Precíziós Gazda
Precíziós Gazda

Szelektív egyszikűirtó helyspecifikus kijuttatása – avagy egyszerű, de nagyszerű!

Szelektív egyszikűirtó helyspecifikus kijuttatása – avagy egyszerű, de nagyszerű!

Agrofórum Online

A tavasz elején vettünk egy alapkivitelű, belépő kategóriás drónt, hogy megismerkedjünk a drónok mezőgazdasági felhasználhatóságával. Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan és milyen adatokat tudunk gyűjteni a tábláinkról egy olyan eszközzel, amely semmilyen extra felszereltséggel nem rendelkezik. A különböző extra szenzorok hiányában tehát valamilyen egyszerűbb felvételezésben szerettük volna hasznosítani, kipróbálni.

Kézenfekvő ötlet volt, hogy az eszközt olyan felvételezés céljából használjuk, amelynek eredményére alapozva elvégezhetjük a posztemergens kontakt herbicid helyspecifikus kijuttatását. Olyan műveletet kellett választani, ahol a gyomokat nem kell faj szinten meghatározni, hanem elég csak felismerni.

A rezisztens fenyércirok felkutatása

Fejér megyében a kukoricatermesztés egyik nehézsége a rezisztens fenyércirok jelenléte. Erre a problémára megoldás lehet a herbicidtoleráns kukorica hibridek termesztése, amely során cikloxidim hatóanyagú herbicid kijuttatásával csökkenthető az adott területen lévő fenyércirok állomány kártétele.

Az említett drón segítségével kísérletet tettünk a fenyércirok táblán belüli felvételezésére, majd a cikloxidim hatóanyagú herbicid kijuttatásának helyspecifikus elvégzésére. A kísérleti tábla egy 31 hektáros precíziós technológiával művelt terület volt. A vetés április 21-én volt, ami után izoxaflutol hatóanyagú herbiciddel végezték el az alapgyomirtást.

A drónos lerepülést május 12-én végeztük. A területen két felszállásból kb. 2×10 hektárt repültünk le, előre beállított paraméterek alapján, megtervezett repüléssel. 35 méter magasan repültünk, így kellően részletes felbontású képet készített az eszköz (1. és 2.kép).

1. kép: elkészített ortofotó átnézeti kép

2.kép: ortofotó nagyítása már számítógépen

Az elkészített átnézeti kép (ortofotó) segítségével határoztuk meg a gyomok táblán belüli elhelyezkedését. Ez volt a legidőigényesebb része a folyamatnak, mivel a kultúrnövény és a gyom esetében is egymáshoz hasonlító egyszikű növényekről beszélünk, ezért azokat algoritmus vagy valamely index segítségével nem lehetett elkülöníteni a rendelkezésre álló nyersadatokból.

Nem tökéletes a pontosság

A munkafolyamatnak ebben a fázisában szembesültünk még egy problémával, mégpedig a helymeghatározás pontatlanságával. A drón kb. 1 méteres, a kijuttatást végző permetező kb. 35 cm-es pontossággal tudja saját helyzetét meghatározni. Ezért minden egyes gyomot másfél méter sugarú körben lehetett meghatározni, ami nagyban növelte a kísérlet pontatlanságát.

A következő lépés a kijuttatási terv, vagy jelen esetben inkább a kijuttatási határvonal monitorba történő feltöltése volt, ami zökkenőmentesen történt (3.kép).

3.kép: drón ortofotó és a „kijuttatási” határvonal

A kijuttatás után a kísérlet szakmai értékelését a gazdálkodó partner maga végezte, aki a teljes területen gyomfelvételezést végezve szakmailag elfogadta a helyspecifikus kijuttatás hatékonyságát.

Mennyit is sikerült a technológiával megtakarítani?

Az alábbi egyszerű táblázatban tüntettem fel, hogy milyen költségek lettek volna, ha a területet homogén kijuttatásban részesítjük (A oszlop) és milyen költségek keletkeztek a helyspecifikus kijuttatás révén (B oszlop).

költségtípus

forint/ha

terület homogén kezelése

(A)

helyspecifikus

(B)

21,272

5,422

kijuttatás

3500

74452

74452

drónos repülés + kijuttatási terv

2450

0

52116

herbicid

15492

329546

83998

össz.ktsg

403998

210566

eredmény

193432

Figyelemreméltó megtakarítást sikerült a nagyfokú pontatlanság ellenére is elérni egy alapkivitelű drónnal, amely az első felvételezésnek köszönhetően meghozta az árát!

A kísérletet a 2018-as Bábolnai Gazdanapokon megrendezett SMART Farm konferencián mutattam be.

Az alapfelszereltségű drónok sokoldalú használatának lehetőségei

2019. január 9. 08:32

35 méter magasan repülve a drón által készített képek 1cm/pixel felbontásúak, így minden egyes növény elkülöníthető a felvételeken

Indul az aratás, használjuk a hozammérőt!

2018. június 19. 12:45

A betakarítás egy kiváló alkalom a tábláink különbségeinek felmérésére, ha rendelkezésre áll, használjuk pontosan a hozammérő rendszerünket.

Tőszámkísérlet kivitelezése - (Kukoricavetés 1.)

2018. május 25. 14:16

A vetést egy nyolcsoros Maestroval végeztem, aminek vezérlését a legújabb x35-ös Topcon monitor végezte.

Precíziós eszközeink tudásának precíz kihasználása

2018. május 1. 18:20

A tavaszi munkák idején szeretnék egy-két olyan apróságot, beállítást ismertetni a „mindent tudó” eszközeinken, amely a munkánkat segítheti, és növeli a munkavégzés precizitását.