A házisertés (Sus scrofa forma domestica) rendszertanilag a valódi sertésfajba, a Suinea családba tartozik. Őse a vaddisznó, háziasítása 9000 éve kezdődött Dél-Nyugat Ázsiában. A disznó mindenevő, tehát növényeket és állatokat egyaránt fogyaszt. A „kan” a hím, a „koca” (emse, göbe) a nőivarú sertés. A fiatal egyed a „malac”, kb. 4 hónapos kortól pedig „süldő”. „Hízósertés” a hizlalás alatt levő, „hízott sertés” a vágásra érett állat. A hagyományos külterjes tartásmód ma már gyakorlatilag megszűnt hazánkban. A sertésállományok nagyrészt zárt istállókban élnek, intenzíven tenyésztik őket üzemi körülmények között, ahol többnyire speciális takarmánykeverékekkel etetik az állatokat. Leggyakrabban húsáért és bőréért tenyésztik, de a szőrét is felhasználják ecset készítésére. A sertések ivarzását búgásnak hívják. A sertés ivarérettsége 6 hónapos kor körül kezdődik. Tenyészérettnek a 9 hónaposnál idősebb süldő nevezhető. Az ivarzási ciklusa 21 nap, a vemhesség 115 nap. Az ellés során a sertés 6-10 malacot ellik. Világszerte számos fajtáját tenyésztik. Nevezetes, ősi jellegű magyar disznófajták a Szalontai, a Bakonyi, a Lengyel (vagy Hegyi-) disznó, a Tüskés szőrű erdélyi sertés és a Mangalica. A sertéshús-termelésünk zömét ma már intenzív tenyésztésű hússertések adják, például a Magyar fehér hússertés. Átlagos vágósúlya üzemi körülmények között 105-130 kg, amit akár 6 hónap alatt is elérhet. Magyarországon 2017-ben év végén 2 870 000 darab volt a sertésállomány, az éves vágóállat-termelés pedig 571 161 tonna (KSH). Az egy főre jutó sertéshús-fogyasztásunk 27-29 kg/fő/év körül alakult az utóbbi években. Tartástechnológiájáról, tenyésztéséről, takarmányozásáról, állategészségügyi problémáiról, a kapcsolódó pályázati lehetőségekről tájékozódhat az Agrofórum Online szakportálon.
2015. május 29.
Mindenki esőért imádkozott a Vitafort standján a hódmezővásárhelyi kiállítás alkalmával. A partnerekkel folytatott beszélgetések egyik kiemelt témája ugyanis a napraforgó és a kukorica vetése volt. Emellett azonban az is szóba került, hogy a baromfi, a sertés és a tej ára is 20-25 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly.
2015. május 9.
Az Európai Bizottság ez év április 29-én kelt rendeletében a sertéshús magántárolási támogatási kérelmek beadását a május 2-8. közötti időszakra felfüggesztette.
2015. április 19.
Április 24-től 26-ig ismét várja a látogatókat hazánk egyik legnagyobb agrárkiállítása, a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezõgazda Napok.
2015. április 3.
A Magyarországon tenyésztett mangalica hízókból 20 ezer kerül a vágóhidakra, a termékek nagy részét a prémiumpiacokra exportálják.
2015. március 12.
Új állatjóléti támogatást vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM), ami a tenyészkocákra március közepétől igényelhető, a keretösszege 8,62 milliárd forint.
2015. február 16.
A búza ára megegyezett az egy évvel korábbival, a kukoricáé viszont 11 százalékkal alacsonyabb lett.
2015. február 10.
A szarvasmarha-állomány növekedése tovább folytatódott, így 2014 végén számuk meghaladta a 800 ezret. A sertések száma 2013 decembere óta újra 3 millió felett jár.
2015. február 3.
A sertésállomány növekedésében a technológia-váltás mellett szerepet játszott az áfa csökkentése, ezzel fehéredett a piac.
2015. január 20.
Magyarországon a vágósertés termelői ára 417 forint/kg hasított súly volt 2014 decemberében, 14 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi átlagárat - olvasható az AKI legújabb agrárpiaci jelentésében.