Címke: Paradicsom

paradicsom

A paradicsom (Lycopersicon esculentum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. század folyamán került át Európába. A paradicsom a legnépszerűbb zöldségnövények egyike a világon, az üzemi termesztésben éppúgy megtalálható, mint a házikertekben. Hazánkban 2197 hektáron termesztették 2017-ben, ekkor a termésátlag 78,65 t/ha volt (KSH). A felhasználás célját figyelembe véve étkezési, ipari, házikerti és hajtatási célú paradicsomfajtákat különíthetünk el. A korai szabadföldi termesztéshez február közepétől március elejéig lehet vetni növényházban szaporítóládába vagy fűtött fóliasátorban kialakított ágyásokba. A palántákat április közepétől lehet kiültetni, az érés kezdete június közepétől várható. Főbb kórokozói, kártevői: dohánymozaik vírus, fuzárium, foltos hervadás vírus, paradicsom páfránylevelűség vírus, paradicsom xantomonász, fitoftóra (paradicsomvész), rizoktóniás palántadőlés, alternária, botrítisz, gyökérgubacs-fonálférgek, üvegházi molytetű, paradicsom-aknázólégy, levéltetvek. A paradicsomot nyers fogyasztásra, konzerválásra, aszalásra egyaránt termesztik. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online Zöldség rovatában.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Áprilistól vehetünk nagy mennyiségben hazai hajtatott zöldségeket

2021. március 17.

Kis mennyiségben már található hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsom az üzletekben, de nagyobb mennyiségben áprilistól várhatók a hazai primőr zöldségek.

Szakcikkek / Ökológiai gazdálkodás

Rangos elismerés az ÖMKi tájfajta paradicsompalántáinak!

2021. március 1.

Az 5. helyen végeztünk az 55 Highlights of Hungary jelölt között

Szaktanácsadás

Milyen paradicsomot termesszünk a házikertben?

2021. január 31.

Kertemben paradicsomot szeretnék nevelni friss fogyasztásra, és ha elég terem házi befőzésre is. Hogyan tervezzem meg a fajtákat?

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Kína, India és Törökország a legnagyobb paradicsomtermelők

2021. január 27.

A világ tíz legtöbb paradicsomot termelő országa között csak két EU-s tagállam van, Olaszország és Spanyolország.

Agrárhírek / Agrárközélet

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16.

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24.

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

Szakcikkek / Növényvédelmi előrejelzés

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9.

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

Szaktanácsadás

Mi okozza a paradicsom bogyóinak repedését?

2020. augusztus 5.

Házikertemben egyre több paradicsom bogyója reped meg még az érés vége előtt. Mi okozhatja ezt?

Szaktanácsadás

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom?

2020. július 29.

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom növényem? Hogyan védekezhetek ellene?