Szeretné tudni, mely zöldségek azok, amelyek jól tűrik a hideget, és melyek azok, amiket az enyhébb téli napokon is termeszteni tudunk a kertben? Továbbá milyen zöldségek azok, amelyek megélnek a magaságyásokban, és mely zöldségek ízének nem árt a hideg?
Bár már hetek óta hidegek az esték, a nappalok azonban sokszor tiszták és napsütésesek. Így mindig van lehetőségünk arra, hogy a kertben friss, hidegtűrő zöldségeket termesszünk. Az alábbi zöldségek a téli hónapokban is szépen fejlődnek és a hidegtől csak még jobbá válik az ízük. Lássuk, melyek ezek!
Sárgarépa
Ízletes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hidegtűrő növény, amely az enyhébb fagyokkal is megbirkózik. A szélsőséges időjárást is elviseli, kivéve a nagyon nagy meleget. A sárgarépáról úgy tartják, hogy a hideg idő még jót is tesz neki, mert az íze édesebbé válik.
Spenót
Másfél hónap kell ahhoz, hogy betakarítható méretűre nőjön, de érdemes termeszteni, mert kevés gondozást igényel. A spenót jól tűri a hideget és a fagyos idővel szemben is ellenálló. 30 cm távolságot kell hagyni a sorok között. Arra mindig ügyeljünk, hogy a növényeknek legyen elegendő terük a növekedéshez.
Hagyma
Rendkívül könnyen termeszthető, és viszonylag hamar betakaríthatóvá válik. Ráadásul kevés helyet foglal el a kertben. Ha még nincs zöldségeskertünk, vagy nincs különösebb gyakorlatunk és tapasztalatunk a zöldségtermesztéssel kapcsolatban, akkor érdemes elsőként hagymát ültetni. Sok sikerélményben lesz részünk.
Ha nincs kertünk, cserépbe is ültethetjük a hagymát, csodásan ki fog hajtani. A hagymák legyenek legalább 0,6 cm mélyen és legalább 4 cm távolságra egymástól. A cserepeket tegyük napsütötte helyre. Amikor betakaríthatóvá válnak, érdemes minden második hagymát kihúzni, hogy a többi tovább fejlődhessen.
Retek
A kezdő kertészek sikerzöldségének tartják, annyira egyszerű a vetése és a nevelése. Nagyon gyorsan nő, 20 nap után általában már be lehet takarítani. A fagyos időt is jól bírja. Igen finom és egészséges, illetve kevesen tudják, de befőzhető és megfőzhető.
Saláta
Roppant hálás növény, a kezdő kertészeknek a retekhez hasonlóan gyors sikerélményt nyújt. A magjait vessük sorokba, egymástól 30 cm távolságra. Amikor már fa végleges magasságuk felét elérték, meg kell ritkítani a töveket, hogy legyen terük fejlődni. A kihúzott salátákat meg lehet enni, friss, zsenge leveleik vannak. Érdemes többféle fajtát kipróbálni és folyamatosan termeszteni.
Kelkáposzta
Kifejezetten hidegkedvelő zöldség, ami roppant egészséges és finom. Magyarország minden részén termesztik. Az őszi–téli szezon nem, hogy nem árt neki, hanem épp ellenkezőleg, csak még édesebbé teszi az ízét és mélyebb zölddé a színét. Fagytűrő növény, a hóesés nem árt neki.
Mustár
Gyorsan és könnyen nő, érdemes a kiskertben termeszteni, mivel isteni fűszeres-karakteres íze van, ami sokféleképpen felhasználható. Mivel kevés gondozást igényel, hamar a kedvenc növényeink közé fog tartozni. A mustárt, ha magról termesztjük, akkor 3 héttel az utolsó fagy előtt vessük el a szabadban. A folyamatos betakarítás érdekében a magjait körülbelül háromhetente vagy havonta vessük el.
Cékla
A tél egyik legnépszerűbb és legegészségesebb zöldsége, amelynek nemcsak a gumóját, de a leveleit is meg lehet enni. A zsenge céklaleveleket salátákba téve használhatjuk fel. Az érett céklalevelek és szárak főzve finomabbak, a hő hatására ugyanis eltűnik belőlük a kesernyés mellékíz.