Ház, táj
Ház, táj

Szobanövények gondozása a téli időszakban

Szobanövények gondozása a téli időszakban

Agrofórum Online

Novembertől a lerövidült nappalok és hidegebb éjszakák hatására szobanövényeink is megkezdik a felkészülést a fényhiányos, hűvösebb hónapokra. Bár a legtöbb szobanövény télen is szabályozható hőmérsékletű, védett helyen van, mégis a többségük láthatóan igen rosszul viseli ezt az időszakot. Mire érdemes figyelnünk, hogy sikeresen segítsünk a szobanövényeknek a téli hónapokban?

A szobafutóka egyaránt jól érezheti magát egy megfelelő megvilágítású nappaliban, mint a konyhában vagy az előszobában

Megfelelő helyen

Ahogy az két tavalyi cikkben is bővebben kifejtésre került, a négy fal között tartható dísznövények környezeti igényeire is legalább akkora figyelemmel kell lennünk, mint a kertben gondozott növényeknél. A lehető legjobb elhelyezéshez feltétlenül tisztában kell lennünk a növény fény-, hőmérséklet-, páratartalom- és helyigényével, ezzel leszűkíthetők a szóba jöhető helyiségek. Ha kicsit több lehetőségünk van tervezni, befolyásolhatja az elhelyezést a szoba rendeltetése is: egy hasonlóan világos, megközelítőleg ugyanakkora páratartalmú és hőmérsékletű dolgozószobába, étkezőbe és nappaliba ízlés szerint oszthatók szét a különböző szobanövények.

A vitorlavirág fényigényes, ezért mindenképpen abalk közelében van a helye

Megfelelő öntözéssel

Télen, amikor több időnk jut a benti növények körül sündörögni, hajlamosak lehetünk „túlgondozni” a bentlakókat. A leggyakoribb hiba, amit ilyenkor ejthetünk, a túlöntözés. A növények ugyanis ezekben a rövidnappalos hónapokban kevesebb vizet vesznek fel és párologtatnak el. Ha nem csökkentjük az öntözés gyakoriságát és a víz mennyiségét, a felgyülemlő pangó vízben a gyökerek rothadásnak indulnak, és a növény rövid időn belül elpusztulhat.

A sárkányfa hajlamos a téli hónapokban nagyobb mértékben hullatni a leveleit, de ne ijedjünk meg, pótolni fogja őket

Ennek elkerülése érdekében az öntözések előtt vizsgáljuk meg a növény földjét: a virágföld felső rétege ne tocsogjon a nedvességtől, sőt inkább szárazabb legyen, mielőtt újra megöntözzük. Emellett mindenképpen olyan virágtartóban tartsuk a növényeket, amely alul lyukas, hogy a felesleges víz egy része távozni tudjon. Egy műanyag tartó+díszített kaspó vagy virágtartó+alátét megoldásnál mi is könnyebben észrevesszük, ha a növényünk egy-egy alkalommal több vizet kapott a kelleténél, így a felesleges vizet visszaönthetjük a kannába, és megkaphatja egy vízigényesebb növény a felesleget.

Megfelelő páratartalommal

A legtöbb lakásban és házban a páratartalom-értékek igen nagy szélsőségek között mozognak: a fürdőszobában jellemzően magas, a többi helyiségben pedig jóval az ideális alatt van a levegő páratartalma. Az, hogy mennyi pontosan az ideális, nagyban függ a szoba levegőjének hőmérsékletétől: egy 20-22 oC-os helyiségben a levegő ideális páratartalma 40-50 % között van. Ez számunkra és a növények számára is optimális.

Az alacsony páratartalom vagy fényihány is okozhat levélbarnulást és a levelek lehullását

A páratartalom szabályozására ma már vásárolhatunk különböző párologtató berendezéseket, vagy alkalmazhatunk egy igen egyszerű praktikát is: kerámiaedényekbe vagy kerámiatálakba tegyünk kavicsokat, és öntsük fel vízzel. Ezenkívül maguk a szobanövények is növelhetik a lakás levegőjének páratartalmát. Ez a téli időszakban azért is előnyös, mert a fűtés miatt a páratartalom erősen lecsökken ebben az időszakban – és a száraz levegő számunkra sem kellemes.

Megfelelő gondozással

A téli hónapokban a legtöbb, amit tehetünk, hogy békén hagyjuk a növényeinket, hadd pihenjenek ezekben a hetekben. Az átültetéseket igyekezzünk tavasszal vagy nyáron megoldani, illetve a gyorsan szaporodó fajokat (pl.: orvosi aloé) se bolygassuk tőosztással télen, ha nem muszáj. Persze ha már „kifolyik” a növény a virágtartóból, neki lehet veselkedni, de a vészhelyzeteket leszámítva mindenki szépen maradjon tavaszig a helyén. Tápoldatozni sem szükséges ilyenkor a növényeket, még a leginkább tápanyagigényes fajoknak és fajtáknak is maximum havonta egyszer adjunk az öntözővízzel együtt egy kis plusz tápanyagot. Ezzel kapcsolatban nagyon fontos, hogy minden esetben tartsuk be a vásárolt és alkalmazott tápoldat használatára vonatkozó gyártói utasításait!

Az elsárgult és elszáradt leveleket mindig távolítsuk el a növényekről

Most a metszőollóra sem lesz szükségünk, legfeljebb az elhalt, sérült vagy beteg hajtásokat távolítsuk el a növényről, hogy azok felesleges fenntartására már ne használjon el a növény több tápanyagot és vizet. A növényvédelmi metszést követően a segédeszközöket alaposan takarítsuk le, nehogy átvigyünk az egészséges növényekre bármilyen, mechanikai úton terjedő (azaz pl. metszőollóval átvihető) betegséget. Amennyiben a növényünkön telelő kártevők jelenlétére is felfigyeltünk (pl.: levéltetvek, pajzstetvek, atkák) alkalmazhatunk növényápoló készítményeket is.

Végezetül, amennyiben bármelyik növényünk gondozásában bizonytalanok vagyunk, inkább nézzünk utána, vagy kérdezzük meg a témában jártas családtagokat, barátokat, ismerősöket! Aki közelebbről ismeri a lakásunkat és a bentlakó növények igényeit, célzottabb és pontosabb tanácsokat tud adni! Segítsünk egymásnak!

Mindenkinek jó egészséget, kitartást és sok-sok örömöt kívánok a téli hónapokra!

Kapcsolódó cikkek:

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

A hársfákat is ellepte a poloska?

2019. március 12. 10:10

F. Mária kérdése: Hársfánk törzsén sűrűn egymás mellett számtalan poloskákhoz hasonlító bogár nyüzsög. Mivel védekezhetek ellenük?

Galagonya: a szív jótevője és értékes dísznövény

2023. február 12. 07:37

A galagonya a rózsafélék családjának egyik nemzetsége, az ide tartozó növényeknek kiváló gyógyhatásuk miatt nem csak a díszértékük jelentős.

Mi lesz a karácsonyfákkal? Sok a gond a kártevőkkel

2018. június 8. 07:37

H. László kérdése: komolyabb felületen termesztek karácsonyfa-előállítás céljából nordmann fenyőt. Egyre több gondom van a kártevőkkel. Mit tegyek?