4℃ 0℃
február 23. Alfréd, Polikárp, Mirtill

Címke: Paradicsom

paradicsom

A paradicsom (Lycopersicon esculentum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. század folyamán került át Európába. A paradicsom a legnépszerűbb zöldségnövények egyike a világon, az üzemi termesztésben éppúgy megtalálható, mint a házikertekben. Hazánkban 2197 hektáron termesztették 2017-ben, ekkor a termésátlag 78,65 t/ha volt (KSH). A felhasználás célját figyelembe véve étkezési, ipari, házikerti és hajtatási célú paradicsomfajtákat különíthetünk el. A korai szabadföldi termesztéshez február közepétől március elejéig lehet vetni növényházban szaporítóládába vagy fűtött fóliasátorban kialakított ágyásokba. A palántákat április közepétől lehet kiültetni, az érés kezdete június közepétől várható. Főbb kórokozói, kártevői: dohánymozaik vírus, fuzárium, foltos hervadás vírus, paradicsom páfránylevelűség vírus, paradicsom xantomonász, fitoftóra (paradicsomvész), rizoktóniás palántadőlés, alternária, botrítisz, gyökérgubacs-fonálférgek, üvegházi molytetű, paradicsom-aknázólégy, levéltetvek. A paradicsomot nyers fogyasztásra, konzerválásra, aszalásra egyaránt termesztik. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online Zöldség rovatában.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Kína, India és Törökország a legnagyobb paradicsomtermelők

2021. január 27.

A világ tíz legtöbb paradicsomot termelő országa között csak két EU-s tagállam van, Olaszország és Spanyolország.

Agrárhírek / Agrárközélet

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16.

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24.

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

Szakcikkek / Növényvédelmi előrejelzés

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9.

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

Szaktanácsadás

Mi okozza a paradicsom bogyóinak repedését?

2020. augusztus 5.

Házikertemben egyre több paradicsom bogyója reped meg még az érés vége előtt. Mi okozhatja ezt?

Szaktanácsadás

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom?

2020. július 29.

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom növényem? Hogyan védekezhetek ellene?

Szaktanácsadás

Mitől állt meg a paradicsom növekedése?

2020. július 17.

Veteményesemben egyes paradicsom tövek növekedése megállt, sárgulni kezdtek. Egy beteg tövet kivettem, a gyökerén apró göböket, csomókat láttam. Mi ez a betegség, másra is rámehet? Tudok ellene védekezni?

Szaktanácsadás

Mitől kezd el rothadni a paprika csúcsa?

2020. július 16.

Paradicsom növénykéimen szinte évek óta nyáron megtalálom ugyanezt a tünetet: mielőtt érni kezdene a bogyó, már barnul, rothad. Idén először a paprikán is ezt a tünetet látom. Mi lehet ez, ami mindkét növényt fertőzi és hogyan tudok ellene védekezni?

Szaktanácsadás

Mitől sárgul a paprika és a paradicsom levele?

2020. június 11.

Melyik tápanyag hiányától sárgulnak a paprika és a paradicsom levelei a kertben?