Életmód, gasztronómia

Fűszeres húsgombócok kétféle burgonyával

Agrofórum Online

A darált húsos ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek és nagyon praktikusak. Sokféleképpen fűszerezhető; szinte bármi jól passzol hozzá.

Kétféle burgonyát választottam hozzá. Az egyszerű krumpli tökéletes választás a fűszeres gombócokhoz, a batáta (édesburgonya) pedig kicsit édeskéssé teszi, nem beszélve arról, mennyire egészséges. Próbáljátok ki Ti is!

 Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 80 dkg burgonya
  • 2 közepes édesburgonya
  • 1 csokor friss bazsalikom (a szárított is jó)
  • 1 tojás
  • 2 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 kis szelet kenyér
  • olívaolaj
  • só, bors
  • őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Összegyúrjuk a darált húst a tojással, az apróra vágott bazsalikommal és fokhagymával, a közepes nagyságra vágott vöröshagymával, majd a zsemledarabkákkal.

Megsózzuk, borsozzuk, és meghintjük kb 2 kiskanál őrölt pirospaprikával.

Ezt összedolgozzuk, majd kisebb gombócokat gyúrunk belőle.

A krumplit és az édesburgonyát meghámozzuk, majd kisebb karikákra vágjuk.

Egy közepes tepsi aljába kevés olívaolajat öntünk. 2 sorban ráhalmozzuk az édesburgonyát, majd kicsit megsózzuk.

Tetszés szerint 3 vagy 4 sorban elhelyezzük a gombócokat, majd köréjük a krumpliszeleteket.

Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, lefedjük alufóliával, és kb 40 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további 20 percig pirítjuk.

Friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Legyen saját fűszerkertünk - 1. rész

2019. május 3. 07:36

Hogyan kezdjünk neki saját fűszerkertünk létrehozásához? Mik az igényeik kedvenc fűszernövényeinknek? Mik az ültetési és gondozási szabályok? Hogyan szaporíthatom az egyes fűszernövényeket?

Összefoglaló a növényvédő szerek háztáji alkalmazásáról

2019. szeptember 2. 11:49

A növényvédő szerek otthoni alkalmazásánál számos előírást és íratlan szabályt be kell tartani annak érdekében, hogy növényünk, környezetünk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ez az összefoglaló útmutatásul szolgál a szakszerű, biztonságos és eredményes háztáji növényvédőszer-használatról.

Legyen saját fűszerkertünk - 6. rész

2020. április 5. 05:36

Kertünk fűszerrészlegének akadhatnak különleges tagjai is. A kertészetek tavasszal széles választékát nyújtják a fűszernövény-palántáknak, magokat pedig korábban is beszerezhetünk. Nézzünk körbe az örökzöld fűszernövények részlegén, és ismerjük meg közelebbről a curryfüvet és a fűszerbabért!

Őszi terméshatározó I. rész – galagonya, csipkerózsa és húsos som

2019. szeptember 26. 04:36

Ilyen tiszta, gyönyörű őszi időben érdemes beiktatni egy-egy kirándulást a varázslatos hazai erdőkben. Lépten-nyomon színpompás növényekre bukkanhatunk, amik ezekben a hetekben nemcsak tarka leveleikkel tűnnek fel. Értékes beltartalmú, nem ehető vagy éppen mérgező terméseket hozó növényekre bukkanhatunk. Tekintsük át a cikksorozatban, vajon milyen növényfajokat keresztezhet az utunk az őszi kirándulások alkalmával!