Házikert

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

Agrofórum Online

Eljött ez az időszak is, amikor már majdnem minden nap szüretelhetünk valamit a kertben, most épp a fűszernövényeken lesz a sor nálunk. A citromfű, a menta és a bazsalikom az aktuálisan szedhető a kertben.

Júniusban és aztán júliusban már egyre több mindent kell szüretelni, mert beindultak a fűszernövények is. A fűszereknél viszont nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.

Kell egy jó szárítóhelyiség

Milyen a jó szárítóhelyiség? Talán az egyik legfontosabb, hogy meleg és sötét hely kell hozzá. A sötétet viszonylag könnyen kivitelezhetjük, de a meleget nehezebben, mert amit nagyon árnyékolunk, ott általában próbálunk hűvöset is tartani. De a legjobb – nem véletlen – a padlástér volt már régen is, ami most sem rossz opció, ha nincs más megoldásunk.

Nálunk a régi nyárikonyha van átalakítva szárításra és időszakos betárolásra a nagy szüretek idején, és mivel picike, szűk ablakai vannak, így a sötétet sem nehéz megoldani. A meleg azért kell, mert gyorsan megszárad a fűszercsokor, akár kötegeljük, akár szétterítjük. A sötét pedig a színek megtartásához kell, mert a napfény hamar kiszívja a fűszerek színét, és így még házi felhasználásra is gyenge minőség lesz.

Bazsalikom

Min szárítsunk fűszernövényt?

Régen kisebb kötegekbe kötötték a fűszereket és fellógatva a padláson fejjel lefelé szárították. Így a szín is megmaradt, a forma is valamelyest, és gyorsan kiszáradt. Másik mód a fektetve, kiterítve szárítás, de itt fontos, hogy minden irányból jól át tudjon szellőzni a lecsipegetett zöld növényi rész.

A nagy terítőkön való szárítást ezért nem javasolnám, mert itt nem tudja kellően átjárni a levegő a növényi részeket.

Készíthetünk szárítókereteket is, amihez négy lécre lesz szükség, egy erősebb tűzőgépre (kárpitos tűzőgép például) és egy nagyobb darab szúnyogháló kell még hozzá. Készítsünk a lécekből keretet és közé tűzzünk fel szúnyoghálót alaposan rögzítve! Így már alulról is szépen átjárja a levegő a növényi részeket és gyorsabban is szárad. Így felfektethetjük a ruhaszárítóra is akár.

Ha sokat használjuk a kereteket, akkor érdemes masszív anyagból készíteni, a szúnyoghálót pl. fürjhálóra cserélve.

Mit szüretelünk most?

A mentaleveleket, a bazsalikomleveleket és a citromfűleveleket egyesével lecsipegetve érdemes leszárítani. Mindegyiket külön kötegeljük, vagy külön tegyük a szárítókeretekre, hogy később könnyebb legyen a lecsomagolásuk is.

Ha elég meleg van a szárítóhelyiségben, akkor pár nap alatt leszáradnak a levelek és már mehet is jól záródó befőttesüvegekben a kamrapolcra. Ha a színét is megőriznénk a későbbiekben is a gyűjtött fűszereknek és nincsen sötét kamránk, akkor a befőttesüveget takarjuk körbe alufóliával! Így akár évekig megőrizhetjük a színt is az aromák mellett.

A legtrendibb évelők sziklakertekbe

2025. augusztus 8. 05:40

A modern sziklakert stílusa nem feltétlenül a zsúfolt, mindenféle növénnyel teli forma. Egyre divatosabbak a szellős, átgondolt elrendezésű sziklakertek, ahol néhány jól megválasztott évelő dominál.

Verbéna ültetése augusztusban – így virágzik őszig

2025. augusztus 7. 14:10

A verbéna augusztusi ültetése sem késő, ha betartja a legfontosabb szabályokat. Így biztosítható a gyors begyökeresedés és a hosszú virágzás.

Gyomláljunk vagy sem a nyári melegben?

2025. augusztus 7. 05:40

A nyári gyomlálás nem minden esetben előnyös, sőt, a forróságban kifejezetten káros is lehet a talaj vízháztartására nézve.

5 kedvelt díszfa, melyek kellemes árnyékot adnak

2025. augusztus 6. 05:40

Az alábbiakban olyan díszfákat mutatunk be, amelyek kedveltek a kertbarátok körében, és kellemes árnyékot biztosítanak a melegebb hónapokban.

A szüret utáni lombvédelem fontos!

2024. július 30. 16:40

A szüret utáni lombvédelemnek nagy jelentősége van a következő évi fertőzési források gyérítése, a növényeink védelme szempontjából. Nincs ez másképp a videó központjában álló kajszifa esetében sem, melynél a sztigmina már a levéllemezek akár 30%-át is károsította... ez az asszimilációs felület csökkenése, a tartalékok télire való felhalmozása szempontjából nagyon káros lehet.

Fűszernövények szárítása otthon

2023. augusztus 21. 05:40

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

Hamarosan kiderül milyen lesz a 2019-es évjáratú bor

2019. szeptember 1. 13:33

Az elmúlt évek nemzetközi sikerei, a több tucatnyi díj, elismerés bizonyítja, hogy a hat magyar borrégióban minőségi munka folyik.

Mikor és hogyan szüreteljük a homoktövist?

2022. szeptember 26. 04:36

Szeretném megtudni, hogy a homoktövis termését mikor és hogyan szedhetjük?