Precíziós Gazda
Precíziós Gazda

Az alapfelszereltségű drónok sokoldalú használatának lehetőségei

Az alapfelszereltségű drónok sokoldalú használatának lehetőségei

Agrofórum Online

Az előző blogbejegyzésemben arról számoltam be, hogy hogyan használhatunk egy alapfelszereltségű drónt gyomfelvételezésre. A mostani bejegyzésben - továbbgondolva a drón használatának lehetőségeit - bemutatom, hogy a különböző felvételekből milyen további adatokra tudunk még szert tenni.

Egyedszintű vizsgálat

35 méter magasan repülve a drón által készített képek 1cm/pixel felbontásúak, így minden egyes növény elkülöníthető a felvételeken (1. kép). Különböző szoftveres algoritmusok az ilyen képekből könnyedén készítenek tőszámelemzést, de akár kártevő okozta kelési probléma vagy vetőgép rossz beállítása is felfedezhető egy ilyen felvételen.

1. kép: Vetés ellenőrzésére alkalmas nagyfelbontású drónfelvétel

Amellett, hogy a kultúrnövényen egyedszintű vizsgálatot tudunk végezni, ezen részletességű fényképek alkalmasak lehetnek a kultúrnövény gyomnövénytől való megkülönböztetésére is. A gyomnövények fajszintű meghatározásához nem találom kellő részletességűnek, viszont a gyomosodási foltok felderítésére kiválóan alkalmas módszer lehet. Ezt támasztja alá a korábban bemutatott egyszikűirtó kijuttatási kísérlet, de más gyomnövények (pl. mezei acat) megkülönböztetése is lehetséges.

Problémás foltok felmérése

Az egyedszintű vizsgálaton felül a táblán belül jelentkező problémás foltok felfedezésére is kiválóan alkalmasak az ilyen jellegű felvételek (2. kép). A lerepült területen jól látható foltot tudtunk elkülöníteni. 2018 tavaszán például nagy jelentősége volt a belvizes területek pontos lehatárolásának, mivel a késői tavaszkezdet után mindenki be akarta pótolni az időjárás okozta lemaradást a kint lévő kultúrákban, a belvizes területek viszont egy-egy gazdaságban nagy százalékban akadályozták a munkákat.

2. kép: Táblán belüli foltok felvételezése

A drón által készített nagy felbontású képeket tarlók feltérképezésére is használhatjuk (3. kép), amelyek segítségével előkészíthetjük a totális gyomirtó szerek differenciált kijuttatásának előírási térképét.

Tarló felvételezés

Nyugat-Európában elterjedt technológia a használatban lévő nitrogén szenzorokat glifozát differenciálásra is használni. Ez a módszer azon egyszerű elven alapul, hogy ahol magasabb a tarlón a vegetációs aktivitás, ott nagyobb a gyomosodás, ahol alacsonyabb, ott a gyomosodás mértéke is alacsonyabb. A nitrogénszenzor hiányában a drónfelvételek képezhetik alapját a differenciált glifozát kijuttatásnak, vagy a lémennyiség változtatásával, vagy a gyommentes területek kezeletlenül hagyásával.

3. kép: Helyspecifikus kijuttatás előtti tarlófelvételezés

Összefoglalva tehát az alábbi módon használhatjuk fel a drón által készített felvételeket:
Problémás területek meghatározása – talajfolt, vízállás
Gyomproblémák felmérése
Tarlókezelés megtervezése
Növényállomány egyed szintű analízise – vetés ellenőrzése

A felvételezések alapján megállapítható, hogy a drónok használatának számos lehetősége van a mezőgazdaságban. Az ismertetett módszerek lehetővé teszik, hogy gyorsabban és pontosabban térképezzük fel a táblák tulajdonságait, ezáltal lehetőséget biztosítva a szakmailag megalapozott döntéseknek.

Szelektív egyszikűirtó helyspecifikus kijuttatása - avagy egyszerű, de nagyszerű!

Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan és milyen adatokat tudunk gyűjteni a tábláinkról egy olyan drónnal, ami semmilyen extra felszereltséggel nem rendelkezik.

Indul az aratás, használjuk a hozammérőt!

A betakarítás egy kiváló alkalom a tábláink különbségeinek felmérésére, ha rendelkezésre áll, használjuk pontosan a hozammérő rendszerünket.

Tőszámkísérlet kivitelezése - (Kukoricavetés 1.)

A vetést egy nyolcsoros Maestroval végeztem, aminek vezérlését a legújabb x35-ös Topcon monitor végezte.

Precíziós eszközeink tudásának precíz kihasználása

A tavaszi munkák idején szeretnék egy-két olyan apróságot, beállítást ismertetni a „mindent tudó” eszközeinken, amely a munkánkat segítheti, és növeli a munkavégzés precizitását.

Drónos növényvédelmi bemutatót tartanak Kalocsa mellett

Az exkluzív növényvédelmi megfigyelés modern monitoring drónnal történik majd, ami után a felvételeket kiértékelik egy rövid előadás során.

2018. március 26. 06:24

Precíziós Műhely: bepillantás az Agrofil precíziós világába

A hallgatókat egy – a teljes precíziós eszköztárat felvonultató – kiállítással egybekötött konzultációra várta az Agrofil-SZMI Kft. Püskin, ahol a gyakorlatban alkalmazott és kevésbé alkalmazott technológiák teljes arzenálját mutatták be az érdeklődőknek.

2018. december 12. 07:44

Távérzékelés az AgroFIELD programban

A táblákról származó adatsorok értelmezéséhez elengedhetetlen a térinformatika alkalmazása.

2018. március 13. 15:05

Yamaha a szőlők felett

Növekvő érdeklődés tapasztalható a kezelő nélküli repülő eszközök mezőgazdasági alkalmazása területén. Az információgyűjtési technológiák fejlődésének eredményeként a farmerek új felhasználási területeket találnak az ilyen eszközök számára. Viszont továbbra is van egy megválaszolandó kérdés, lehet-e használni ezeket az eszközöket másra, mint részletes légi felvételek készítésére? A Yamaha cég megválaszolta e kérdést, amikor a kaliforniai szőlővidéken bemutatta új eszközét, amely a közeljövő hasznos megoldása lehet.

2018. augusztus 28. 10:00