24℃ 18℃
július 28. Szabolcs, Alina, Ince, Győző
Ház, táj blog

Fűszernövények termesztése kis helyen, virágtartóban – a gyakorlat

Agrofórum Online

Vajon lehetséges a kedvelt fűszernövényeink sikeres termesztése kis helyen, akár az erkélyünkön? Milyen igényeire kell figyelnünk az egyes fajoknak? Milyen a megfelelő ültetőközeg a részükre?

Számos zöldség- és fűszernövényt nevelhetünk virágládában, virágcserépben vagy függőkosárban. Az előző cikk főszereplői a zöldségnövények voltak – most ismerkedjünk meg kedvelt fűszernövényeink kis helyen történő termesztési lehetőségeivel.

Minden fűszernövénynél fontos

A fűszernövények kifejezetten érzékenyek egyes környezeti körülményre, például a pangó vízre és a fényhiányra. Mindezek kiküszöbölésére az alábbi praktikákat érdemes alkalmazni akkor is, ha virágtartóban neveljük őket:

  • a cserepeket és ládákat tartsuk napfényes helyen! Ha belső udvarra néz a teraszunk vagy a folyosó, ami lényegesen árnyékosabb, figyeljük meg, hogy melyik részét éri napközben a lehető legtöbb természetes fény, majd helyezzük oda a fűszernövényes virágtartókat! Télen egy kicsit megsínylik a kevesebb napfényt, de ne ijedjünk meg, ha nagyon elengedi magát, tavasszal új életre kel majd!
  • A pangó víz elkerülésére érdemes a virágtartó aljára egy réteg kavicsot helyezni, így javítjuk a vízelvezetést. Minden esetben olyan virágtartót válasszunk, ami az alján lyukas, így az öntözéskor éppen felesleges víz távozhat a virágtartóból az alátétre.

Kényelmi szempont

Ha lehetőségünk van rá, helyezzük közelebb a konyhához a gyakran használt fűszernövényeket! Ha rendelkezésünkre áll a konyha közelében egy szélesebb ablakpárkány, amelyet bőséggel ér a napfény, telepítsük oda a fűszernövényeket, és hagyjuk meg a tágasabb, de messzebb lévő teraszt a zöldségnövényeknek! Így jobban kézre állnak a főzés közben a fűszer-alapanyagok.

A következőkben tételesen menjünk végig a leggyakrabban használt és hazánkban sikerrel nevelhető fűszernövények igényein!

Bazsalikom

Kezdjük az elején rögtön a bazsalikommal, amely a fűszernövények közül kitűnik fagyérzékenységével. Ezt a növényt kifejezetten ajánlják virágcserépbe vagy virágládába történő nevelésre, sőt a belső ablakpárkányon is remekül érzi magát. Rendkívül fényigényes. A mérsékelt széltől is óvni kell, mivel levelei nagyon érzékenyek, könnyen törnek. Fényhiányban lombozata rövid időn belül elszíneződik, és jelentősen veszt beltartalmi értékeiből. Magról is szaporítható, de biztosabb sikert hoz a palántáról történő nevelés.

A bazsalikom tökéletes helyen van egy napsütötte teraszon

A bazsalikomot frissen és szárított formában is felhasználhatjuk húsételekhez, hazai húslevesekhez és egytálételekhez, de a mediterrán konyha sem hagyja ki a salátákból, köretekből, krémlevesekből, tésztaételekből és halételekből sem.

Fodormenta

A fűszernövények közül kitűnik helyigényével a fodormenta – ennek a kedvencünknek mindenképp nagyobb virágtartóval készüljünk (akár 1 m magasra is megnőhet!), és lehetőleg ne társítsunk mellé más növényfajt – ez utóbbi nagy eséllyel nyomorogni fog az erőszakosabb menta mellett.

