25℃ 17℃
június 11. Barnabás, Barangó
Életmód, gasztronómia

Carbonara spagetti sárga cukkinivel

Agrofórum Online

Idén ültettünk először sárga cukkinit a kertünkben. Izgatottan vártam, hogy milyen és mennyi termés lesz a kis palántán.

Még be sem ért, a fejemben már burjánzottak a cukkinis receptek. Ezek közül mutatok most Nektek egyet. Bátorítalak Titeket, hogy újítsatok, akár a jól bevált receptjeitekben is!

Carbonara spagetti sárga cukkinivel

 

 

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg penne
  • 2 közepes méretű sárga cukkini (természetesen zöld is lehet)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 db tojássárgája
  • 1,5 evőkanál olívaolaj
  • fekete bors
  • 5 dl főzőtejszín
  • 15 dkg parmezán sajt
  • 5-6 szál kakukkfű

Elkészítés:

A pennét sós vízben al dente-re (jelentése: nem teljesen puhára van megfőzve) főzzük. A tészta sós vizéből hagyjunk meg egy keveset, mert ez még kelleni fog a későbbiekben.

Olívaolajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, később mellé tesszük a szintén apróbb darabokra vágott cukkinit. Ezután megfűszerezzük; sót, borsot és kakukkfüvet szórunk rá.

A 2 tojássárgáját a főzőtejszínnel jól összekeverjük, és belereszelünk kb 2 púpozott kanálnak megfelelő parmezán sajtot. (Akinek esetleg nincs masszív, strapabíró reszelője, annak ajánlom a reszelve kapható sajtot, mert olykor nem egyszerű a parmezánnal bánni.)

A tésztát alacsony lángon összekeverjük a cukkinis-szalonnál alappal. Ezt követően levesszük a gázról.

Ha már kicsit kihűlt, hozzáadjuk a tojásos-tejszínes keverékünket, és a félretett tésztavízből egy keveset.

A végén az egészet összekeverjük. Ízlés szerint szórhatunk még rá kakukkfüvet.

Melegen, parmezánnal megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Mit kell tudni a betegszabadságról?

2019. március 14. 12:16

A munkavállalót munkáltatójánál az adott naptári évben betegsége miatti keresőképtelensége idejére - ide nem értve a társadalombiztosítási szabályok szerint üzemi baleset és foglalkozási betegség miatti keresőképtelenséget, valamint a veszélyeztetett terhesként történő gondozásba vételt követő, terhesség miatti kereső képtelenséget - tizenöt nap betegszabadság illeti meg, melyre az ellátást a munkáltató fizeti. 

Szárazságtűrő dísznövények I. rész – évelő dísznövények

2019. február 15. 04:36

Az időjárás egyre gyakrabban produkál elképesztő fordulatokat, és nagy kérdése a jövőnek, vajon kertünk növényei mennyi ideig viselik el a folyamatos szélsőségeket. A hosszan tartó száraz időszakok jelentik az egyik legnagyobb próbát – lehet, hogy érdemes megfontolni a strapabíró, szárazságtűrő növények előnyben részesítését a kerttervezésnél?

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15. 04:36

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?

Legyen saját fűszerkertünk - 2. rész

2019. május 14. 07:37

Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben vagy konyhánkban? Mit kívánnak a gyönyörű virágokat hozó fűszernövények? Íme a zsálya, a borsikafű és a levendula!