31℃ 19℃
augusztus 12. Klára, Hilária, Diána
Életmód, gasztronómia

Káposztaleves kolbászchipsszel és szalonnával

Agrofórum Online

Ez a leves egy egyszerű és laktató fogás, nem mellesleg a káposztának hála még vitaminokban is gazdag, ami az őszi időszakban kiemelten fontos.

A füstölt szalonna és a kolbász nagymamáink konyhájának ízvilágát varázsolja a tányérunkba. Ropogós házi kenyérrel fogyasztva egymagában is megállja a helyét, garantáltan jóllakik tőle az ember. Próbáljátok ki Ti is (és ne csak újévkor)!

 Hozzávalók:

  • 4 db babérlevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek őrölt kömény
  • só, bors
  • 70 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg kolbász
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 2-3 evőkanál finomliszt
  • 5 dl tejföl
  • olívaolaj

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát kevés olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk az őrölt köményt, borsot és a leszűrt savanyú káposztát, majd az egészet megpirítjuk. (Ha a káposztát túl savanyúnak találjuk, akkor mossuk át egyszer tiszta vízzel, mielőtt beletennék a fazékba.)

Felöntjük 2 liter vízzel, beletesszük a babérleveleket, lefedjük, és 20 percig lassú tűzön főzzük.

A füstölt szalonnát felkockázzuk és serpenyőben olívaolajon kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. Ha roppanósra sültek, kivesszük a kolbászchipset és a pörcöket az olajból, és félretesszük.

A visszamaradt olajba beleszórjuk a fűszerpaprikát, és 1 percig kevergetjük.

Mehet bele a liszt, és még egy perc kevergetés után (de ez már nem a lángon, hogy ne égjen meg a paprika) teszünk bele kb. egy decit a leves léből, és csomómentesre keverjük.

Hozzáadjuk a tejfölt, azt is alaposan elkeverjük, majd visszaöntjük a levesbe. Újraforraljuk, beleszórjuk a kolbászt és a szalonnát. Friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Chilis bab ropogós tortilla chipsszel

2019. szeptember 14. 04:38

Ahány konyha annyiféle chilis bab létezik, van aki kaliforniai paprikával, van aki fahéjjal, van aki kukoricával  készíti, ki a sertéshúsra, ki a marhahúsra esküszik, nem is beszélve a hozzáadott paradicsom kérdéséről.

Nem elírás: boza – de mi a csuda ez? 

2024. január 28. 08:10

Bár ma már hazánkban ismeretlen, de egykor nálunk is elterjedt volt ez a gabonafélékből erjesztett, csekély alkoholtartalmú, savanykás ízű, malátázás nélkül készült ital. Azóta azt is tudjuk, hogy ez veszteség számunkra, hiszen a boza nemcsak igen tápláló, de rendkívül egészséges is.

A füge levele is hasznosítható, ezt kevesen tudják

2023. július 24. 13:10

Már a múlté az, hogy a fügét az egzotikus növények közé soroljuk, hiszen napjainkban – minimális odafigyeléssel – gyakorlatilag az ország bármely részén sikerrel lehet neveli.

Gombapaprikás

2018. március 23. 09:27

Nincs az a mennyiség gombapaprikásból, ami ne fogyna el nálunk. Családilag imádjuk, még azt is megkockáztatom, hogy ha választani kellene a pörkölt és a gombapaprikás közül, akkor minden esetben az utóbbit választanánk.