Életmód, gasztronómia

Káposztaleves kolbászchipsszel és szalonnával

Agrofórum Online

Ez a leves egy egyszerű és laktató fogás, nem mellesleg a káposztának hála még vitaminokban is gazdag, ami az őszi időszakban kiemelten fontos.

A füstölt szalonna és a kolbász nagymamáink konyhájának ízvilágát varázsolja a tányérunkba. Ropogós házi kenyérrel fogyasztva egymagában is megállja a helyét, garantáltan jóllakik tőle az ember. Próbáljátok ki Ti is (és ne csak újévkor)!

 Hozzávalók:

  • 4 db babérlevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek őrölt kömény
  • só, bors
  • 70 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg kolbász
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 2-3 evőkanál finomliszt
  • 5 dl tejföl
  • olívaolaj

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát kevés olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk az őrölt köményt, borsot és a leszűrt savanyú káposztát, majd az egészet megpirítjuk. (Ha a káposztát túl savanyúnak találjuk, akkor mossuk át egyszer tiszta vízzel, mielőtt beletennék a fazékba.)

Felöntjük 2 liter vízzel, beletesszük a babérleveleket, lefedjük, és 20 percig lassú tűzön főzzük.

A füstölt szalonnát felkockázzuk és serpenyőben olívaolajon kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. Ha roppanósra sültek, kivesszük a kolbászchipset és a pörcöket az olajból, és félretesszük.

A visszamaradt olajba beleszórjuk a fűszerpaprikát, és 1 percig kevergetjük.

Mehet bele a liszt, és még egy perc kevergetés után (de ez már nem a lángon, hogy ne égjen meg a paprika) teszünk bele kb. egy decit a leves léből, és csomómentesre keverjük.

Hozzáadjuk a tejfölt, azt is alaposan elkeverjük, majd visszaöntjük a levesbe. Újraforraljuk, beleszórjuk a kolbászt és a szalonnát. Friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

Ha péntek, akkor halas recept: Harcsapörkölt

2019. március 29. 09:47

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Chilis bab ropogós tortilla chipsszel

2019. szeptember 14. 04:38

Ahány konyha annyiféle chilis bab létezik, van aki kaliforniai paprikával, van aki fahéjjal, van aki kukoricával  készíti, ki a sertéshúsra, ki a marhahúsra esküszik, nem is beszélve a hozzáadott paradicsom kérdéséről.

Klasszikus lekváros linzer

2018. március 16. 09:18

Nagymamám minden családi összejövetelre sütött egy adag lekváros linzert.

Mihez kezdjünk a zöld paradicsomokkal?

2024. október 4. 08:10

A zöld paradicsom íze savanykás, az állaga sem olyan puha, mint a pirosaké. Emiatt másfajta ételekben és másképp tanácsos felhasználni.