A menta egyébként a kezdő kertészek igazi jóbarátja: elég igénytelen növény, ami tolerálja a szélsőséges (tűző napos és mélyárnyékos) fényviszonyokat is, és talajban sem válogat. Vízigénye miatt viszont muszáj többször kannát ragadnunk: a pangó víz elkerülése érdekében többször kevesebbet öntözzük, főként a tavaszi aktív növekedési időszakban. Nyáron, virágzást követően érdemes megmetszeni. Egy ismert és nagy gondot okozó betegsége van, a rozsda, melynek tünete a fonákon megjelenő barna foltok terjedése. Igyekezzünk eltávolítani a fertőzött növényi részeket! Ha későn vettük észre a betegséget, akkor a fertőzött növényt minden föld feletti és föld alatti részével együtt távolítsuk el!

A fodormenta és a borsmenta is gazdagíthatja a köretek, nyári frissítők, édességek, saláták, szirupok, szörpök, fagylalt ízvilágát is.

Rozmaring

A bazsalikomhoz hasonlóan a rozmaring is sikerrel nevelhető balkonládában vagy egy nagyobb virágcserépben. Ha sikerült alkalmas helyet találnunk a számára (napos hely!), gyönyörű bokorrá fejlődik. A többi fűszernövényhez képest jól bírja a szárazságot, de az erkélyen, virágtartóban nevelve gyakrabban kell öntözni, mint szabadföldön – ez a legnagyobb nyári melegben is legfeljebb heti 2-3 öntözést jelent. Ha a földjét fokozatosan karban tartjuk és figyelünk az öntözésre, akár egy árnyékos verandán is 4-5 évig nevelhetjük. Dugványozással sikeresen szaporíthatunk újabb növényeket egy egészséges anyanövényről.

A rozmaring többi fűszernövényhez képest jól bírja a szárazságot

Bátran használhatjuk bármely olasz étel ízesítésére: tésztafélékhez, húsokhoz, halételekhez, köretekhez (pl.: burgonya, zöldség), krémlevesekhez, ünnepi és hétköznapi menühöz egyaránt.

Zsálya

A zsálya a mentához hasonlóan viszonylag helyigényes: 40-50 cm magas bokorrá is fejlődhet, ezért egy nagyobb, „egyszemélyes” virágcseréppel érdemes készülni a számára. Ezen kívül igénytelen növény: a napos és félárnyékos helyeket is kedveli, vízigénye közepes, de tolerálja a szárazságot is. Sajnos a levéltetvek éppúgy odavannak érte, mint mi, ezért rendszeresen vizsgáljuk meg a növényeket, így megelőzhetjük a nagy kolóniák létrejöttét! Tőosztással tavasszal, vagy dugványozással nyár elején szaporíthatjuk.

Használjuk a konyhában tavaszi salátakeverékek, szárnyas- és sertéshúsos ételek, krémlevesek vagy olasz tésztaételek különleges ízesítőjeként!

Kakukkfű

A kakukkfű a fűszernövényekhez képest is kifejezetten szereti a fényt: csakis sok és közvetlen napsugárzás mellett fejlődik egészségesen. Szárazságtűrése a rozmaringéhoz hasonló, és ha még ehhez jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű talajba ültetjük, évekig számíthatunk rá. A rozmaringnál és oregánónál tápanyag-igényesebb, és az ültetés utáni hetekben több öntözést igényel. Dugványozással és magvetéssel is eredményesen szaporítható.

A kakukkfű igazi nemzetközi porondmester: mind a magyar, mind a francia, mind az olasz konyha ételeit képes bearanyozni: egy jó kis babgulyást vagy pincepörköltet, de egy házi pizzaszószt vagy csirkés pennét is feldob. Ajánlható különböző zöldség alapú ételekhez is (pl.: rakott cukkíni vagy spárga).

Oregánó

A fodormentához hasonlóan magasra (akár 70 cm-re is) nőhet, de a teraszon nevelve, folyamatos felhasználással kordában tarthatjuk. Július előtt, a virágzás kezdetét megelőzően érdemes vágni, mivel egyrészt ekkor a legmagasabb a növény illóolaj-tartalma, másrészt ekkortól még lehetősége van a növénynek a tél beállta előtt megerősödni. Napos helyen, a pangó vizet kerülve évekig nevelhetjük és szaporíthatjuk az erkélyen. A fiatal (1-2 éves) növények érzékenyebbek a fagyra, így a kemény fagyok idején pár hétre bemenekíthetjük a kakukkfű mellé. Szárítva sokáig tárolhatjuk napfénytől védett helyen a vágott hajtásokat.

