Ház, táj blog

Mindent a laskagombáról

Agrofórum Online

Ugyan a csiperkegomba töretlen sikeréhez még nem hasonlítható a laskagomba népszerűsége, de kiváló emészthetőségének és széles körű felhasználásának hála mára már megelőzte a keresettsége a shii-take gombáét.

A késői laskagomba (Pleurotus ostreatus) széles körben elterjedt az északi mérsékelt övben. A természetben az első deres, késő őszi éjszakák után nagy csoportokban jelenik meg, ezenkívül kora tavasszal is előfordul. Szeptembertől márciusig a lombos és tűlevelű erdőkben, élő vagy elhalt fák ágain vagy tuskóján terem.

Népi elnevezései termőhelyére, színére és termésének az idejére utalnak: a Moldva vidékén feketehátú, a Zemplénben fagygomba, a Sóvidéken őszi laskagomba, és sok helyen a bükkfagomba, bükkfalasa, bükkgomba elnevezést is használják a laskagombára.

A laskagomba jelentősége

A világ évi laskagomba-termesztése kb. 800-900 ezer tonna. A legnagyobb termesztő országok Kína, Dél-Korea és India, Európában Olaszország, Spanyolország, Belgium, Magyarország és Lengyelország.

Népszerűségének hála már gyakorlatilag egész évben beszerezhető helyi piacokon, szupermarketekben és háztáji termelőknél. Termesztése főként nagyüzemi keretek között zajlik. Faanyagon, fűrészporon, hulladék faanyagon vagy szalma táptalajon is termeszthető.

A laskagomba jellemzői

A laskagomba élő vagy elhalt lombos fákon, ezek ágain telepszik meg, nagyon rövid tönkkel kapcsolódik a fákhoz. A laskagomba egyik leggyakoribb megtelepedésre alkalmas fafaja a bükk.

A laskagomba kalapja húsos, alakja egyfajta tengeri kagylóra emlékeztet, amely 5-15 cm átmérőjűre is megnőhet. A kalap felszíne fiatalon kékesszürke színű, viaszos bevonatú, színe később hússzínűre, vagy barnára változik. Spóratermő lemezei fehérek, spórái lilák.

A laskagomba élő vagy elhalt lombos fákon, ezek ágain telepszik meg
A laskagomba élő vagy elhalt lombos fákon, ezek ágain telepszik meg

A fiatal gomba kalapját kell gyűjteni, amikor a húsa még fehér és rugalmas. Az idősebb példányok húsa már szívóssá válik, ezért kevésbé ízletes.

A laskagomba beltartalma és gyógyhatása

A laskagomba íze lágy és édeskés, illata kellemes, taplógombára emlékeztető.

Összetétele hasonlít a csiperkegombáéhoz, viszont könnyebben emészthető, mivel a sejtfalának alacsonyabb a kitintartalma. Magas a kálium-, foszfor- és magnéziumtartalma, a nyomelemek közül a cink-, alumínium-, mangán-, réz- és vastartalma kiemelendő.

A fehérjetartalma csak a szárazanyag 2,5%-át teszi ki, de nagyon jól emészthető és értékes. Fehérjéjének összetétele a húsfehérjéhez hasonló, és több nélkülözhetetlen aminosavat tartalmaz, mint a csiperke. Zsír- és szénhidráttartalma kevés, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény.

A laskagombából készült gombaport a kínai orvoslás kúraszerű fogyasztásával emésztőrendszeri problémákra, magas koleszterinszint-csökkentésre, valamint végtagmerevségek, görcsök kezelésére alkalmazza. Az érrendszerünk erősítésén kívül egyes vírusok (pl. influenza) elszaporodását is gátolja, és hosszabb ideig tartó fogyasztásával az immunrendszert is aktivizálja.

A laskagomba felhasználása

Leveshez, húsételekhez, salátákhoz gombás ízesítésű ételekhez egyaránt kitűnő választás.

