Címke: Paprika

paprika

A paprika (Capsicum annuum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. században került át Európába. A paprika világviszonylatban nem számít jelentős zöldségnövénynek, hazánkban azonban népélelmezési szereppel bír, az egy főre jutó paprikafogyasztás igen magas, 10 kg/fő/év feletti. A KSH adatai szerint Magyarországon a zöldpaprikát 2425 hektáron, a fűszerpaprikát 1971 hektáron, a paradicsompaprikát pedig 409 hektáron termesztették 2017-ben. A zöldpaprika termésátlaga 40-50 t/ha között, a fűszerpaprikáé pedig 14-20 t/ha között alakult az elmúlt esztendőkben (KSH, 2017). A Capsicum nemzetségben 20–30 paprikafaj található. A felhasználás célját figyelembe véve friss étkezési, tartósítási célú és fűszerpaprikafajtákat különíthetünk el. Egész évben, folyamatosan állítanak elő paprikát a két legfontosabb technológiával, a hosszú tartalmú termesztéssel és a szabadföldi termesztéssel, valamint az ezekhez kapcsolódó tavaszi és őszi hajtatással. A legáltalánosabb vetésidő szabadföldi termesztéshez március közepe, a palánták ültetésére a legmegfelelőbb időpont május 16-18. között van. A fehér fajták első szabadföldi szedésére július végén lehet számítani. Főbb kórokozói, károsítói: paprikamozaik vírus, paprika „újhitűség”, paprika sárga mozaik vírus, paprika klorotikus foltosság, paprika gyökérnekrózis, baktériumos bogyórothadás, levélfoltosság, palántadőlés, gyapottok-bagolylepke, somkóró-bagolylepke, szélesatka.  A paprikát nyers fogyasztásra, savanyításra, fűszernek egyaránt termesztik. C-vitamin tartalma magas. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál  Zöldség és Zöldség-gyümölcs rovataiban.

PR cikk / PR cikk

Szabadföldi étkezési paprika tápanyag-mérleg szerinti trágyázása, II. – Tápanyagszámítás és -megosztás

2023. október 7.

Az étkezési paprika különösen igényes zöldségnövénynek számít vízellátás és tápanyag-adagolás szempontjából. Gyorsan és „érzékenyen” reagál a vízhiányra, és a tápelemek túladagolására is, ami jelentős termésveszteséget, minőségromlást eredményezhet.

Szaktanácsadás

Miért lila a paprika termése?

2023. október 6.

Kérem válaszukat: miért lila ősszel a paprika termése?

Szaktanácsadás

Miféle kártevők szívogatják a paprika bogyóját?

2023. szeptember 8.

Mitől alakult ki a képen látható kártétel paprikán? Fotót csatoltan küldök Önöknek.

Szaktanácsadás

Mi okozza nagyméretű, világos foltok kialakulását a paprikán?

2023. szeptember 3.

Segítségüket kérem a paprikabogyókon megjelent világos színű, nagyméretű foltokkal kapcsolatban! Eddig ilyen jelenséget nem tapasztaltam. Mi okozza a képeken látható tünetet a paprikán?

Szaktanácsadás

Miért halnak el a fóliába ültetett paprikáim egyik napról a másikra?

2023. augusztus 27.

Miért halnak el a fóliába ültetett paprikáim egyik napról a másikra? Leveleik egészségesnek mutatkoztak, rajtuk kórokozók és rovarok jelenlétére utaló tüneteket nem láttam.

Szaktanácsadás

Miért nem növekednek a paprikapalánták?

2023. augusztus 18.

Május közepén kiültetett paprikapalántáim miért nem növekednek?

Szakcikkek / Növényvédelem

Készüljünk fel a paprika antraknózisra 2023-ban

2023. július 31.

A Colletotrichum spp. által okozott paprika fenésedés (antraknózis) jelentős problémává válhat néhány gazdaságban.

Szaktanácsadás

Mi fúrja meg a paprika termését?

2023. július 31.

Érdekes károsításra lettem figyelmes a paprikánál az elmúlt időszakban. A terméseken lyukak láthatók. Mi fúrja meg így a paprika termését?

Agrárhírek / Életmód, gasztronómia

Ma már tudjuk, a lecsót kiknek köszönhetjük

2023. július 30.

A „mit kellene ma főzni” örök kérdésre nyáron mintha sokkal egyszerűbb volna a válasz, mint az év más hónapjaiban. Ennek az oka, hogy pár darab paprika, egy-két fej vöröshagyma, néhány paradicsom valóban szinte minden háztartásban akad.