22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Házikert

Hasznos ötletek chilitermesztőknek

Agrofórum Online

Több ezer chilifajta termeszthető aszerint, hogy milyen színű, formájú, méretű vagy erősségű paprikát szeretnénk, így az egész enyhe ízűtől a rendkívül csípősig bármilyet választhatunk. Sokuknak egyedi íze van, némelyikük citromos, mások pedig gyümölcsösebb ízűek.

A chili csípősségét a Scoville-skálán mérik. A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért a mérőegységet róla nevezték el. A Scoville-számot az határozza meg, hogy a chili oldatának hígításához mennyi vízre van szükség, mielőtt a kóstoló már nem képes érzékelni azt. Ma már ezt a vizsgálatot gépek végzik. A 3 000 Scoville körüli pontszámot tekinthető csípősnek, ám az olyan rekordot jelentő chilipaprikák, mint a „Carolina Reaper” akár a kétmilliós értéket is meghaladják.

Ma már számos chilifajta kapható a hipermarketek zöldséges standjain, de sokkal nagyobb palettából választhat az, aki maga termeszti a chilijét. A növények magról nagyon könnyen termeszthetőek, és konténerekben fejlődnek a legjobban, ami azt jelenti, hogy tökéletesen alkalmasak egy napos teraszra vagy erkélyre is. Tavasszal a kertészeti áruházakban chili palántákat is vásárolhatunk, ez még inkább megkönnyíti a termesztést.

Az összes chilit mindössze öt fajból nemesítették:

  1. Capsicum annuum – a leggyakoribb chili faj, amelyből az édes és az erős paprika származik
  2. Capsicum baccatum – a perui ételekben kedvelt aji családba tartozó chili paprika
  3. Capsicum chinense – a csípős chilifajta, amelyből a habanero és a scotch bonnet chilipaprika származik
  4. Capsicum fruitescens – innen származik a tabasco thai stílusú chili
  5. Capsicum pubescens – ezek a csípős chilipaprikák jellegzetes fekete magokkal

Rengeteg online webáruház és faiskola specializálódott a chilimagokra, amelyek különleges, a megszokottól merőben eltérő fajtákat kínálnak és amelyeket a mexikói salsáktól a thai currykig, különböző ínyenc fogásokhoz használhatunk.

Hogyan kell chilit termeszteni?

Amennyiben van melegháza, már januárban, ha nincs, akkor márciustól vetheti el a chili magokat beltérben. Az első levelek megjelenésekor ültesse át a palántákat 7,5 cm-es cserepekbe, ha pedig ezt is kinőtték, ültesse át őket 30 cm-es, tőzegmentes, többkomponensű komposztba. Várja meg, amíg a fagyveszély elmúlik, mielőtt a palántákat a végleges, napos termesztési helyükre ülteti. A legcsípősebb chili paprikát üvegházban termessze. A chili zsenge szárú növény, ezért nem éli túl a telet. A legjobb az, ha minden évben magokat vetünk és új növényeket termesztünk.

Hogyan kell elvetni a chili magot?

A chilinek meleg, napos helyre van szüksége ahhoz, hogy a legjobb minőséget és a  legcsípősebb termést hozza. Ideális esetben üvegházban vagy cserépben kell neveli őket egy déli fekvésű teraszon vagy ablakpárkányon.

A chilipaprikának hosszú tenyészidőszakra van szüksége, ezért a legjobb, ha már januárban nedves, tőzegmentes, többkomponensű komposztba veti el a magokat, és fűtött szaporítóedényben, termesztőfény alatt tartja, hogy a palánták ne legyenek hosszúkásak. Amennyiben nincs fűtött szaporítóedénye, márciusban vesse el a magokat. Az első levelek megjelenésekor ültesse át egyedi cserepekbe a palántákat.