Az idősebb példányok kissé rágósak és nehezen emészthetők, ezért ezeket apróra vagdalva vagy darálva ajánlatos az ételbe tenni, vagy szárítás után porrá is őrölhetjük, így hosszabb ideig és könnyebben tárolható. A késői laskagomba szépen, eredeti színében szárad és könnyű feldolgozni.

A gombapor kúraszerű fogyasztása kitűnő koleszterinszint-szabályozásra, ehhez a szakértők 3-9 g gombaport ajánlanak napi adagként. Akár levesbe, meleg teaként vagy vízben feloldva is fogyaszthatjuk.

A fiatal gomba kalapját kell gyűjteni, amikor a húsa még fehér és rugalmas
A fiatal gomba kalapját kell gyűjteni, amikor a húsa még fehér és rugalmas

Biztonsággal gyűjthető, fogyasztható és tárolható

A laskagombák családjába tartozó más változatoktól a színe miatt megkülönböztethető, de azok is ehetők. A laskagomba kedvező tulajdonsága, hogy nem hajlamos a táptalajból felvett toxikus elemek, mint a kadmium, króm stb. felhalmozására, így a vadon termő laskagombában sem találtak veszélyt jelentő mértékben toxikus elemeket.

Másik nagy előnye, hogy kitűnően tárolható. Ha frissen szedtünk laskagombát, azt érdemes minél hamarabb hűtőbe tenni, így hosszabb ideig megőrzi a minőségét.

A laskagomba gyűjtése

A gombák gyűjtésével egy másik cikk kiterjedten foglalkozik, ezért most csak a legfontosabb tudnivalókat emelném ki.

A laskagomba az egyik legtovább szedhető gombafajta. Szedésekor csak a kifejlett, friss és egészséges termőtesteket szedjük le. Az elöregedett, ázott, fagyos, férges, rágott, penészes vagy romlott gombákat ugyanúgy ne vigyük magunkkal, mint az apró, nagyon fiatal egyedeket!

A gomba termőtestét finoman válasszuk el a fa törzsétől, és különös gonddal figyeljünk oda, hogy a közel növő kisebb gombákat, amiket nem szedünk le, és a fa kérgét ne sértsük meg!

Nagyon fontos tudni, hogy nem védett állami erdőkben egy személy 2 kg gombát szedhet egy nap alatt, külön engedély nélkül.

Plusz jótanács, hogy a begyűjtött gombákat még a gyűjtőhelyen érdemes megtisztítani a rátapadt földtől törmelékektől és növényi maradványoktól annak érdekében, hogy ne piszkoljuk össze a többi, már kosarunkban lévő gombát.

Kapcsolódó cikkek:

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Ritkább vendégek a madáretetőnél - I. rész

2025. február 23. 05:40

Vannak olyan fajok, amelyeknek megfigyelése az etetőnél csodaszámba megy. Ilyen vendégünk lehet a hósármány, a csonttollú, a süvöltő és a csíz is.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

A laskagomba is segíthet az afrikai élelmezési gondok megoldásában

2022. november 27. 10:03

A német, magyar, kenyai, egyiptomi és algériai kutatók célja, hogy Afrika robbanásszerűen fokozódó élelmiszerigényét környezetkímélő módon lehessen kielégíteni a jövőben.

Megmenthető a tölgyfa?

2021. február 3. 10:27

A képen látható gombák kb. 2 m magasságban élnek a tölgyfa törzsén. A fa életképességére, veszélyes voltára ezen felvételek alapján lehet következtetni?

Így jártam az erdőalja veteményessel

2022. szeptember 10. 10:36

Ha már hobbikert és gyakorlati tippekről van szó, akkor az idei új kísérletem, az erdőalja veteményeskert tapasztalatairól is érdemes beszélni.

Emelkedőben a termesztett gomba ára - Oroszország megsokszorozta exportját

2018. október 22. 11:34

A csiperkegombát 6 százalékkal magasabb, 485 forint/kilogramm, a laskagombát 1 százalékkal magasabb, 630 forint/kilogramm áron kínálták.