Ház, táj
Ház, táj

Metszés tavasztól télig III. rész – mit metsszünk nyáron?

Metszés tavasztól télig III. rész – mit metsszünk nyáron?

Agrofórum Online

Nyáron sem pihenhet egy növényfajokban gazdag kertet karbantartó metszőolló. Dísz- és haszonnövényeink közül is sokakat kell kezelésbe vennünk az év legmelegebb hónapjaiban. Mire figyeljünk a nyári metszési munkálatoknál? Mely növényeket kell felvennünk a nyári listára?

A téli hónapokban a fiatal lombhullató díszfák és cserjék, a nyáron virágzó cserjék, gyümölcstermő bokrok, a nyírfa és a diófa, a füge, valamint az alma, szőlő és a körte körültekintő metszése érkezett el. Tavasszal elérkezett a lágyszárú és nyár végén virágzó évelők, a somfélék, az iszalagok, a díszfüvek, az örökzöld cserjék, a lombhullató díszfák, valamint a gyümölcsfák (az alma és a körte után a többi faj) koronaformáló metszésének ideje is. Most, a nyári hónapokban pedig…

Gyümölcsfáink metszése

A nyár, és különösen a július a gyümölcsfák metszésének tipikus hónapja. Ahogy az a cikksorozat első részében is szerepelt, most se felejtsük el, hogy

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást és termésképzést indukálunk).”

Így nyár közepén metszhetjük az alma-, birs-, körte-, cseresznye-, szilva-, nektarin-, őszibarack-, sárgabarack- és eperfáinkat. Természetesen ezeknek a munkálatoknak a szükségessége nagymértékben függ a fa kialakított koronaformájától, valamint korától, egészségi állapotától.

Nézzük át, milyen feladatok várhatnak ránk ezek függvényében:

  • Szellős koronaforma kialakítása érdekében ritkítsuk meg az idei, új hajtásokat! Így biztosítjuk, hogy több víz, tápanyag és napfény érjen el a kialakuló termésekhez.
  • A csúcshajtás visszametszésével ösztönözzük az oldalirányú hajtások növekedését. Az idei új hajtásrészt (ami erőteljes növekedésű fajtánál a hajtás felénél is kezdődhet) mindig az egyik levél felett közvetlenül metsszük le.
  • Az erőteljesebb, többéves oldalhajtások visszavágásával rövid termőnyársak kifejlődését segítjük, amit házikerti körülmények között sokkal könnyebb a családnak is kezelni. Ebben az esetben az ág tövétől számított 3-5. rügynél, a rügy felett közvetlenül metsszük meg a hajtást.

Amennyiben már kialakítottuk a fajnak, fajtának is ideális faszerkezetet, amit könnyen tudunk kezelni, úgy nincs már szükség drasztikus visszavágásra.

Csonthéjas gyümölcsfáinknál (pl.: szilva, barack, cseresznye) kifejezetten ügyeljünk az időjárási körülményekre: nyirkos, esős időben semmiképpen se metsszünk, mert a nedves vágási felületek kiváló lehetőséget jelentenek a növénypatogén baktérium- és gombafajoknak.

A gyümölcsfákon túl a bogyós gyümölcsöket termő növényeink (pl.: ribiszke, fekete ribiszke) idei, lágy hajtásait is megmetszhetjük. A kertünkbe frissen került bogyósokat jellemzően az 1-2 évben nem szükséges metszeni, hadd növekedjenek és erősödjenek! A többéves növények metszésével egyrészt nem hagyjuk túl nagyra nőni és nagyon elkanászodni a ribiszkét, másrészt a gyümölcsfák esetéhez hasonlóan több tápanyagot, vizet és fényt kap a fejlődő termés.

Kányabangita

Dísznövényeink metszése

Dísznövényeink közül most a cserjék kapnak főszerepet a metszésben. Minden, tavasszal virágzó díszcserje esetében az a metszés lényege, hogy különböző korú hajtásokat egyszerre neveljünk rajta. Ezt minden évben elvégzett alakítási munkálatokkal lehet biztosítani: az idei, egészséges hajtások közül az erőseket hagyjuk növekedni a cserje ágrendszerében. Ezek a hajtások a második évben hoznak pár kis virágot, de jellemzőbb a folyamatosan növekedés, erőteljes oldalhajtás-képzés. Harmadik évben aztán meghálálva a türelmünket virágba borul. Miután ez a hajtás „révbe ért”, virágzás után a talaj felett lemetsszük, így helyet adva a következő nemzedéknek. És kezdődik az egész előről.

Tavasz végéig virágzó díszcserjék (pl.: aranycserje, babarózsa, madárbirs) Ezeknek a fajoknak a metszését rögtön virágzás utánra szükséges időzítenünk. De előfordulhat, hogy egyes években úgy megnőnek, mintha húznák őket. Nyár közepén lehetőségünk van a ritkításukra, az idősebb hajtások teljes visszametszésére, amivel helyet adunk a friss, új hajtásoknak.
Tavasszal virágzó díszcserjék (pl.: kányabangita ,jezsámen, rózsalonc, gyöngycserje, gyöngyvirágcserje, gyöngyvessző) Ezek a fajok jellemzően a rövid oldalhajtásokon hozzák a virágokat, ezért fiatalításukra minden évben szükség van. Emellett a túl magasra nőtt, vagy elöregedett, esetleg beteg hajtások metszését is végezzük el!
Bokorrózsák Hosszabb virágzásuk érdekében leszedhetjük az elnyílt virágokat, így több energiája jut a növénynek az új virágokra. Azokat a hajtásokat, amelyeken az összes virág elhervadt, visszavághatjuk a feléig (egy levél felett), így a képződő oldalhajtásokon ősszel virágtengerünk lesz

A legmelegebb vagy legszelesebb napokban végzett kerti munkákhoz kitartást, az eredményhez elégedettséget és sok örömet kívánok!

Ezt a földet választottam III. rész

2019. szeptember 19. 04:36

Milyen földtípusok állnak rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény igényei (pl.: savanyúföld, kaktuszföld, orchideaföld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében? Megéri minden növénynek „névre szóló” földet vásárolni? Melyik fajtát helyettesíthetem egy másik típussal?

Ezt a földet választottam II. rész

2019. szeptember 18. 04:36

A cikk rövid áttekintést kíván nyújtani arról, hogy milyen termesztőközegek – azon belül is földtípusok - állnak ma már rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény tulajdonságai (pl.: örökzöld növényföld), termesztési helye (szobanövény-föld, balkonnövény-föld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében.

Ezt a földet választottam I. rész

2019. szeptember 15. 07:38

Milyen a jó minőségű virágföld? Miért szükséges ültetés után már pár héttel gondoskodni a növény tápanyag-utánpótlásáról? Milyen tulajdonságot takar a virágföldek ’A’, ’B’ és ’C’ jelölése?

Beszámoló a Növényvédelmi Klub „Fás részeket károsító kártevők előrejelzése csapdázással” témájú előadásáról

2019. szeptember 12. 04:36

A Magyar Növényvédelmi Társaság Növényvédelmi Klubja által szervezett 397. előadáson vettünk részt szeptember 2-án, a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának Budaörsi úti telephelyén.

Csökkent a meggy és a szilva ára

2018. szeptember 17. 10:57

2018 január–júliusában az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 0,3 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 1,7 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2 százalékkal mérséklődött.

Klór: méreg vagy tápanyag?

2019. május 7. 08:41

A növénytermesztésben, különösen a zöldség- és gyümölcskultúrák esetében, gyakran említjük a klórérzékenységet, mint fontos növénytulajdonságot a trágyaanyagok megválasztásánál.