Ház, táj blog

Élelmiszer-tárolás okosan I. – Fagyasszuk le!

Agrofórum Online

A karácsonyi és újévi összejövetelek alkalmával mindig eszembe jut, mennyire megkönnyítik az életünket a hűtőszekrény fagyasztórekeszei, vagy akár egy nagyobb fagyasztóláda. A nagy lakomákat követően számos étel még tárolható fagyasztva annak érdekében, hogy elkerüljük a kidobásukat. Lássuk, milyen ételek kerülhetnek a fagyasztóba!

Régóta szerettem volna az élelmiszer-pazarlással kapcsolatban is nekikezdeni egy cikksorozatnak, és most, ünnepek után és a farsangi időszak közepén van talán a legalkalmasabb idő erre.

Nehéz mindig helyesen belőni, hogy annyit vásároljunk, annyit főzzünk/süssünk, annyit vegyünk ki a tányérunkra, amennyivel elkerülhető az élelmiszer kidobása. A nagyobb családi és baráti összejöveteleket követően sokszor még a gondos megtervezés sem menti meg a házigazdát attól, hogy egy bizonyos mennyiségű étel a szemetesbe ne kerüljön. Érdemes azzal tisztában lennünk, hogy milyen ételeket és hogyan tárolhatunk még egy ideig fagyasztva, és melyek azok, amik fagyasztásra nem ajánlottak.

Hogyan?

A megmaradt ételeket lehetőség szerint egy-két adagonként fagyasszuk le, hogy ne kelljen nagyobb mennyiséget egyszerre kiolvasztani. Érdemes felcímkézni a dobozokat, hogy mi van bennük, és mikor fagyasztottuk le!

A megmaradt ételeket lehetőség szerint egy-két adagonként fagyasszuk le!

Mit?

Az alábbi ételeket tárolhatjuk fagyasztott állapotban:

ÉtelAjánlott leghosszabb tárolási idő fagyasztóban
Leves (pl.: paradicsomleves, zöldségekből készült krémlevesek)2-6 hónap
Pörköltek4-6 hónap
Sütemények (pl.: péksütemény, cukrászsütemény, piskóta, pite)*4-6 hónap
Sült csirke4 hónap
Pizza3 hónap
Főtt húsok2-3 hónap
Húsos ételek (fontos: jól átsütött húst tartalmazzanak)2-3 hónap
Szószok2-3 hónap
Szószos-húsos ételek2-3 hónap
Szószos tésztaétel1 hónap
Rakott ételek1 hónap
Szendvicsek1 hónap
Fánk, gofri1 hónap
*A habos süteményeket érdemes minél előbb elfogyasztani! A hűtőszekrényben és a fagyasztóban is kevesebb ideig tárolhatóak!

Jótanácsok

Nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a fagyasztó tartalmát, nehogy valami „ottfelejtődjön” benne. A pedánsabb háztartásvezetők vezethetik a listát külön mobiltelefonos jegyzetben, vagy papíralapon a fagyasztó közelében.

Sült csirkehúst, főtt húsokat, húsos ételeket több hónapig is tárolhatunk fagyasztva

Miután kivettük a fagyasztóból az ételt, hagyjunk elegendő időt a felolvadására, és ezt követően minden esetben forraljuk fel/melegítsük rendesen elő a fogyasztás előtt, ugyanis még a fagyasztás sem pusztítja el az esetleges kórokozókat, csupán lelassítja a szaporodásukat. A biztonság kedvéért tehát mindig gondosan készítsük elő a kiolvadt ételt!

Ha lehetőségünk van rá, akkor a fagyasztóból kivett élelmiszert ne szobahőmérsékleten (pl.: konyhapulton) hagyjuk kiolvadni, hanem a hűtőszekrényben!

Mit kerüljünk?

Az alábbi ételek fagyasztását kerüljük:

  • tojás (pl.: kaszinótojás, főtt kemény tojás),
  • tejszín,
  • főtt tészta (magában),
  • saláták (pl.: csirkehúsos, sonkás, tojásos, tonhalas stb.).
Salátákat és tojást ne fagyasszunk le!

Fontos kiegészítés, hogy fagyasztott ételt ne tároljunk a teraszon vagy az udvaron akkor sem, ha hideg idő van odakint! Ezzel megelőzzük azt is, hogy nemkívánatos potyalesők is odatévedjenek a házunk tájára.

Az ételek tárolásával és a háztartási szintű élelmiszer-pazarlás csökkentésével kapcsolatban további hiteles tartalmakat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyűjtött össze a Maradék nélkül című kampánya keretében.

Kapcsolódó cikkek:

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

Visszaszivárogtak a mennyiségi korlátozások, hiába szűnt meg az árstop a boltokban

2023. augusztus 18. 07:10

Augusztus 1-től megszűntek az árstopok az élelmiszertermékek esetében, de a mennyiségi korlátozások visszaszivárogtak. Vagyis most már drágábban vásárolhatunk, ám így sem akármennyit.

Hogyan kerülhető el a szalmonellafertőzés?

2024. szeptember 12. 15:10

A szalmonellabaktérium a bolti élelmiszerekben is ott rejtőzhet, észrevétlenül. Mit tegyünk, hogy biztosan ne kapjuk el a fertőzést?

Jelentkezzünk! A Nébih újra meghirdette a háztartási élelmiszerhulladék-felmérését!

2023. november 15. 05:40

Bár sikerült javítani az elmúlt évek szomorú statisztikáin, mégis a legfrissebb felmérések szerint még mindig minden ötödik kg élelmiszer a szemetesben landol. Vajon a mi háztartásunk hogyan járul hozzá ehhez a mennyiséghez?

Kezdetét vette az élelmiszerek kötelező akciózása

2023. június 1. 10:08

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására.