Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. Megkülönböztethetünk termesztett és vadgyümölcsöket. Vitamintartalmuk általában magas. Magyarországon az összes gyümölcs termőterülete meghaladja a 80 000 hektárt, betakarított összes termés 722 000 tonna (KSH, 2017). Legfontosabb termesztett gyümölcsök hazánkban: alma, körte, cseresznye, meggy, szilva, ringlószilva, kajszi, őszibarack, nektarin, ribiszke, málna, szamóca, dió, bodza, birs. A gyümölcsfélék termesztéséről, metszéséről, szaporításáról, telepítésérő, kártevőikről és növényvédelmükről az Agrofórum Online szakportálon sok érdekes cikket talál.