Ha cserepekben termeszti a chilit, akkor is folytassa a cserepezést, vagy ültesse ki a növényeket az üvegházba, ha az éjszakai hőmérséklet meghaladja a 10 ºC-ot – és ügyeljen arra, hogy a talaj vagy a komposzt jó vízelvezetésű legyen. Ha a növények virágzásnak indultak, hetente tápoldatozza őket magas káliumtartalmú műtrágyával, és a palántákat a termések megjelenésekor szüretelje le.

Hogyan kell a chilipaprikát gondozni?

A kiültetés után a chilipalánták nagyon kevés figyelmet igényelnek. A bokrosodás elősegítése érdekében a növényeken csípje ki a hajtáscsúcsokat, ha a magasságuk elérte a 20 cm-t. A magas fajtáknak karózásra lehet szükségük.

Keveset és gyakran öntözze a chili palántákat. Amint megjelennek az első virágok, hetente tápoldatozzon magas káliumtartalmú folyékony műtrágyával, például paradicsomtrágyával.

Meleg időben gondoskodjon a chilipalánták párásításáról, ezzel elősegíti a jobb termést és elősegíti a pókhálós atkák távoltartását.

6 lépés a csípősebb chilipalántákhoz

Amennyiben csípősebb chilit szeretne termeszteni, számos trükköt alkalmazhat. A megfelelő termesztési körülmények biztosítása létfontosságú – minél magasabb az átlaghőmérséklet, annál csípősebb a chili, ezért nőnek jól a chilipalánták világ forró éghajlatú részein.

Matt Simpson (a Simpson’s Seeds-től) az Egyesült Királyság legcsípősebb chilijeit termesztette, amelyeket lányairól „Katie”-nek és „Lucy”-nak nevezett el. Néhány szokatlan trükköt alkalmazott, hogy növelje a gyümölcsök csípősségét.

Felfedezte, hogy a növények stresszelése – a növények károsítása, az élelem és a víz megvonása, extrém hőségnek való kitétele, sőt még kiabálás is – a növény természetes védekezőképességének működésbe lépését eredményezi, és a chiliket még csípősebbé teszi, hogy megakadályozza azt, hogy az állatok megegyék őket.

Íme Matt 6 legjobb tippje:

1. Válasszon csípős fajtát

A chilinek több száz fajtája létezik, különböző csípősségi fokokkal. A legcsípősebb fajták –  például a „Bhut Jolokia” – lassan nőnek. Nagy melegre és magas páratartalomra van szükségük, ezért célszerű őket beltérben termeszteni, hogy a megfelelő körülmények mellett jó minőségű termést hozzanak.

2. Kezdje el időben a termesztést

Még a leggyengébb erejű chilipaprikáknak is hosszú időre van szükségük ahhoz, hogy   növekedjenek, virágozni kezdjenek, termést hozzanak és beérjenek, ezért a legtüzesebb fajtákat már januárban el kell vetni. Ha lemarad a vetési szezonról, vagy a szuper-csípős fajtákat részesíti előnyben, inkább palántát neveljen a magvetés helyett.

3. Biztosítson elég meleget

A legbőségesebb termés érdekében termessze fedett helyen, lehetőleg üvegházban vagy fóliasátorban a chilit, de ha nem rendelkezik ilyesmivel, egy világos, napos konyhai ablakpárkány is megteszi. Ha a szabadban termeszti őket, keressen a növényeknek meleg, napos, védett helyet.

4. Stresszelje a növényeket

Matt Simpson úgy véli, hogy a stressz növeli a kapszaicin (az égető érzést keltő vegyület) mennyiségét a paprikákban. Ennek leghatékonyabb módja, ha a növényt úgy „bántalmazza”, hogy a szárakat, leveleket és terméseket letépi, amint a terméskötés megkezdődik. Ez a mozzanat szimulálja a ragadozó állatok által okozott károkat, ami  kevesebb termést, de csípősebb chilit eredményez.

