A karácsonyi és újévi összejövetelek alkalmával mindig eszembe jut, mennyire megkönnyítik az életünket a hűtőszekrény fagyasztórekeszei, vagy akár egy nagyobb fagyasztóláda. A nagy lakomákat követően számos étel még tárolható fagyasztva annak érdekében, hogy elkerüljük a kidobásukat. Lássuk, milyen ételek kerülhetnek a fagyasztóba!
Régóta szerettem volna az élelmiszer-pazarlással kapcsolatban is nekikezdeni egy cikksorozatnak, és most, ünnepek után és a farsangi időszak közepén van talán a legalkalmasabb idő erre.
Nehéz mindig helyesen belőni, hogy annyit vásároljunk, annyit főzzünk/süssünk, annyit vegyünk ki a tányérunkra, amennyivel elkerülhető az élelmiszer kidobása. A nagyobb családi és baráti összejöveteleket követően sokszor még a gondos megtervezés sem menti meg a házigazdát attól, hogy egy bizonyos mennyiségű étel a szemetesbe ne kerüljön. Érdemes azzal tisztában lennünk, hogy milyen ételeket és hogyan tárolhatunk még egy ideig fagyasztva, és melyek azok, amik fagyasztásra nem ajánlottak.
Hogyan?
A megmaradt ételeket lehetőség szerint egy-két adagonként fagyasszuk le, hogy ne kelljen nagyobb mennyiséget egyszerre kiolvasztani. Érdemes felcímkézni a dobozokat, hogy mi van bennük, és mikor fagyasztottuk le!
Mit?
Az alábbi ételeket tárolhatjuk fagyasztott állapotban:
Étel | Ajánlott leghosszabb tárolási idő fagyasztóban |
Leves (pl.: paradicsomleves, zöldségekből készült krémlevesek) | 2-6 hónap |
Pörköltek | 4-6 hónap |
Sütemények (pl.: péksütemény, cukrászsütemény, piskóta, pite)* | 4-6 hónap |
Sült csirke | 4 hónap |
Pizza | 3 hónap |
Főtt húsok | 2-3 hónap |
Húsos ételek (fontos: jól átsütött húst tartalmazzanak) | 2-3 hónap |
Szószok | 2-3 hónap |
Szószos-húsos ételek | 2-3 hónap |
Szószos tésztaétel | 1 hónap |
Rakott ételek | 1 hónap |
Szendvicsek | 1 hónap |
Fánk, gofri | 1 hónap |
Jótanácsok
Nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a fagyasztó tartalmát, nehogy valami „ottfelejtődjön” benne. A pedánsabb háztartásvezetők vezethetik a listát külön mobiltelefonos jegyzetben, vagy papíralapon a fagyasztó közelében.
Miután kivettük a fagyasztóból az ételt, hagyjunk elegendő időt a felolvadására, és ezt követően minden esetben forraljuk fel/melegítsük rendesen elő a fogyasztás előtt, ugyanis még a fagyasztás sem pusztítja el az esetleges kórokozókat, csupán lelassítja a szaporodásukat. A biztonság kedvéért tehát mindig gondosan készítsük elő a kiolvadt ételt!
Ha lehetőségünk van rá, akkor a fagyasztóból kivett élelmiszert ne szobahőmérsékleten (pl.: konyhapulton) hagyjuk kiolvadni, hanem a hűtőszekrényben!
Mit kerüljünk?
Az alábbi ételek fagyasztását kerüljük:
- tojás (pl.: kaszinótojás, főtt kemény tojás),
- tejszín,
- főtt tészta (magában),
- saláták (pl.: csirkehúsos, sonkás, tojásos, tonhalas stb.).
Fontos kiegészítés, hogy fagyasztott ételt ne tároljunk a teraszon vagy az udvaron akkor sem, ha hideg idő van odakint! Ezzel megelőzzük azt is, hogy nemkívánatos potyalesők is odatévedjenek a házunk tájára.
Az ételek tárolásával és a háztartási szintű élelmiszer-pazarlás csökkentésével kapcsolatban további hiteles tartalmakat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyűjtött össze a Maradék nélkül című kampánya keretében.
Kapcsolódó cikkek: