Címke: Szarvasmarha

szarvasmarha

A szarvasmarha (Bos taurus) rendszertanilag a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe tartozó kérődző állat. Őse a őstulok (Bos taurus primigenius), háziasítása 8-10 000 éve kezdődött  Elő-Ázsia területén. A „bika” a hím, az “üsző”, majd “tehén” a nőivarú szarvasmarha. A fiatal egyed a “borjú”, kb. 7 hónapos kortól pedig “növendék”. A szarvasmarha tenyésztése az egész világon nagy jelentőséggel bír. Fő termékei a tej és a hús, emellett még ipari alapanyagokat is nyernek tenyésztése során. A hagyományos külterjes tartásmódban elsősorban húsmarhákat tartanak, a tejelő állományokat többnyire zárt vagy nyitott rendszerű istállókban kötött vagy kötetlen tartásban nevelik, ahol szálas- és abraktakarmánnyal etetik az állatokat. A szarvasmarha ivarzását üzekedésnek vagy folyatásnak nevezzük. Ivarérettsége 4-7 hónapos kor körül kezdődik. Tenyészérettnek a 13 hónaposnál idősebb egyed nevezhető (ez fajtánként változó). Az ivarzási ciklusa 21 nap, a vemhesség 280 nap. A tehén egy ellésre egy életképes borjút hoz világra. Megkülönböztetünk húshasznú, tejhasznú és kettőshasznosítású fajtákat. Fontosabb fajták: Magyar szürke szarvasmarha, Magyar tarka szarvasmarha, Holstein-fríz, Jersey, Ayrshire, Limousin, Hereford, Charolais, Aberdeen angus, Blonde d’Aquitaine. Magyarországon 2018-ban év végén 884 800 darab volt a szarvasmarha-állomány, amiből 402 800 volt a tehenek száma. Az éves vágóállat-termelés 91 373 tonna, a tejtermelés 1 915,8 millió liter mennyiséget mutatott 2017-ben (KSH). Az egy főre jutó marhahús-fogyasztásunk 3 kg/fő/év, a tejfogyasztás pedig 150-165 liter/fő/év körül alakult az utóbbi években. Tartástechnológiájáról, tenyésztéséről, takarmányozásáról, állategészségügyi problémáiról, a kapcsolódó pályázati lehetőségekről tájékozódhat az Agrofórum Online szakportálon.

Kapcsolódó címkék

Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokKaposvári Állattenyésztési NapokállattenyésztésÁllattenyésztésiXXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokAlföldi Állattenyésztési Napokállattenyésztési támogatásokállattenyésztési törvénysertésafrikai sertéspestissertéspestisvagósertéssertésstratégiaMagyar Fajtatiszta Sertés-tenyésztők EgyesületeKiváló Minőségű Sertéshús védjegysertéshúsMagyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségeélősertéssertéstartássertés állatjóléti támogatássertéságazatsertéshizlaldasertés reprodukció és légzőszervi szindróma vírussertéstakarmánysertéstartókjogsértéssertésembrió-elhalássertésfertőzéssertésfarmsertéstelepjuhjuhászatracka juhanyajuhanyajuh-támogatásMagyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségejuhtenyésztésanyajuhtartásátmeneti nemzeti anyajuhtartásjuhászkutyaKevi Juhászfesztiváljuhászjuh ágazati konferenciabaromfibaromfifeldolgzóBaromfi Termék Tanácsbaromfi állatjóléti támogatástenyészbaromfiMagyar Baromfi TerméktanácsbaromfihúsbaromfiállománybaromfiimportbaromfivirslibaromfipiacBaromfi Világnapvágobaromfibaromfitakarmánybaromfi állatjóléti támogatásokbaromfiexportMagyar Baromfi VédjegybaromfiágazatbaromfiárSajtos-tejfölös hústetejezéstejtermeléstejtámogatástejtejtermékiskolatejtejkvótaTej Szakmaközi Szervezet és TerméktanácsTej Terméktanácsnyerstejtejföltejágazattejszínuht tejimporttejtejpiactejártejmarketingAlföldi TejtejiparTejkamionsovány tejporföcstejnyers tejtejportejágazat szerkezetátalakítástejhasznútejcukortejallergiaÓvártej Zrt.tejfeldolgozástejtermékektejpiaci jelentésfriss tejtejtermelőtejtermelőkTolnatej Zrt.kutyatej
Agrárhírek / Állattenyésztés

Komoly mennyiségben vásárolt élőállatot hazánktól Kazahsztán

2019. szeptember 17.

A vásárlásra a kazahsztáni gazdálkodók többször is kérték az ottani mezőgazdasági tárcát, mivel a magyar élőállatok kiváló minőségűek.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Nőtt az élő szarvasmarhák exportja az idén

2019. augusztus 9.

A hazai szarvasmarha-állomány és az ágazat bevétele évről évre nő, az állatlétszám lassan eléri a 900 ezret.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Növekszik a hazai szarvasmarha állomány

2019. június 21.

A hazai tejágazat növekedő pályán van, a korábbi évek piaci nehézségeit veszteség nélkül átélő s nemcsak túlélő ágazat mára stabil alapon működik.

Agrárhírek / Bulvár

Nem mészárolják le a szabadon élő lengyel marhákat

2019. május 30.

Az állatjogi aktivisták kiemelték, hogy az állatok megölése elfogadhatatlan, mert ennél sokkal humánusabb megoldások is vannak.

Szakcikkek / Állattenyésztés

Szarvasmarha-ágazati Szeminárium – Gyepápolási Szakmai Nap Gödöllőn

2019. május 30.

Idén tavasszal első alkalommal került megrendezésre 2019.05.21-én egy olyan gyepápolásról szóló szakmai nap, ahol a tantermi előadások mellett terepi gépbemutatót is tartottak az érdeklődőknek.

Szakcikkek / Életmód

Hogy függ össze a körömápolási napló és a kézműves sajt?

2019. május 23.

A magas minőségű tejnek ma már komoly felvevő piaca van. Nem túlzás azt állitani, hogy a Hétforrás Birtokról származó tejért, és csekély mennyiségű sajtért, túróért sorban kell állniuk a vevőknek, „akik” jelenleg éttermek, kávézók, reggelizőhelyek.

Agrárhírek / Agrárközélet

A Talentis Agro Csoport számít a fiatal agrárszakemberekre

2019. május 10.

A Talentis Agro Vállalatcsoport minden meghatározó szántóföldi növénykultúra termesztésében jelen van, kiemelt célként tekintenek a precíziós gazdálkodás kínálta lehetőségekre.

Szakcikkek / Állattenyésztés

Szinte tökéletesek az adonyi Angus tenyészbikák - Fajtaelőnyök és tartástechnológia

2019. május 9.

2018-ban 93 százalékos vemhesülést értek el az adonyi Angus marhák. Összesen 19 tenyészbika dolgozott az előző idényben, amelyek közül négy állat 100 százalékos eredményt produkált.

Agrárhírek / Agrárközélet

Nemzetközi bírói csapattal a hódmezővásárhelyi kiállítás függetlenségéért

2019. május 8.

Idén hat külföldi show-bíró bírál négy szarvasmarha fajtában a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

Agrárhírek / Agrárközélet

Sikeresek a hazai agrárcégek az orosz piacon

2019. április 24.

Nemrég orosz sajtóhírek szerint felmerült az orosz embargó esetleges szigorításának lehetősége is, ami igen érzékenyen érintené Magyarország és az uniós országok eddig még nem korlátozott tenyésztési célú szarvasmarha kivitelét is.