Precíziós Gazda
Precíziós Gazda

Az alapfelszereltségű drónok sokoldalú használatának lehetőségei

Az alapfelszereltségű drónok sokoldalú használatának lehetőségei

Agrofórum Online

Az előző blogbejegyzésemben arról számoltam be, hogy hogyan használhatunk egy alapfelszereltségű drónt gyomfelvételezésre. A mostani bejegyzésben - továbbgondolva a drón használatának lehetőségeit - bemutatom, hogy a különböző felvételekből milyen további adatokra tudunk még szert tenni.

Egyedszintű vizsgálat

35 méter magasan repülve a drón által készített képek 1cm/pixel felbontásúak, így minden egyes növény elkülöníthető a felvételeken (1. kép). Különböző szoftveres algoritmusok az ilyen képekből könnyedén készítenek tőszámelemzést, de akár kártevő okozta kelési probléma vagy vetőgép rossz beállítása is felfedezhető egy ilyen felvételen.

1. kép: Vetés ellenőrzésére alkalmas nagyfelbontású drónfelvétel

Amellett, hogy a kultúrnövényen egyedszintű vizsgálatot tudunk végezni, ezen részletességű fényképek alkalmasak lehetnek a kultúrnövény gyomnövénytől való megkülönböztetésére is. A gyomnövények fajszintű meghatározásához nem találom kellő részletességűnek, viszont a gyomosodási foltok felderítésére kiválóan alkalmas módszer lehet. Ezt támasztja alá a korábban bemutatott egyszikűirtó kijuttatási kísérlet, de más gyomnövények (pl. mezei acat) megkülönböztetése is lehetséges.

Problémás foltok felmérése

Az egyedszintű vizsgálaton felül a táblán belül jelentkező problémás foltok felfedezésére is kiválóan alkalmasak az ilyen jellegű felvételek (2. kép). A lerepült területen jól látható foltot tudtunk elkülöníteni. 2018 tavaszán például nagy jelentősége volt a belvizes területek pontos lehatárolásának, mivel a késői tavaszkezdet után mindenki be akarta pótolni az időjárás okozta lemaradást a kint lévő kultúrákban, a belvizes területek viszont egy-egy gazdaságban nagy százalékban akadályozták a munkákat.

2. kép: Táblán belüli foltok felvételezése

A drón által készített nagy felbontású képeket tarlók feltérképezésére is használhatjuk (3. kép), amelyek segítségével előkészíthetjük a totális gyomirtó szerek differenciált kijuttatásának előírási térképét.

Tarló felvételezés

Nyugat-Európában elterjedt technológia a használatban lévő nitrogén szenzorokat glifozát differenciálásra is használni. Ez a módszer azon egyszerű elven alapul, hogy ahol magasabb a tarlón a vegetációs aktivitás, ott nagyobb a gyomosodás, ahol alacsonyabb, ott a gyomosodás mértéke is alacsonyabb. A nitrogénszenzor hiányában a drónfelvételek képezhetik alapját a differenciált glifozát kijuttatásnak, vagy a lémennyiség változtatásával, vagy a gyommentes területek kezeletlenül hagyásával.

3. kép: Helyspecifikus kijuttatás előtti tarlófelvételezés

Összefoglalva tehát az alábbi módon használhatjuk fel a drón által készített felvételeket:
Problémás területek meghatározása – talajfolt, vízállás
Gyomproblémák felmérése
Tarlókezelés megtervezése
Növényállomány egyed szintű analízise – vetés ellenőrzése

A felvételezések alapján megállapítható, hogy a drónok használatának számos lehetősége van a mezőgazdaságban. Az ismertetett módszerek lehetővé teszik, hogy gyorsabban és pontosabban térképezzük fel a táblák tulajdonságait, ezáltal lehetőséget biztosítva a szakmailag megalapozott döntéseknek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Digitalizáció nélkül nincsen agrárium

2023. január 25. 07:39

Az agrárium minden területén a precíziós gazdálkodás a jövő útja, a hatékonyság egyik fő feltétele – hangzott el Ócsán a Bio-Fungi Kft. telephelyén tartott, a PREGA konferenciához kapcsolódó, rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón és üzembejáráson.

Megéri precíziós gazdálkodással foglalkozni? Megéri!

2020. január 21. 04:36

Az általunk használt térinformatikai program segítségével összehasonlítottuk, hogy a változtatott mennyiségű tápanyag-kijuttatás (VRA) a homogén kijuttatással szemben realizálhat-e többlet jövedelmet?

Szelektív egyszikűirtó helyspecifikus kijuttatása - avagy egyszerű, de nagyszerű!

2019. január 2. 07:52

Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan és milyen adatokat tudunk gyűjteni a tábláinkról egy olyan drónnal, ami semmilyen extra felszereltséggel nem rendelkezik.

Indul az aratás, használjuk a hozammérőt!

2018. június 19. 12:45

A betakarítás egy kiváló alkalom a tábláink különbségeinek felmérésére, ha rendelkezésre áll, használjuk pontosan a hozammérő rendszerünket.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.

A Mospilan 20 SG rovarölő szer kapott elsőként engedélyt hazánkban drónos kijuttatásra

2023. augusztus 18. 05:40

Az acetamiprid hatóanyagú Mospilan 20 SG az első növényvédő szer Magyarországon, amely engedélyt kapott pilóta nélküli légi járművel történő alkalmazásra.

Talán a drónok visszacsábítják a fiatalokat?

2018. szeptember 29. 08:01

Japánban nem titkoltan azt remélik, hogy a joystickkel irányítható drónok visszacsábítják a fiatalokat a földekre.

Hogyan kérelmezhető a növényvédelmi szerek engedélyeztetése drónos kijuttatás esetén?

2023. január 30. 08:03

Drónnal kizárólag pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termék (készítmény) juttatható ki.