A legtöbbször görög vagy olasz ételek elkészítéséhez használjuk, de leveseknek, zöldségekhez, halételeknek és vendégváró ételeknek is igazán egyedi, de nem markáns ízvilágot kölcsönöz. Kísérletezőbb konyhatündérek akár távol-keleti különlegességeket is fűszerezhetnek vele.

A megfelelő ültetőközeg

A fűszernövényeknek vásárolt termesztőközegtől (már lehet vásárolni külön fűszernövény-földet) az legyen az elvárás, hogy lassan bomló tápanyagokban gazdag legyen, és ne legyen híján az ásványi anyagoknak sem, hiszen a növényi részek frissességére, beltartalmára és illatára az év nagy részében számítunk a konyhában.

A közeg szerkezetének biztosítania kell a gyökérrendszer zavartalan növekedését, így elősegítve az egyenletes, folyamatos lombképződést. Az ültetés időpontjától számított 4-6. hét után érdemes megkezdeni a tápanyag-utánpótlást. Az ültetőközeg alapanyagait tekintve egyaránt tartalmaz többféle tőzeget (pl. litván, sávolyi tőzeg), valamint szerves trágyát (marhatrágya, gilisztahumusz).

A kertészetekben kapható fűszernövény-föld szervesanyag-tartalmának (m/m%) legalább 12%-nak kell lennie, a nitrogén-tartalomnak (N) legalább 0,5 m/m%-nak, a kálium- (K2O) és a foszfor-tartalomnak (P2O5) pedig 0,1 m/m%-nak kell lennie. A kémhatás (pH) 6,6 ± 0,5 körül mozog.

Eredményes és örömteli fűszernövény-nevelést kívánok minden kedves vállalkozó kedvű erkélytulajdonosnak!

Kapcsolódó cikkek:

Július 25-ig szavazhatunk! Melyik faj legyen a 2026-os Év madara?

2025. július 23. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) "Év madara" programjának célja, hogy a jelölt madárfajok, és végül a győztes faj életmódjával, szokásaival és élőhelyével közelebbről megismerkedjen a nagyérdemű.

Madárfiókát találtam a kertben, mi a teendőm?

2025. július 19. 05:40

Otthoni kertészkedés alkalmával is találhatunk az aljnövényzetben gubbasztó fiatal madarat. Hogyan segíthetünk rajta, mi ilyenkor a teendőnk?

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Hogyan válasszunk mini üvegházat a kertbe?

2025. január 23. 16:10

Ha mini üvegházat szeretnénk választani, érdemes alaposan mérlegelni a különböző szempontokat. Íme, néhány tipp.

Így szárítjuk a fűszereket a szüret után

2021. június 29. 05:29

Talán mondhatom már azt, hogy régi motoros vagyok a fűszerszárításban és nem csak azért, mert már gyerekkorban rámragadt, hogy mindent megszedtem és leszárítottam vagy préseltem, hanem egy élelmiszermanufaktúra egyik tulajdonosaként gyakori vendég nálunk a saját szárítású fűszer és sok év kísérletezés volt, mire minden úgy száradt, ahogyan én szerettem volna. Magas ízélménnyel és megmaradó színekkel, ahogyan illendő, ha már prémium élelmiszert akarunk gyártani.

Miért megy tönkre hamar a cserepes fűszernövény?

2023. március 7. 05:36

Mi lehet az oka annak, ha a cserepes fűszernövény a megvásárlását követően hamarosan tönkremegy? Bizonyos, hogy a nem megfelelő ápolás áll a probléma hátterében? Nézzük most sorra a valós okokat!

Meglepő új kedvencek születtek a bio fűszernövények között

2024. február 20. 15:10

Egyelőre a friss bio fűszernövények iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várják február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.