Termőföldtől az asztalig
Termőföldtől az asztalig

Klasszikus lekváros linzer

Klasszikus lekváros linzer

Agrofórum Online

Nagymamám minden családi összejövetelre sütött egy adag lekváros linzert.

Nem keveset, sokat, nagyon sokat, így amikor már azt hittük, hogy elfogyott az összes, akkor még mosolyogva elővett egy újabb tálcányi adagot a titkos polcról. Imádtuk persze, naná, hogy imádtuk, akkoriban ez volt AZ aprósütemény.

Ma már sok modernebb keksz félét is szoktam sütni, de azért időről időre előkerül ez a régi kedvenc is. Van, hogy csak így, porcukorral megszórva, és van, hogy úgy készítem, hogy sütés előtt még egy kis tojásfehérjével is lekenem, és porcukorral kevert darált diót is szórok rá – mondanom sem kell, az is nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 30 dkg búzaliszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • Töltelék: baracklekvár

A vajat felkockázzuk, a lisztet és a porcukrot összekeverjük. A vajat a lisztes keverékhez adjuk, és kézzel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és omlós tésztát gyúrunk belőle. Gombócot formázunk belőle, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 30 percre.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A hűtőből elővett tésztát lisztezett gyúródeszkán 3-5 mm vékonyra nyújtjuk, és párosával mintákat szúrunk ki belőle. Minden második darab közepére egy lyukat is szúrunk – az lesz a teteje.

8-12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, egy teli és egy lyukas darab közé kevés lekvárt kanalazunk, és óvatosan összeragasztjuk őket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

A biztonságos növényvédőszer-használat és -vásárlás aranyszabályai

2018. május 14. 08:26

A növényvédő szerek szakszerű, biztonságos, a vonatkozó jogszabályoknak maradéktalanul eleget tevő háztáji alkalmazása nem jelent kockázatot a felhasználókra és a fogyasztókra.

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

2023. április 30. 05:36

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?

Ezt a földet választottam - kiegészítés

2019. szeptember 25. 04:36

Hogyan segíthetjük a megfelelő ültetőközeg kiválasztásán túl a növényeket a számukra legideálisabb környezeti feltételek megteremtésével? Mire jó a fenyőkéreg, az agyaggranulátum, a kertészeti perlit és a natúr tőzeg?

Aratás utáni csend vagy mégsem?

2018. július 20. 04:46

Ma reggel arra ébredtem, hogy csend van. Miután felkeltem, nyugodtan megettem a reggelimet, megittam a kávémat, felöltöztem és elindultam. Semmi idegeskedés, semmi telefon, hajnalban nem jártam körül a határt, és nem az időjárás jelentést böngésztem. Miért? A 2018. évi gabonaaratást befejeztük. Egy fejezet lezárult, feldolgozzuk az eredményeket, és kezdjük az következő évet.