Ház, táj blog

Élelmiszer-tárolás okosan I. – Fagyasszuk le!

Agrofórum Online

A karácsonyi és újévi összejövetelek alkalmával mindig eszembe jut, mennyire megkönnyítik az életünket a hűtőszekrény fagyasztórekeszei, vagy akár egy nagyobb fagyasztóláda. A nagy lakomákat követően számos étel még tárolható fagyasztva annak érdekében, hogy elkerüljük a kidobásukat. Lássuk, milyen ételek kerülhetnek a fagyasztóba!

Régóta szerettem volna az élelmiszer-pazarlással kapcsolatban is nekikezdeni egy cikksorozatnak, és most, ünnepek után és a farsangi időszak közepén van talán a legalkalmasabb idő erre.

Nehéz mindig helyesen belőni, hogy annyit vásároljunk, annyit főzzünk/süssünk, annyit vegyünk ki a tányérunkra, amennyivel elkerülhető az élelmiszer kidobása. A nagyobb családi és baráti összejöveteleket követően sokszor még a gondos megtervezés sem menti meg a házigazdát attól, hogy egy bizonyos mennyiségű étel a szemetesbe ne kerüljön. Érdemes azzal tisztában lennünk, hogy milyen ételeket és hogyan tárolhatunk még egy ideig fagyasztva, és melyek azok, amik fagyasztásra nem ajánlottak.

Hogyan?

A megmaradt ételeket lehetőség szerint egy-két adagonként fagyasszuk le, hogy ne kelljen nagyobb mennyiséget egyszerre kiolvasztani. Érdemes felcímkézni a dobozokat, hogy mi van bennük, és mikor fagyasztottuk le!

A megmaradt ételeket lehetőség szerint egy-két adagonként fagyasszuk le!

Mit?

Az alábbi ételeket tárolhatjuk fagyasztott állapotban:

ÉtelAjánlott leghosszabb tárolási idő fagyasztóban
Leves (pl.: paradicsomleves, zöldségekből készült krémlevesek)2-6 hónap
Pörköltek4-6 hónap
Sütemények (pl.: péksütemény, cukrászsütemény, piskóta, pite)*4-6 hónap
Sült csirke4 hónap
Pizza3 hónap
Főtt húsok2-3 hónap
Húsos ételek (fontos: jól átsütött húst tartalmazzanak)2-3 hónap
Szószok2-3 hónap
Szószos-húsos ételek2-3 hónap
Szószos tésztaétel1 hónap
Rakott ételek1 hónap
Szendvicsek1 hónap
Fánk, gofri1 hónap
*A habos süteményeket érdemes minél előbb elfogyasztani! A hűtőszekrényben és a fagyasztóban is kevesebb ideig tárolhatóak!

Jótanácsok

Nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a fagyasztó tartalmát, nehogy valami „ottfelejtődjön” benne. A pedánsabb háztartásvezetők vezethetik a listát külön mobiltelefonos jegyzetben, vagy papíralapon a fagyasztó közelében.

Sült csirkehúst, főtt húsokat, húsos ételeket több hónapig is tárolhatunk fagyasztva

Miután kivettük a fagyasztóból az ételt, hagyjunk elegendő időt a felolvadására, és ezt követően minden esetben forraljuk fel/melegítsük rendesen elő a fogyasztás előtt, ugyanis még a fagyasztás sem pusztítja el az esetleges kórokozókat, csupán lelassítja a szaporodásukat. A biztonság kedvéért tehát mindig gondosan készítsük elő a kiolvadt ételt!

Ha lehetőségünk van rá, akkor a fagyasztóból kivett élelmiszert ne szobahőmérsékleten (pl.: konyhapulton) hagyjuk kiolvadni, hanem a hűtőszekrényben!

Mit kerüljünk?

Az alábbi ételek fagyasztását kerüljük:

  • tojás (pl.: kaszinótojás, főtt kemény tojás),
  • tejszín,
  • főtt tészta (magában),
  • saláták (pl.: csirkehúsos, sonkás, tojásos, tonhalas stb.).
Salátákat és tojást ne fagyasszunk le!

Fontos kiegészítés, hogy fagyasztott ételt ne tároljunk a teraszon vagy az udvaron akkor sem, ha hideg idő van odakint! Ezzel megelőzzük azt is, hogy nemkívánatos potyalesők is odatévedjenek a házunk tájára.

Az ételek tárolásával és a háztartási szintű élelmiszer-pazarlás csökkentésével kapcsolatban további hiteles tartalmakat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyűjtött össze a Maradék nélkül című kampánya keretében.

Kapcsolódó cikkek:

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Szlovéniában már fészkeket épített az idegenhonos keleti lódarázs

2025. szeptember 28. 05:40

Szeptember elején adták hírül Szlovéniában, hogy Koper városában keleti lódarázs fészkeire bukkantak.

Növényszaporítási módszerek, amiket a kiskertben is könnyen meg tudunk oldani

2025. szeptember 26. 05:40

Mi a különbség az ivaros és az ivartalan szaporítás között? Milyen módszerek léteznek ezeken belül? Mit lehet egyszerűen megoldani a kertben?

Növények a fesztiválok középpontjában II.

2025. szeptember 22. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Ebben a cikkben a káposzta, a burgonya és a paprika főbb hazai ünnepeit ismertetjük.

Pörög a félkész ételek piaca

2020. április 8. 08:17

A Kraft Heinz megnövelte a félkész ételeket előállító alkalmazottainak számát, miután hatalmasat ugrott a kereslet az otthonukban maradni kényszerülő lakosság részéről.

Nincs ok az aggodalomra, az uniós élelmiszerek döntően szermaradvány-mentesek

2019. július 18. 09:33

Az európai fogyasztók negatív egészségügyi hatást okozó szermaradvány-kitettsége alacsony.

Hogyan kerülhető el a szalmonellafertőzés?

2024. szeptember 12. 15:10

A szalmonellabaktérium a bolti élelmiszerekben is ott rejtőzhet, észrevétlenül. Mit tegyünk, hogy biztosan ne kapjuk el a fertőzést?

A magyar agrárium jövője az agrárszakképzésben rejlik

2023. május 6. 13:39

Az agráriumban fontos a jól felkészült, szakmailag és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező fiatalok szerepvállalása, akik a jelenlegi gazdáktól átveszik majd a stafétabotot.