A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A zöldségfélék (kb. 200 növényfaj) az emberi táplálkozásban nem csak biológiai energiaforrást jelentenek, hanem az emberi szervezet számára kis energiafelvétel mellett sok biológiailag értékes tápanyagot is. Fogyaszthatók nyersen, sütve, főzve, párolva, önmagukban vagy más zöldségfélékkel, egyéb élelmiszerekkel együtt, így sokféle elkészítési módot kínálnak. Ásványianyag-tartalmuk általában magas, vitaminokban is gazdagok. Magyarországon az összes zöldségféle termőterülete mintegy 94 ezer hektár, a betakarított összes termés 1,66 millió tonna (KSH, 2017). Legfontosabb termesztett zöldségfélék hazánkban: vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paradicsom, zöldpaprika, uborka, dinnye, zöldborsó, zöldbab, fejes káposzta, fejes saláta, fűszerpaprika, csemegekukorica, spárgatök. A zöldségfélékkel kapcsolatos szakcikkeket talál az Agrofórum Online Zöldség rovatában.
2015. február 8.
Megszűnik a tejkvóta rendszer, több támogatáshoz juthatnak a zöldség- és gyümölcstermesztők, de a kistermelőket segítő intézkedések bevezetéséről is beszéltek a NAK szakmai tanácskozásán.
2014. december 8.
Az új elnök Mártonffy Bélát váltja a szakmaközi szervezet élén, megbízatása 4 évre szól.
2014. november 19.
A hazai fejes saláta 139 forint/db ára majdnem 40 százalékkal felülmúlta a tavalyi esztendő ugyanezen hetében jellemzőt - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentésében.
2014. október 6.
A hazai burgonya termelői ára 26 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a belpiaci gyümölcsfélék kínálatában egyre több, téli tárolásra alkalmas almafajta található.