Precíziós Gazda
Precíziós Gazda

Indul az aratás, használjuk a hozammérőt!

Indul az aratás, használjuk a hozammérőt!

Agrofórum Online - A fotók a szerző felvételei

Szerte az országban már elkezdődött a nyári betakarítási szezon, dübörögnek a kombájnok a földeken. A betakarítás forgatagában, amikor árgus szemekkel figyeljük az esőfelhőket, szervezzük a kombájn kiszolgálását, sokszor nem érezzük a legfontosabb feladatnak a hozammérő eszközeink bekalibrálását.  Pedig a betakarítás egy kiváló alkalom a tábláink különbségeinek felmérésére, ha rendelkezésre áll, használjuk pontosan a hozammérő rendszerünket.

A rendszer kalibrálásának egyik nagy előnye, hogy a jelentés részét folyamatos üzem közben kell beállítani, vagyis a munkafolyamatokat nem lassítjuk vele.

Milyen részekből áll a rendszer, mit kell beállítani?

 

1. A ferdefelhordóra szerelt magasságmérő, úgynevezett „cut out switch”

Ennek beállítását a monitoron végezhetjük el. Azt a magasságot kell beállítani, ami felett ne rögzítsen lefedési mintát és ezzel együtt hozammérési eredményeket a rendszer. Értelemszerűen ezek a területek nagyrészt a táblaszéleken a forgókon lesznek.

2. Késleltetés

A pontos rögzítés érdekében meg kell határoznunk, hogy a termény a levágás pillanatától hány másodperc múlva érkezik a magtartályba. Ez az úgynevezett „delay time” vagyis késleltetési idő. Ez az adatok rögzítésének térbeli pontosságához szükséges.

3. Hozammérő szenzor

Többféle megoldás létezik, ezt korábbi blogbejegyzésemben ismertettem, itt csak a kalibrálás elvére térnék ki. A kalibrálás során meg kell határoznunk a gép által mért betakarított mennyiség és a ténylegesen betakarított mennyiség arányát. Ezt természetesen nem magunknak kell kiszámolnunk, hanem a megfelelő helyekre kell a monitoron a mért értékeket beírni, amelyekből az automatikusan elvégzi a mérések kalibrálását.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az üres tartállyal induló kombájn elkezdi mérni a betakarításra kerülő mennyiséget, majd az első ürítés eredményét a mérlegházból visszakérjük, és megadjuk a monitornak, hogy mennyi volt ténylegesen.

Ezt a termények váltásakor újra el kell végezni, de amint látható, nem igényel nagymértékű erőforrást. A térfogatáramot mérő fényérzékelős mérőknél a fajon belül az egyes fajták eltérő fajsúlya zavaró tényező lehet, ezért a fajták közötti váltáskor az éppen aktuális hektoliter súlyt is érdemes lemérni, és ha szükséges, módosítani az értéken.

Ugyanezen típusú (fényérzékelős) mérőknél egy alap rezgést kell rögzíteni, hogy tudja a rendszer, üresjáraton milyen értékeket mérne, vagyis, hogy legyen nullapontja a méréseknek. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy üresjáraton maximális fordulatszámon a monitorban elindítva a mérést, pár másodperc alatt a rendszer rögzíti a szükséges értékeket.

4. Nedvességmérő szenzor

A nedvességmérő szenzor esetében ugyanúgy kell bekalibrálni a kombájnban lévő szenzort, mint a hozammérőt, vagyis, hogy a ténylegesen – egyéb nedvességmérővel – mért értéket írom be a monitorba, amely alapján az el fogja végezni a korrekciót.

5. Dőlésszög-érzékelő

A dőlésszög-érzékelőt a beszereléskor a szerviz beállítja, ezzel a későbbiekben rendeltetésszerű használat esetén nincs teendő.

Eredményes betakarítást kívánok!

Az alapfelszereltségű drónok sokoldalú használatának lehetőségei

2019. január 9. 08:32

35 méter magasan repülve a drón által készített képek 1cm/pixel felbontásúak, így minden egyes növény elkülöníthető a felvételeken

Szelektív egyszikűirtó helyspecifikus kijuttatása - avagy egyszerű, de nagyszerű!

2019. január 2. 07:52

Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan és milyen adatokat tudunk gyűjteni a tábláinkról egy olyan drónnal, ami semmilyen extra felszereltséggel nem rendelkezik.

Tőszámkísérlet kivitelezése - (Kukoricavetés 1.)

2018. május 25. 14:16

A vetést egy nyolcsoros Maestroval végeztem, aminek vezérlését a legújabb x35-ös Topcon monitor végezte.

Precíziós eszközeink tudásának precíz kihasználása

2018. május 1. 18:20

A tavaszi munkák idején szeretnék egy-két olyan apróságot, beállítást ismertetni a „mindent tudó” eszközeinken, amely a munkánkat segítheti, és növeli a munkavégzés precizitását.

YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor

2018. január 30. 15:08

A Valagro-nak, a biostimulátor-fejlesztés, -gyártás világviszonylatban is vezető piaci szereplőjének a legújabb fejlesztése a YieldON hozamnövelő készítmény.

Precíziós konferencia: ahol a hagyomány és az újdonság kéz a kézben járnak

2019. január 14. 09:36

A mezőgazdaságban tért nyerő digitalizáció hatására - minden évben a KITE Zrt. növényvédelmi képzésének kiegészítő rendezvényeként – szervezik a precíziós konferenciát, melyre a modernizáció iránt érdeklődő gazdálkodókat várják.

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

2019. május 23. 06:53

A mezőgazdaság sürgős megújulásának egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik.

Küszöbön a robotok hatalomátvétele a növénytermesztésben

2019. július 31. 04:36

Ausztráliában és Kanadában több start-up vállalkozás is mezőgazdasági robotok készítésére szakosodott és munkájuk olyannyira sikeres, hogy néhány farmer már használja is az általuk gyártott gépeket.