Házikert

3 zöldség, amit ősszel is vethetünk

Agrofórum Online

Ki mondta, hogy ősszel nem lehet vetni zöldséget? Vannak bizony olyan zöldségfélék, amit kifejezetten ajánlott ősszel vetni, nemcsak télállósága miatt, hanem azért is, mert akkor a késő őszi időszakban is hozzájuthatunk általuk a friss zöldségekhez.

Retek

A retek az utóbbi időben az a szeszélyes növény lett, ami a tavasszal hirtelen beérkező melegekre már virágzással reagál gumósodás helyett. Így a retekfej növelése helyett sokszor már csak egy felmagzott növényünk lesz. Ellenben, ha ősszel vetjük augusztus végétől szeptember végéig, akkor még hónapos retket simán szüretelhetünk! Főleg a magaságyásokban és a mélymulcsos ágyásokban fogunk szerencsével járni, mert ott magasabb a talajhő a sima szabadföldi termesztéshez képest. Azért a csírázáshoz nem árt a meleg, de napközben még bőven van annyi hő, hogy szépen fejesedjen a retek a földben.

Rukkola és tél alá vetett tépősaláta

A rukkola és a tépősaláta az az aduász, amit évek óta augusztus végén vetünk. Miért? Mert ilyenkor a nyári meleget kedvelő földibolhák már nem károsítják, vagy legalábbis eléggé meggyérültek, másik ok, hogy a hidegben is szépen fejlődik.

A késő ősszel vetett tépősaláta a hótakaró alatt is szépen képes áttelelni akkor is, ha már leveleket hozott. Bármilyen meglepő, nem fagy el. Így enyhébb teleken mi télen is tudjuk szedni, illetve az első koratavaszi zöldségeket tiszteljük benne magaságyásainkban.

Újhagyma

Az újhagyma azért nagy kedvencünk, mert gyakorlatilag egész évben vethető. Enyhébb teleken, ha védettebb helyre duggatjuk, akkor még a zöld levei sem fagynak el. Erre pár éve már mi is rendre duggatunk el augusztus végén, szeptember közepén újhagymának valót. Mivel a talajban még van annyi hő, hogy szépen elkezdjen növekedni, a csapadékmennyiség is kedvező lehet, így az újhagyma akár novemberben is szüretelhető.

Az újhagyma és más hagymák is gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, így ajánlott is a hagymafogyasztás és termesztés. A fokhagyma és vöröshagyma azért már egy szeszélyesebb verzió, őszi duggatásnál maradjunk csak a friss újhagymánál.

Bár most csak három számunkra is fontos zöldségnövényt említettünk, mint ősszel is vethető, de azért nem árt ha tudjuk, hogy ezen kívül számos más zöldséget is vethetünk ilyenkor. Egy rövidtenyészidejű fehérrépa, egy metélőpetrezselyem, egy karalábé vagy spenót is könnyebben termeszthető, ha őszre időzítjük. Ugyanígy a brokkoli is édesebb és ízletesebb lesz a hideg közeledtével és szebben is fejesedik.

Miért nem virágzik a tulipán?

2025. április 23. 11:10

A tulipán virágzásának elmaradása gyakori, de megelőzhető probléma. Legyen szó rosszul megválasztott ültetési időről, tápanyaghiányról vagy elöregedett hagymákról.

Ginkgo biloba a kertbe: így ültessük és gondozzuk a páfrányfenyőt!

2025. április 22. 11:10

A Ginkgo biloba, más néven páfrányfenyő, a világ egyik legrégebbi fafaja, ami jól viseli a városi légszennyezettséget és a talajsótartalom ingadozását is. Ha egyszer meggyökeresedik, az aszályt is könnyedén átvészeli.

Csalántrágya készítése: természetes tápanyag a kertnek

2025. április 21. 13:10

A csalántrágya (csalánlé) egyre népszerűbb a környezettudatos kertészek körében. Egyszerűen elkészíthető, teljesen természetes és rendkívül hatékony.

Miért praktikus a hügelkultur?

2025. április 21. 05:40

Egyre több kertben építenek dombágyást (hügelkultur), melynek sok előnye van, főleg most a változó klímaviszonyok mellett. Lássuk az előnyeit!

Hogyan alakítsuk ki a zöldségeskertünket?

2023. február 27. 04:36

Kérem segítségüket abban, hogy hogyan alakítsuk ki a zöldségeskertünket? Mire kell figyelnünk a tervezés során?

Lassító zöldségek, fűszerek a rohanó hétköznapokra, liszt- és tejcukor-érzékenyeknek is

2023. július 28. 13:10

A lisztérzékenységben szenvedők számára még az olyan hétköznapi „csemege” elkészítése is okozhat buktatót, mint a kovászos uborkáé. Szerencsések, ha pár alapvető ismeret birtokában vannak: ezek közül csak egy, hogy a kenyér helyettesítésére használt krumpli lassítja az erjedés folyamatát.

Idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

2018. április 23. 11:53

A magyar primőráru több szempontból jobb az importnál: a frissesség mellett a belföldön termelt fajták döntő többsége megfelel a magyar fogyasztói elvárásoknak és élelmiszerbiztonsági szempontból is megbízhatóbbak

Legyen a friss zöldség a reggeli rendszeres része!

2023. április 17. 11:46

Az Európai Friss Csapat program reggelizős tippjeivel bárki feldobhatja és még egészségesebbé teheti a reggelijét!