertben vagy a háztartásban lehet újra a segítségünkre.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Kerti kalendárium - tennivalók az év utolsó hónapjában

2019. december 2. 04:37

Egy gazdag, sokrétű kert gondozója decemberben sem pihenhet. Számos teendő sorakozik még a feladatlistánkon, amit még idén tető alá kell hozni. Vegyük sorra, milyen „négyfalközti” és milyen kerti munkák várnak még ránk az ünnepek előtt.

Mire van szüksége egy egészséges erdőnek? I. rész – a holtfa szerepe

2022. február 24. 04:36

Mi is a holtfa pontosan? Milyen célt szolgál az erdőben? Miért elengedhetetlen egy egészséges erdő számára? Milyen tévhitek keringenek a holtfákkal kapcsolatban?

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

2019. június 8. 05:36

Ezt a cikksorozatot azért indítom el, mert szeretnék a blogba a „Ház” mellé egy kis „Táj”-at is belevinni. Az első részben Őrség legnagyobb kincseiről ejtek szót: a növényi olajokról és magőrleményekről.

A november bohókás gyümölcse: a narancseper

2023. november 20. 05:40

Nem felejti, aki látta – ha mesét írnának erről a titokzatos fáról, valahogy így kezdődhetne. Az egyre sötétebb, ködösebb, nyugalmas novemberi tájképet varázsolja mesébe illővé termésével ez a fa, de alig tudunk róla valamit is.