Házikert

Gyümölcsfák: mi a teendő szüret után?

Agrofórum Online

A szüret után sem ér véget a gyümölcsfákkal a teendő, mert jön a lombhullástól rügyfakadásig tartó időszak, melyben rengeteg dolgunk van, akár kiskerttulajdonosként is.

A legtöbb tévhit abból keletkezik a kiskerttulajdonosok fejében, hogy leterem a sok szép, napérlelte gyümölcs, és ott lehúzzuk a rolót, nincs több teendőnk a gyümölcsfákkal. Maximum egy lemosó permetezés, és kész. De persze a valóság ennél sokkal izgalmasabb és teendőkben dúsabb, ha a következő évben is sok termést szeretnék szüretelni.

Kihívások minden évben lesznek

Az egyik alapvető tézis, hogy minden év más és erre a fákat is érdemes felkészíteni. A gyümölcsök szürete után például a fák körüli teendők közé tartozik a következő év növényvédelmének megalapozása: szedegessük le a gyümölcsmúmiákat, apró, fán maradt terméseket. Ezek a pici termések várhatóan úgysem fognak beérni, de még kompótba akár jók is lehetnek, a beteg gyümölcsöknek meg nincs is helye a fán ilyenkor, mert csak fertőzési gócpontokká válnak.

Mivel az elkövetkező években sem számíthatunk sok pozitívra az aszály enyhülésében, így a fákat érdemes felerősíteni. Akár hisszük, akár nem, a fák esetében is az erősebb növények jobban ellenállók lesznek a fertőzésekkel szemben, a kártételek kiheverésére alkalmasabbak, de jobban fogják tűrni a téli fagyokat és a nyári kánikulákat is.

A fák felerősítését szervestrágyázással érhetjük el az őszi hónapokban. Ezt a szervestrágyázást viszont ősszel és tavasszal is elvégezhetjük.

Lombhullás után ugye nem tudunk már lombtrágyázni – bár ez sokak fejében még nem általános tudás, de másképp kell megoldani a fák felerősítését.

Télen minden évben reménykedünk a megfelelő csapadék és hómennyiségben, de ha le van tömörödve a talaj a fák között, akkor ennek a plusz csapadéknak a talajba, gyökérzónába való szivárgásában is aligha bízhatunk. Ilyenkor a talajművelési módunknak megfelelően érdemes lehet fellazítani a fák körüli részeket. Egy no-till technológiánál az ásóvillával is meglazíthatjuk a talajt. Így a téli csapadék jobban a talaj rétegeibe tud szivárogni és nem párolog el szeles idő esetén sem a légkörbe. (Legalábbis nem olyan mértékű lesz az elpárolgás, mert párologni természetesen mindig fog.)

Számos feladatot el kell végezni ősszel a gyümölcsfák körül, ha a következő évben sok termést szeretnék szüretelni

Szakszerű metszés a termésfokozásért, a növényvédelemért és a termésmennyiség beállításáért

A téli metszés még mindig nem annyira bevett szokás a gyümölcsfák esetében (nem minden gyümölcsfajnál kell), mint nyugati országokban és más korszerű termesztéstechnológiát ismerő országokban. A téli metszésnek sok jótékony hatása van. Egyrészt a befelé menő ágakat lehet könnyebben kiszedni és a fák térállását is jobban tudjuk szabályozni, ráadásul ismerve saját növényvédelmi módszereinket, lehetőségünk van a fákat lazítani, ritkítani.

Minél jobban át tudja fújni egy fát a szél és körbe tudja járni a nap, annál kevesebb növényvédelmi problémánk adódik, és annál egyöntetűbb és egyenletesebb lesz az érés is.

Ismerve a növények nedvkeringését, akár tápanyagtolulás is elérhető szakszerű metszéssel, ha a hajtásvégeket megfelelő módon, a fajra és fajtára jellemzően megkurtítjuk. Így nagyobb szemű termések várhatók, ami nemcsak a házikerti szinten a fogyaszthatósági élményt növeli (nagyszemű cseresznye, meggy példáján), de akár a piacosságra is jó hatással van, és akár az ízekre is.

Őszi ültetésű gyümölcsfák

Ősszel van a gyümölcsfák egyik ültetési ideje is. Ilyenkor pótolhatjuk a kiszáradt fákat is, a kertészetek megtelnek ebben az időszakban gyümölcsfákkal.

Meszezzük-e a fák törzsét?

A fák törzsének meszezése egyrészt azért ajánlott, mert a téli meleg lassabban melegíti fel a kérget, így késleltethető a kihajtás és a nedvkeringés megindulása, ami a fagykárok enyhítésében játszik nagy szerepet, de a mész fertőtlenítő hatással is bír, ami a kéregben tanyázó, áttelelésre készülő kártevők és kórokozók ellen is egyfajta védelmet nyújt.

Ugyanígy az őszi munkákhoz tartozik a vadkár elleni védőhálók felhelyezése is, hiszen téli időszakban csökken a vadak természetben előforduló táplálékainak mértéke, és egyre több a vadkár a gyümölcsösökben is ezáltal.

Boglárka gondozása: így lesz hosszú a virágzása

2025. május 12. 16:10

A boglárka (Ranunculus asiaticus) színpompás virágai tavasszal igazi látványosságot jelentenek a kertben vagy a balkonon.

Mókus a kertben – aranyos látogató vagy bosszantó vendég?

2025. május 12. 11:10

A vörös mókus őshonos faj Magyarországon. Főként erdős területeken él, de egyre gyakoribb vendég a kertekben is.

Mit érdemes tudni a rebarbaráról?

2025. május 12. 05:40

Nézzük most meg azt, hogy mit érdemes tudni a rebarbaráról, erről a sokoldalú évelő növényről!

Kék hortenzia titka: így befolyásolhatja a színt

2025. május 11. 11:10

A hortenzia kék virága nem véletlen: ha ismeri a „szabályokat”, Ön is előcsalogathatja ezt a különleges színt a kertjében.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

A fuzáriózis még mindig fenyegeti a gabonákat

2023. június 6. 05:36

A kalászfuzáriózis létrejöttéhez szükséges tényezők közül a fertőző anyag jelenlétének szintje hazánkban sajnos állandóan magasnak, vagy igen magasnak tekinthető.

Gabonáink egészségére!

2019. március 25. 09:49

Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei? Rutinos gazdákat kérdeztünk növényvédelmükről.

A termelés nem a szüretig tart, hanem az értékesítésig

2023. szeptember 15. 15:40

Az Alma-tech Kft., a Comavit Slr., a UPL Hungary Kft., az Artevos GMBH, az Auditker Kft., és a Malagrow Kft. kisvarsányi alma szakmai napján a korszerű almatermeléshez szükséges gépesítésről, a jelenlegi almahelyzetről, növényvédelmi vonatkozású kérdésekről, fajtakínálatról, alanynemesítésről egyaránt tartalmas előadásoknak lehettünk fül- és szemtanúi. A helyszín pedig a Varsány-Fruit Kft. impozáns ültetvénye volt, ahol a legmodernebb technológiai felszereltség mellett termelik a szabolcsi almát.