Termőföldtől az asztalig
Termőföldtől az asztalig

Krémes sárgaborsó főzelék fasírttal

Krémes sárgaborsó főzelék fasírttal

Agrofórum Online

A beton. Így hívták sokán a menzás sárgaborsó főzeléket, mert úgy megkötött, mire leültünk az asztalhoz, mint a beton.

Nem csoda, hogy sok gyerek megutálta akkor, én is pont így voltam vele, és csak az utóbbi évek főzelék-forradalmának köszönhető, hogy újra megbarátkoztam vele.

Na nem azért, mert időközben megszerettem a betont, szó sincs róla. Ez a főzelék egyáltalán nem olyan. Ez finom, krémes, selymes – olyan, amit a kisfiam is szívesen megeszik. Én most egy magyaros fasírtot készítettem mellé, de vannak olyan családtagjaim, akik a mai napig pörkölttel eszik –az is jó megoldás.

Hozzávalók:

A főzelékhez:

  • 25 dkg sárgaborsó
    2 szál sárgarépa
    1 fej vöröshagyma
    2-3 gerezd fokhagyma
    só, bors
    olaj

A fasírthoz:

  • fél kg darált sertéshús
    1 db tojás
    2 szelet kenyér
    1 fej vöröshagyma
    1 evőkanál olaj / zsír
    3 gerezd fokhagyma
    2 teáskanál pirospaprika
    1,5 teáskanál só
    csipetnyi bor
    3 evőkanál zsemlemorzsa
    néhány dl étolaj a sütéshez

A sárgaborsót egy tálba öntjük, egy éjszakára beáztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, és alaposan átöblítjük. A főzelékhez a hagymát felaprítjuk, és a fokhagymával együtt megfonnyasztjuk az olajon. Hozzáadjuk a répát, és kevergetve pároljuk kb. 5 percig, majd hozzáadjuk a sárgaborsót és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt puhára főzzük, majd sózzuk-borsozzuk, forralunk rajta egyet, majd botmixerrel beleturmixolunk, hogy finom, krémes legyen az állaga.

A fasírthoz a kenyérszeleteket vízbe áztatjuk és kinyomkodjuk. A hagymát felaprítjuk, és a felét a zsíron megpároljuk, másik felét nyersen hagyjuk. A fokhagymát is felaprítjuk, majd mindent egy nagy tálba mérünk, és összegyúrjuk. Kicsit állni hagyjuk, majd kis gombócokat formázunk belőle, és bő olajban kisütjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Szeptember 30-án véget ért az Agrofórum előfizetői nyereményjátéka

2018. október 2. 08:53

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is előfizetői nyereményjátékkal jelentkezett az Agrofórum.

Könyvajánló – Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

2018. november 16. 09:37

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Lesz mit olvasni! – megjelent az Agrofórum legfrissebb száma

2023. október 15. 17:10

Elkészült az Agrofórum újság 2023. októberi (10.) száma, hamarosan kezükbe is vehetik Kedves Olvasóink. 34 éve készítjük rendületlen lelkesedéssel a lapot, de még mindig van bennünk egy kis izgalom az aktuális szám megjelenésél.