Ház, táj
Ház, táj

Metszés tavasztól télig III. rész – mit metsszünk nyáron?

Metszés tavasztól télig III. rész – mit metsszünk nyáron?

Agrofórum Online

Nyáron sem pihenhet egy növényfajokban gazdag kertet karbantartó metszőolló. Dísz- és haszonnövényeink közül is sokakat kell kezelésbe vennünk az év legmelegebb hónapjaiban. Mire figyeljünk a nyári metszési munkálatoknál? Mely növényeket kell felvennünk a nyári listára?

A téli hónapokban a fiatal lombhullató díszfák és cserjék, a nyáron virágzó cserjék, gyümölcstermő bokrok, a nyírfa és a diófa, a füge, valamint az alma, szőlő és a körte körültekintő metszése érkezett el. Tavasszal elérkezett a lágyszárú és nyár végén virágzó évelők, a somfélék, az iszalagok, a díszfüvek, az örökzöld cserjék, a lombhullató díszfák, valamint a gyümölcsfák (az alma és a körte után a többi faj) koronaformáló metszésének ideje is. Most, a nyári hónapokban pedig…

Gyümölcsfáink metszése

A nyár, és különösen a július a gyümölcsfák metszésének tipikus hónapja. Ahogy az a cikksorozat első részében is szerepelt, most se felejtsük el, hogy

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást és termésképzést indukálunk).”

Így nyár közepén metszhetjük az alma-, birs-, körte-, cseresznye-, szilva-, nektarin-, őszibarack-, sárgabarack- és eperfáinkat. Természetesen ezeknek a munkálatoknak a szükségessége nagymértékben függ a fa kialakított koronaformájától, valamint korától, egészségi állapotától.

Nézzük át, milyen feladatok várhatnak ránk ezek függvényében:

  • Szellős koronaforma kialakítása érdekében ritkítsuk meg az idei, új hajtásokat! Így biztosítjuk, hogy több víz, tápanyag és napfény érjen el a kialakuló termésekhez.
  • A csúcshajtás visszametszésével ösztönözzük az oldalirányú hajtások növekedését. Az idei új hajtásrészt (ami erőteljes növekedésű fajtánál a hajtás felénél is kezdődhet) mindig az egyik levél felett közvetlenül metsszük le.
  • Az erőteljesebb, többéves oldalhajtások visszavágásával rövid termőnyársak kifejlődését segítjük, amit házikerti körülmények között sokkal könnyebb a családnak is kezelni. Ebben az esetben az ág tövétől számított 3-5. rügynél, a rügy felett közvetlenül metsszük meg a hajtást.

Amennyiben már kialakítottuk a fajnak, fajtának is ideális faszerkezetet, amit könnyen tudunk kezelni, úgy nincs már szükség drasztikus visszavágásra.

Csonthéjas gyümölcsfáinknál (pl.: szilva, barack, cseresznye) kifejezetten ügyeljünk az időjárási körülményekre: nyirkos, esős időben semmiképpen se metsszünk, mert a nedves vágási felületek kiváló lehetőséget jelentenek a növénypatogén baktérium- és gombafajoknak.

A gyümölcsfákon túl a bogyós gyümölcsöket termő növényeink (pl.: ribiszke, fekete ribiszke) idei, lágy hajtásait is megmetszhetjük. A kertünkbe frissen került bogyósokat jellemzően az 1-2 évben nem szükséges metszeni, hadd növekedjenek és erősödjenek! A többéves növények metszésével egyrészt nem hagyjuk túl nagyra nőni és nagyon elkanászodni a ribiszkét, másrészt a gyümölcsfák esetéhez hasonlóan több tápanyagot, vizet és fényt kap a fejlődő termés.

Kányabangita

Dísznövényeink metszése

Dísznövényeink közül most a cserjék kapnak főszerepet a metszésben. Minden, tavasszal virágzó díszcserje esetében az a metszés lényege, hogy különböző korú hajtásokat egyszerre neveljünk rajta. Ezt minden évben elvégzett alakítási munkálatokkal lehet biztosítani: az idei, egészséges hajtások közül az erőseket hagyjuk növekedni a cserje ágrendszerében. Ezek a hajtások a második évben hoznak pár kis virágot, de jellemzőbb a folyamatosan növekedés, erőteljes oldalhajtás-képzés. Harmadik évben aztán meghálálva a türelmünket virágba borul. Miután ez a hajtás „révbe ért”, virágzás után a talaj felett lemetsszük, így helyet adva a következő nemzedéknek. És kezdődik az egész előről.

Tavasz végéig virágzó díszcserjék (pl.: aranycserje, babarózsa, madárbirs) Ezeknek a fajoknak a metszését rögtön virágzás utánra szükséges időzítenünk. De előfordulhat, hogy egyes években úgy megnőnek, mintha húznák őket. Nyár közepén lehetőségünk van a ritkításukra, az idősebb hajtások teljes visszametszésére, amivel helyet adunk a friss, új hajtásoknak.
Tavasszal virágzó díszcserjék (pl.: kányabangita ,jezsámen, rózsalonc, gyöngycserje, gyöngyvirágcserje, gyöngyvessző) Ezek a fajok jellemzően a rövid oldalhajtásokon hozzák a virágokat, ezért fiatalításukra minden évben szükség van. Emellett a túl magasra nőtt, vagy elöregedett, esetleg beteg hajtások metszését is végezzük el!
Bokorrózsák Hosszabb virágzásuk érdekében leszedhetjük az elnyílt virágokat, így több energiája jut a növénynek az új virágokra. Azokat a hajtásokat, amelyeken az összes virág elhervadt, visszavághatjuk a feléig (egy levél felett), így a képződő oldalhajtásokon ősszel virágtengerünk lesz

A legmelegebb vagy legszelesebb napokban végzett kerti munkákhoz kitartást, az eredményhez elégedettséget és sok örömet kívánok!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

A metszés növényvédelmi vonatkozásai

2023. február 11. 05:39

Kellő odafigyeléssel nagyon jó növényvédelmi segítséget jelenthet a metszés a gazdálkodóknak, míg trehány, gondatlan végrehajtásával akár el is pusztíthatjuk (általában több év alatt) a megmetszett növényt.

Új Monilia faj fertőz a gyümölcsöskertekben?

2021. január 26. 13:52

Meggyfánkon, miután lehullottak ősszel a levelei, az tűnt fel, hogy sok aszalódott termés maradt rajta. Ez egy koros fa, korábbi években ilyet nem észleltünk. A fa alatt talált terméseken mind barnás-szürke színű bevonat látszik. Mi okozhatta ezt a betegséget?

Első szemlétől az aratásig – ingyenesen letölthetők a legfrissebb Nufarmer Magazinok (PDF)

2020. március 20. 11:18

Az idén 11. évfolyamába lépett Nufarmer Magazin friss, 28. száma minden eddiginél gazdagabb tartalommal jelentkezik: januártól egészen a betakarítási munkák utánig mutatja be a növényvédelmi feladatokat, valamint a Nufarm által forgalmazott növényvédő szereket.

Év végéig lehet bejelenteni az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket

2018. november 3. 07:33

Az év elejétől megváltoztak a gyümölcsültetvények telepítésének engedélyezésére, a meglévő ültetvények nyilvántartására vonatkozó előírások.