Házikert

A leggyorsabban fejlődő téli zöldségek

Agrofórum Online

Szeretné tudni, mely zöldségek azok, amelyek jól tűrik a hideget, és melyek azok, amiket az enyhébb téli napokon is termeszteni tudunk a kertben? Továbbá milyen zöldségek azok, amelyek megélnek a magaságyásokban, és mely zöldségek ízének nem árt a hideg?

Bár már hetek óta hidegek az esték, a nappalok azonban sokszor tiszták és napsütésesek. Így mindig van lehetőségünk arra, hogy a kertben friss, hidegtűrő zöldségeket termesszünk. Az alábbi zöldségek a téli hónapokban is szépen fejlődnek és a hidegtől csak még jobbá válik az ízük. Lássuk, melyek ezek!

Sárgarépa

Ízletes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hidegtűrő növény, amely az enyhébb fagyokkal is megbirkózik. A szélsőséges időjárást is elviseli, kivéve a nagyon nagy meleget. A sárgarépáról úgy tartják, hogy a hideg idő még jót is tesz neki, mert az íze édesebbé válik.

Spenót

Másfél hónap kell ahhoz, hogy betakarítható méretűre nőjön, de érdemes termeszteni, mert kevés gondozást igényel. A spenót jól tűri a hideget és a fagyos idővel szemben is ellenálló. 30 cm távolságot kell hagyni a sorok között. Arra mindig ügyeljünk, hogy a növényeknek legyen elegendő terük a növekedéshez.

Hagyma

Rendkívül könnyen termeszthető, és viszonylag hamar betakaríthatóvá válik. Ráadásul kevés helyet foglal el a kertben. Ha még nincs zöldségeskertünk, vagy nincs különösebb gyakorlatunk és tapasztalatunk a zöldségtermesztéssel kapcsolatban, akkor érdemes elsőként hagymát ültetni. Sok sikerélményben lesz részünk.

Ha nincs kertünk, cserépbe is ültethetjük a hagymát, csodásan ki fog hajtani. A hagymák legyenek legalább 0,6 cm mélyen és legalább 4 cm távolságra egymástól. A cserepeket tegyük napsütötte helyre. Amikor betakaríthatóvá válnak, érdemes minden második hagymát kihúzni, hogy a többi tovább fejlődhessen.

Retek

A kezdő kertészek sikerzöldségének tartják, annyira egyszerű a vetése és a nevelése. Nagyon gyorsan nő, 20 nap után általában már be lehet takarítani. A fagyos időt is jól bírja. Igen finom és egészséges, illetve kevesen tudják, de befőzhető és megfőzhető.

Saláta

Roppant hálás növény, a kezdő kertészeknek a retekhez hasonlóan gyors sikerélményt nyújt. A magjait vessük sorokba, egymástól 30 cm távolságra. Amikor már fa végleges magasságuk felét elérték, meg kell ritkítani a töveket, hogy legyen terük fejlődni. A kihúzott salátákat meg lehet enni, friss, zsenge leveleik vannak. Érdemes többféle fajtát kipróbálni és folyamatosan termeszteni.

Kelkáposzta

Kifejezetten hidegkedvelő zöldség, ami roppant egészséges és finom. Magyarország minden részén termesztik. Az őszi–téli szezon nem, hogy nem árt neki, hanem épp ellenkezőleg, csak még édesebbé teszi az ízét és mélyebb zölddé a színét. Fagytűrő növény, a hóesés nem árt neki.

Mustár

Gyorsan és könnyen nő, érdemes a kiskertben termeszteni, mivel isteni fűszeres-karakteres íze van, ami sokféleképpen felhasználható. Mivel kevés gondozást igényel, hamar a kedvenc növényeink közé fog tartozni. A mustárt, ha magról termesztjük, akkor 3 héttel az utolsó fagy előtt vessük el a szabadban. A folyamatos betakarítás érdekében a magjait körülbelül háromhetente vagy havonta vessük el.

Cékla

A tél egyik legnépszerűbb és legegészségesebb zöldsége, amelynek nemcsak a gumóját, de a leveleit is meg lehet enni. A zsenge céklaleveleket salátákba téve használhatjuk fel. Az érett céklalevelek és szárak főzve finomabbak, a hő hatására ugyanis eltűnik belőlük a kesernyés mellékíz.

Így marad gyönyörű a jukka a nyár végéig

2025. augusztus 19. 13:10

A jukka nyári virágzása látványos, de csak megfelelő gondozással tartható meg a friss, díszes állapot egészen a szezon végéig.

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

5 ok, amiért a beporzók rajonganak a kasvirágért

2025. augusztus 17. 13:10

A kasvirág nemcsak szép, hanem nélkülözhetetlen is a beporzók számára – egész nyáron táplálja őket és életet visz a kertbe.

Miért jó a paradicsom gyökerét a talajban hagyni?

2025. augusztus 16. 16:10

A paradicsom gyökerei a talajban kincset érnek. Javítják a talajszerkezetet, táplálják a talajéletet és növelik a termékenységet.

Vetésforgó a konyhakertben: használjuk ki az előnyeit!

2024. augusztus 24. 11:10

A vetésforgó lényege, hogy a zöldségfélék meghatározott csoportjait minden évben a konyhakert más-más részén termesztjük. De mire is jó ez?

Kevesebb a szőlő, több a gyepterület

2020. augusztus 9. 13:17

A megyei átlagárak alakulását az adott évben forgalomba kerülő földek ára határozza meg. A föld minőségétől és egyéb tényezőktől függően a megyék közötti és a megyéken belüli árkülönbségek jelentősek is lehetnek.

Hol ideális a konyhakert kialakítása a kertépítés során?

2022. november 28. 05:36

A konyhakert kialakításhoz hoztam pár gondolatot, amivel hosszútávon és fenntartható módon lehet veteményeskertet létrehozni.

Január végéig lehet jelentkezni a konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram pályázatára

2019. január 26. 10:22

A szociálisan hátrányos helyzetű emberek, családok megélhetését segítő földprogram múlt évi, 130 millió forintos keretét 180 millió forintra emelték, a program akár 28 ezer embert is tud segíteni.