Terményárak
Terményárak

Emelkedőben a termesztett gomba ára – Oroszország megsokszorozta exportját

Emelkedőben a termesztett gomba ára – Oroszország megsokszorozta exportját

Agrárgazdasági Kutató Intézet

A gomba termelői ára 2018 első negyvenegy hetében emelkedett az előző évihez képest: a csiperkegombát 6 százalékkal magasabb, 485 forint/kilogramm, a laskagombát 1 százalékkal magasabb, 630 forint/kilogramm áron kínálták.

A termesztett gomba piaca

 

Európai Unió

A világ legnagyobb gombaimportőre az Egyesült Királyság (106 ezer tonna) volt 2017-ben, majd Németország (72 ezer tonna) és az Egyesült Államok (50 ezer tonna) következett a sorban. Világszinten a legjelentősebb exportőr Lengyelország és Hollandia volt.

A csiperkegomba tekintetében a tagországok közül Hollandia, Spanyolország és Lengyelország rendelkezik a legnagyobb termesztési potenciállal. Az EU csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív. A harmadik országokba elsősorban Lengyelország szállít csiperkegombát, jelentős exportőr még Litvánia és Hollandia is. Lengyelország 2017-ben több csiperkegombát exportált a harmadik országokba, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mennyiséget Fehéroroszországban értékesítették.

Ukrajnában 50 ezer tonna gombát termesztettek 2017-ben, ennek 90 százaléka csiperkegomba volt. Az ország gombaexportja több mint tizenháromszorosára, 530 tonnára nőtt 2017-ben a 2016. évihez képest. Oroszország szentpétervári régiójában egy gombatermesztő komplexum építésébe kezdenek még ebben az évben, ami várhatóan 2019-ben fejeződik be. A beruházás két nagy részből áll: egy 40 ezer tonna éves kapacitású komposztüzem, továbbá egy 10 ezer tonna termelési kapacitású gombatermesztő létesítmény.

Az Európai Bizottság adatai szerint a csiperkegomba nettó termelői ára a tagországok átlagát tekintve kilogrammonként 1,94-ről 1,77 euróra csökkent 2018 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest. A csiperkegomba termelői ára Lengyelországban volt a legalacsonyabb (1,14 euró/kilogramm), míg Írországban a legmagasabb (2,82 euró/kilogramm).

Magyarország

A hazai gombatermelés az utóbbi években növekedett: a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet adatai szerint 32,7 ezer tonna volt a termesztett gombafélék mennyisége 2017-ben, ebből a csiperkegomba 29,5 ezer tonna, a laskagomba 3 ezer tonna és az egyéb termesztett gomba 0,2 ezer tonna.

Az egészségtudatosság, az egészséges életmód fontosságára idén hetedik éve a GoPink! promócióval hívják fel a figyelmet. A mellrák elleni küzdelemhez csatlakozva a Bio-Fungi Kft. októberben rózsaszín tálcákba csomagolja a csiperke- és laskagombát, ezzel támogatva az érintett betegek gyógyulását és mihamarabbi felépülését. Magyarország csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az elmúlt években, 2017-ben 8,29 ezer tonna csiperkegomba került a külpiacokra, szemben a 290 tonna importtal.

A Budapesti Nagybani Piacon a gomba termelői ára 2018 első negyvenegy hetében emelkedett az előző évihez képest: a csiperkegombát 6 százalékkal magasabb, 485 forint/kilogramm, a laskagombát 1 százalékkal magasabb, 630 forint/kilogramm áron kínálták.

A bécsi nagybani piacon Magyarországról és Lengyelországból származó csiperkegomba szerepelt a kínálatban 2018 40. hetében: a magyarországi nettó 1,7- 2,8 euró/kilogramm, a lengyelországi 1,84-2,47 euró/kilogramm áron.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet teljes piaci jelentésének letöltése >>>

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A búza ára elindult felfelé, jócskán drágult az egyhavi mélypontról

2024. június 12. 12:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A búza ára nagyot zuhant a török helyzet miatt

2024. június 11. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

Esett a búza ára, mert Törökország szünetelteti az importot

2024. június 8. 10:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Kilőtt a chicagói kukorica ára egy brazil adóterv miatt

2024. június 7. 11:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce drágult.

Mi okozza vörösbarna foltok kialakulását a korallberkenye levelein?

2020. február 21. 05:38

H. Franciska kérdése: Korallberkenye bokromon vörösbarna foltok szaporodtak el, ezek a levelek le is hullanak. Mi okozza?

Mit tehetünk az egészséges mogyorótermésért?

2019. szeptember 5. 04:36

F. Mihály kérdése: Mogyoróbokrom évek óta csak romlott mogyorót ad, többnyire már nyáron lehullanak a beteg termések. Mit tegyek, hogy egészséges mogyorót tudjak a következő évben betakarítani?

Frissen szedett gombából készíthető kalóriaszegény finomságok

2024. május 4. 16:10

A gombát ezerféleképpen el lehet készíteni: grillezve is isteni, és apró tésztákba töltve, Wellington-bundában húsra simítva és tésztához kínálva petrezselymesen-tejszínesen, vagy fehérborban megpárolva, salátákba és rizsbe keverve.

Hogyan védekezhetünk a körte ventúriás varasodása ellen?

2019. június 21. 04:36

P. Katalin kérdése: Varasodás jelent meg a körtémen. Mit tegyek?