Ez a leves egy egyszerű és laktató fogás, nem mellesleg a káposztának hála még vitaminokban is gazdag, ami az őszi időszakban kiemelten fontos.
A füstölt szalonna és a kolbász nagymamáink konyhájának ízvilágát varázsolja a tányérunkba. Ropogós házi kenyérrel fogyasztva egymagában is megállja a helyét, garantáltan jóllakik tőle az ember. Próbáljátok ki Ti is (és ne csak újévkor)!
Hozzávalók:
- 4 db babérlevél
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek őrölt kömény
- só, bors
- 70 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg kolbász
- 2 ek fűszerpaprika
- 2-3 evőkanál finomliszt
- 5 dl tejföl
- olívaolaj
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát kevés olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk az őrölt köményt, borsot és a leszűrt savanyú káposztát, majd az egészet megpirítjuk. (Ha a káposztát túl savanyúnak találjuk, akkor mossuk át egyszer tiszta vízzel, mielőtt beletennék a fazékba.)
Felöntjük 2 liter vízzel, beletesszük a babérleveleket, lefedjük, és 20 percig lassú tűzön főzzük.
A füstölt szalonnát felkockázzuk és serpenyőben olívaolajon kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. Ha roppanósra sültek, kivesszük a kolbászchipset és a pörcöket az olajból, és félretesszük.
A visszamaradt olajba beleszórjuk a fűszerpaprikát, és 1 percig kevergetjük.
Mehet bele a liszt, és még egy perc kevergetés után (de ez már nem a lángon, hogy ne égjen meg a paprika) teszünk bele kb. egy decit a leves léből, és csomómentesre keverjük.
Hozzáadjuk a tejfölt, azt is alaposan elkeverjük, majd visszaöntjük a levesbe. Újraforraljuk, beleszórjuk a kolbászt és a szalonnát. Friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!