Gépinfo
Gépinfo

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

Szuperfarm

Észak-Amerikában használják a legtöbb mezőgazdasági drónt, a terület hatalmas piaccá növi ki magát, és idővel rajban működő ember nélküli légi járművek is dolgozhatnak a földek felett. Az amerikai szabályozás egyrészt segíti, másrészt hátráltatja a technológia széleskörű alkalmazását.

A MarketsandMarkets piackutató cég előrejelzése alapján 2024-re 4,8 milliárd dollárossá nő a mezőgazdasági drónok most 1,2 milliárdos amerikai piaca.

A pozitív folyamat fő hajtóerői a globális élelmiszerellátási láncra a világ népességnövekedése miatt nehezedő nyomás és a kockázati tőke fokozódó szakterületi jelenléte. A mezőgazdaságot az automatizáció és GPS-es irányítás után a drónok elterjedése is jelentősen átalakítja.

A technológia valósidejű, folyamatos megfigyelést, az eddig használt műholdas felvételeknél jobb minőségű, pontosabb képeket biztosít. A hiper- és multispektrális, valamint hőérzékelőkkel felszerelt gépek azonosítják azokat a területeket, ahol változtatni kell az öntözésen. Mihelyst a növény elkezd nőni, a szenzorok a hőkép alapján kiszámítják az egészségi állapot egyik mutatóját, a vegetációs indexet.

A következő öt évben Észak-Amerikában fogják a legtöbb mezőgazdasági drónt használni, amelyhez az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) is hozzájárult azzal, hogy egyes törvények alól felmentette az ember nélküli légi járműveket (UAV). A felmentés – a látótávolságon túli (BVLOS) repülés engedélyezése – még több befektető és kockázati tőkés számára tette vonzóvá a szektort.

A „BVOLS alkalmazásával” a farmerek a hagyományos módszereknél biztonságosabban és olcsóbban tudnak adatokat gyűjteni. A drónszabályozás egyik ismert része a biztonsági korlátozás volt, maximum 500 méter lehetett a működési távolság.

A BVLOS repülés alapjaiban változtatja meg a drónipart. Az érzékelő- és ütközéselkerülő rendszerek, a képalkotó eszközökkel készített távfelvételek, a bázisállomásra történő programozott visszatérés lehetőségével jelentősen nő a biztonság. A gép még akkor is kisebb eséllyel vész el, ha repülés közben megszűnik vele a kapcsolat. A felsorolt technológiákat erőteljesen tesztelik, és a közeljövőben újabb tesztek várhatók.

A tanulmány szerint az intenzív modern mezőgazdasági módszerek és az éghajlatváltozás komoly fenyegetés a méheknek. Világszerte csökken a számuk, a jelenség a virágkertészetre és a növénytermesztésre egyaránt negatív hatással van, mert veszélyben a beporzás.

Japán és holland kutatók drónméheket tesztelnek, és kiderült: beporzás közben nem tesznek kárt a virágokban. Jelenleg a gép önálló tevékenységre alkalmas autopilot módban működő változatán dolgoznak.

A mostani munkákat magányos drónok végzik, de a technológia gyors fejlődésével egyrészt nagyobb területeken tevékenykedhetnek, másrészt rajformációban repülhetnek és dolgozhatnak. Kommunikációs rendszereik biztosítják, hogy ne ütközzenek össze egymással. Hamarosan ők végezhetik a rovarirtást.

A drónrajok elterjedését főként a szabályozás (hiánya) hátráltatja. A kormányok és katonai szervezetek ugyanis tartanak, hogy az UAV-rajok szélesebb körű engedélyezése nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, mert terrorista csoportok visszaélhetnek a technológiával.

Bemutatkozik az NZ Extreme 1250-1425

2019. október 16. 10:03

A talajfelszín pontos lekövetése érdekében az NZ Extreme váza 5 tagból áll, így garantált a beállított munkamélység állandósága.

A Los Angelesi Autószalonon debütál a plug-in hibrid Toyota RAV4

2019. október 16. 09:59

A Toyota a november 22. és december 1. között megrendezésre kerülő 2019-es Los Angelesi Autószalonon leplezi le slágermodellje, a világ legnépszerűbb SUV-ja, és egyben a Toyota Corolla után a világ második legkelendőbb autója, a RAV4 plug-in hibrid elektromos változatát.

A Väderstad Tempo WideLining elnyerte az Agritechnica kiállítás Innovációs Díját

2019. október 15. 10:03

Nagyon büszkék vagyunk és örülünk annak, hogy a Tempo WideLining vetőgépünk elismerésben részesült, hiszen ez a vetőgépmodell fontos szerepet játszik a Tempo vetőgépcsalád fejlesztésében.

A kínai XAG Agri-tech óriás 20 millió hektár területen alkalmazza növényvédő drónjait

2019. október 14. 15:02

Napjainkban rengeteg információ kering a világhálón, különféle kialakítású és feladatú drónokról. A következőkben egy kínai társaságot, gyártmányait és tevékenységét mutatjuk be, mivel az alkalmazás mértéke meghökkentően nagy.

A kínai XAG Agri-tech óriás 20 millió hektár területen alkalmazza növényvédő drónjait

2019. október 14. 15:02

Napjainkban rengeteg információ kering a világhálón, különféle kialakítású és feladatú drónokról. A következőkben egy kínai társaságot, gyártmányait és tevékenységét mutatjuk be, mivel az alkalmazás mértéke meghökkentően nagy.

Repülési engedélyt kapott egy permetező drón Dél-Afrikában

2019. október 14. 11:17

A dróntól igen sokat várnak a farmerek, hiszen 1,5 óra alatt körülbelül 6 hektár területet permetezését végzi el.

Precíziós agrárgazdálkodási-szakmérnöknek is lehet tanulni Szegeden

2019. augusztus 1. 08:03

A precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök képzésben a fő hangsúlyt a drónos monitoringra helyezik, ami várhatóan a precíziós mezőgazdaság leggyorsabb fejlődés előtt álló területe.

Precíziós Műhely: bepillantás az Agrofil precíziós világába

2018. december 12. 07:44

A hallgatókat egy – a teljes precíziós eszköztárat felvonultató – kiállítással egybekötött konzultációra várta az Agrofil-SZMI Kft. Püskin, ahol a gyakorlatban alkalmazott és kevésbé alkalmazott technológiák teljes arzenálját mutatták be az érdeklődőknek.