5. Ne tápoldatozza a növényeket

A növények táplálásának mellőzése egy másik módja annak, hogy stressznek tegye ki a chilipalántákat és fokozza a kapszaicin termelésüket. Ha egyáltalán nem ad a chilinek trágyát, az gyengébb, satnya növényt eredményez, de a termések csípősebbek lesznek, mintha táplálná őket. Ha mégis tápoldatozza, válasszon speciális chilitápot, vagy használjon paradicsom-tápoldatot, hogy a levelek helyett inkább a virágok termelődését ösztönözze.

6. Csökkentse az öntözést

Ha hagyja, hogy a növények az öntözések között teljesen kiszáradjanak, a termések is tüzesebb ízűek lesznek. Ennek hátránya, hogy a növények legyengülnek, és kisebb lesz a terméshozamuk.

A chilipaprika betakarítása

A nyár végétől lehet betakarítani a chilipaprikát. A legenyhébb ízért még zöld állapotban szedje a chilit, a csípősebb ízért azonban hagyja elegendő ideig érni.

A chilipaprika elkészítése és főzése

A chilipaprikák csípősséget és ízt adnak a curryknek, a grillen / wokban / tepsiben sütött ételeknek és a chili con carne-nak. A csípősség csökkentéséhez távolítsa el a magokat. Soha ne érintse meg az arcát vagy a szemét a chilipaprikák feldolgozása közben.

A chilipaprika tárolása

A chilit ki lehet szárítani, fokhagymával és olajjal összekeverve eltenni, vagy ecetbe morzsolni. A szárított chilit (por vagy pehely formájában) légmentesen záródó üvegben, hűvös, sötét helyen kell tárolni.

A chilipaprika termesztésének buktatói:

A szürkepenész vagy a botritisz problémát jelenthet az üvegházban. Ha károsodást tapasztal, az elhalt növényrészeket azonnal távolítsa el, és gondoskodjon a helyiség megfelelő szellőzéséről. Ügyeljen arra, hogy a növények ne legyenek összezsúfolva.

A vörös pókhálós atka problémát jelenthet az üvegházban, ezért figyeljen a chili körüli pókhálósodásra. Rendszeres párologtatással mindez elkerülhető.

A fehérlégy szintén problémát jelenthet beltérben – használjon szerves szappanos permetszert a kártevő ellen.

Hogyan csökkenthető a maró íz?

Ha fogyasztása közben „megégeti” a száját chili, víz helyett próbálkozzon egy kanál cukorral, zsíros joghurttal vagy egy pohár tejjel, ezek azonnal enyhítik a kellemetlen érzést.

Tanácsok a chilipaprika vásárlásához

A chilimagok a kertészeti áruházakban és faiskolákban, valamint speciális gazdaboltokban és online áruházakban egyaránt megvásárolhatók, azonban sokkal szélesebb fajtaválasztékhoz juthat, ha szaküzletben vásárol.

Előbb azonban tájékozódjon a chilifajták csípősségéről! A chili csípősségét Scoville-egységben mérik – minél magasabb a szám, annál csípősebb a chili. Gondolja végig,  hogy milyen típusú ételekhez szeretné használni a chilit. A legtöbb weboldalon hasznos erősségi mutatókat talál ezzel kapcsolatban.

Egyes chilipaprikák az üvegházban fejlődnek a legjobban, míg mások a szabadban is jól érzik magukat. Ne feledje, hogy a különböző fajták mérete eltérő lehet. Ha nem szeretné magról termeszteni a növényeket, tavasszal vásárolhat palántákat a kertészeti áruházakban vagy az interneten.

Chili fajták kipróbálásra

A legjobb chilifajták az ablakpárkányra

  • ‘Thai Hot’ vagy ‘Hot Thai’ – apró, nagyon csípős gyümölcsök egy kompakt növényen.
  • ‘Pretty Purple’ – apró, kerek termések, amelyek lilás színből indulnak, majd sárgára és narancssárgára, később pirosra érnek.
  • ‘Malawi Birdseye’ – közepesen csípős fajta, kisebb termésekkel, amelyek zöldből pirosra érnek.

