Növényvédelem
Növényvédelem

A szántóföld, mely beszél Önhöz!

A szántóföld, mely beszél Önhöz!

Lemken Hungária Kft.

LEMKEN meteorológiai állomás a növényvédelem optimális időzítéséért.

Minden gazdálkodó számára problémát jelent a növényvédelemi munkák idejének pontos megválasztása.  Itt tud a LEMKEN meteorológiai állomás, és az időjárási applikáció értékes támogatást nyújtani, aktuális adatokat szolgáltatva közvetlenül a szántóföldről, lehetővé téve a gazdálkodóknak a beavatkozás időpontjának legtökéletesebb időpontját meghatározni.

A LEMKEN a 2017 évi Agritechnika kiállításon jelentette be együttműködését a Holland Appsforagri újonnan induló vállalkozással. Ennek az együttműködésnek a célja olyan kiegészítő eszközök és applikációk kifejlesztése, melyek növelik a munkagépek által nyújtott jelenlegi lehetőségeket és támogatják a gazdálkodók munkáját.  A meteorológiai állomás ezen együttműködés első piacra kerülő terméke. Az állomás részben a talajba áll, és így méri a talaj hőmérsékletét 20 és 5 cm mélységben, valamint a levegő hőmérsékletét és nedvességtartalmát 25 cm-en a növényállományban és 75 cm-rel a növény fölött.

Ezek az értékek a Sigfox alacsony-frekvenciás hálózatán keresztül 30 percenként továbbításra kerülnek a Smart Farming applikáció számára, melyek okostelefonon vagy tableten folyamatosan nyomon követhetőek. Ezekből az applikáció ki tudja számítani a harmatpontot és a levél nedvességet. Ezen felül az applikáció megbízható hivatalos forrásokat használ a szélsebesség és szélirány, a sugárzási és csapadék értékek begyűjtéséhez. Ez az összegyűjtött információ lehetővé teszi a gazdálkodóknak, hogy választ tudjanak adni a helyi klimatikus viszonyokra és a legpontosabban meg tudják tervezni a növényvédelmi beavatkozásaikat. A meteorológiai állomás esőszenzorral kiegészíthető, amely szintén félóránként továbbítja a legfrissebb adatokat.  A szántóföldön gyűjtött adatok egy évre visszamenőleg tárolásra kerülnek, hogy betekintést nyújtson a helyi klíma alakulásáról.

További segítségként egy növényvédelmi modul is elérhető. Ez a modul 14napos időjárás előrejelzést és 5-napos betegség kialakulási előrejelzést biztosít a gazdálkodóknak 40 kultúrában 100 betegséget illetően.

A háttérszolgáltatás egyenlőre csak Nyugat Európában érhető el, de mindenképpen jövőbe mutató fejlesztés.

További információért keresse a Lemken Hungária Kft munkatársait:

Kelet-Magyarország: Szrnka Péter +36/30-852-5787

Nyugat-Magyarország: Póczik Balázs +36/30-748-5380

Kötelező bejelenteni időszakos műszaki felülvizsgálatra a növényvédelmi gépeket!

2019. október 22. 09:03

Az uniós előírás szerint az árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetező gépet, valamint a növényvédő szerek kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat 3 évenként kötelező felülvizsgálni.

A hónap végéig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 18. 10:33

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR).

Decembertől változik a növényútlevélre vonatkozó uniós szabályozás

2019. október 7. 08:47

Az új eljárás az unióban, valamint az adott tagországban nem honos kártevők bekerülésének és megtelepedésének kockázatát kívánja tovább csökkenteni.

Együttműködési megállapodást írt alá a kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

2019. szeptember 27. 08:02

Magyarországon a légi növényvédelemnek nagy hagyománya van, fontos technológiai eszköz a növénytermesztésben.

Összefoglaló a növényvédő szerek háztáji alkalmazásáról

2019. szeptember 2. 11:49

A növényvédő szerek otthoni alkalmazásánál számos előírást és íratlan szabályt be kell tartani annak érdekében, hogy növényünk, környezetünk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ez az összefoglaló útmutatásul szolgál a szakszerű, biztonságos és eredményes háztáji növényvédőszer-használatról.

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Ez már igazi növényvédelmi szezon a szántókon és a gyümölcsösökben is

2018. április 20. 06:54

A meleg idő országszerte robbanásszerűen virágba borította az őszi káposztarepce táblákat és a gyümölcsös kerteket. A természet igyekszik behozni lemaradását.