A legjobb chilipaprikák teraszra vagy balkonra

  • Chili ‘Apache’ – ezek a szívós törpe növények jól bírják a szabadban. A szép zöld termései pirosra érnek és közepesen csípősek.
  • Chili ‘Firecracker’ – apró, vonzó termései vannak.
  • Chili ‘Chilly Chili’ – vonzó, díszes, különböző színű, alig csípős paprikákat hoz.

Enyhe chilipaprikák

  • Chili ‘Ancho Poblano’ – töltelékekhez és sütéshez is kiválóan alkalmas.
  • Chili „Cascabel” – kerek, majdnem fekete terméseket hoz, amelyeket gyakran szárítva használnak fel.

Közepesen csípős chilipaprikák

  • Chili ‘Hungarian Hot Wax’ – hosszú termései vannak, amelyek jól használhatóak sült krumplihoz. Sárgán szedik le, hogy a növény termőre forduljon, de végül narancssárgára érnek a paprikák.
  • Chili ‘Joe’s Long Cayenne’ – az ujjnyi hosszúságú, akár 25 cm hosszú chilipaprikák zöld vagy piros színben fogyaszthatók.

Nagyon csípős chilipaprikák

  • Chili ‘Ring of Fire’ vagy ‘Ring O Fire’ – hosszú, hegyes terméseket hoz, amelyek zöldből pirosra érnek.
  • Chili „Bhut Jolokia” – rendkívül csípős, ráncos termései vannak – korábban a világ legcsípősebb chilijének tartották.
  • ‘Trinidad Scorpion’ – rendkívül csípős, ráncos gyümölcsökkel rendelkezik.
  • ‘Carolina Reaper’ – a kétmillió Scoville-egységgel az egyik legcsípősebb chilipaprika a világon.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Mit ültetne a nagymamánk? Régi fajták újra divatban

2025. június 8. 08:10

Ízesebb, ellenállóbb, nosztalgikusabb – egyre többen térnek vissza a házikertben a nagyszülők idejéből ismert régi fajtákhoz.

Bio megoldások a sok eső okozta káoszban

2025. június 8. 05:40

Nagyon extrém az időjárás mostanában, hűvösek voltak többnyire a napok, főleg az éjszakák és gyakran párásabb a levegő a május-júniushoz képest. Megszaporodnak a gombafertőzések az idei évben.

Törökszegfű mellé: mit ültessünk, mit kerüljünk?

2025. június 7. 13:10

A törökszegfű gyönyörű és illatos, de nem mindegy, mely növények mellé ültetjük – íme a legjobb és legrosszabb társai!

Zsálya otthon: természetes immunerősítő csoda

2025. június 6. 14:10

A zsálya nemcsak fűszernövény, hanem egészségvédő társ is: immunerősítő, antibakteriális, és kertben is könnyen nevelhető.

A holland termesztőket a gáz nélküli termesztésre buzdítják

2022. június 30. 11:38

A holland állampolgárok már nem cserélhetik le a központi fűtésüket újabbra, hanem hőszivattyút kell használniuk.

Az új, csökkentett méhtoxicitású rovarölő szerek továbbra is hatékonyak a kártevőkkel szemben

2023. április 22. 06:36

A Dél-Kínai Mezőgazdasági Egyetem kutatói olyan új rovarölő vegyületeket fejlesztettek ki, amelyek jelentősen csökkentett méhtoxicitást mutattak anélkül, hogy a célkártevők – jelen esetben a káposztamoly és a vörös tűzhangya – elleni hatékonyságuk csökkenne.

Vidd el most, fizess később!

2023. április 17. 08:34

Vulcan Hibrid 40 és Vulcan Hibrid 60 univerzális lombtrágyák.

Termésstabilitás a Syngenta új stressztűrő repcehibridjeivel

2022. július 14. 08:34

A Syngenta Kft. az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett a repce nemesítési és tesztelési programjára, melynek újabb zászlóshajója érkezett meg idén a magyarországi termelőkhöz.