Vajon lehetséges a kedvelt fűszernövényeink sikeres termesztése kis helyen, akár az erkélyünkön? Milyen igényeire kell figyelnünk az egyes fajoknak? Milyen a megfelelő ültetőközeg a részükre?
Számos zöldség- és fűszernövényt nevelhetünk virágládában, virágcserépben vagy függőkosárban. Az előző cikk főszereplői a zöldségnövények voltak – most ismerkedjünk meg kedvelt fűszernövényeink kis helyen történő termesztési lehetőségeivel.
Minden fűszernövénynél fontos
A fűszernövények kifejezetten érzékenyek egyes környezeti körülményre, például a pangó vízre és a fényhiányra. Mindezek kiküszöbölésére az alábbi praktikákat érdemes alkalmazni akkor is, ha virágtartóban neveljük őket:
- a cserepeket és ládákat tartsuk napfényes helyen! Ha belső udvarra néz a teraszunk vagy a folyosó, ami lényegesen árnyékosabb, figyeljük meg, hogy melyik részét éri napközben a lehető legtöbb természetes fény, majd helyezzük oda a fűszernövényes virágtartókat! Télen egy kicsit megsínylik a kevesebb napfényt, de ne ijedjünk meg, ha nagyon elengedi magát, tavasszal új életre kel majd!
- A pangó víz elkerülésére érdemes a virágtartó aljára egy réteg kavicsot helyezni, így javítjuk a vízelvezetést. Minden esetben olyan virágtartót válasszunk, ami az alján lyukas, így az öntözéskor éppen felesleges víz távozhat a virágtartóból az alátétre.
Kényelmi szempont
Ha lehetőségünk van rá, helyezzük közelebb a konyhához a gyakran használt fűszernövényeket! Ha rendelkezésünkre áll a konyha közelében egy szélesebb ablakpárkány, amelyet bőséggel ér a napfény, telepítsük oda a fűszernövényeket, és hagyjuk meg a tágasabb, de messzebb lévő teraszt a zöldségnövényeknek! Így jobban kézre állnak a főzés közben a fűszer-alapanyagok.
A következőkben tételesen menjünk végig a leggyakrabban használt és hazánkban sikerrel nevelhető fűszernövények igényein!
Bazsalikom
Kezdjük az elején rögtön a bazsalikommal, amely a fűszernövények közül kitűnik fagyérzékenységével. Ezt a növényt kifejezetten ajánlják virágcserépbe vagy virágládába történő nevelésre, sőt a belső ablakpárkányon is remekül érzi magát. Rendkívül fényigényes. A mérsékelt széltől is óvni kell, mivel levelei nagyon érzékenyek, könnyen törnek. Fényhiányban lombozata rövid időn belül elszíneződik, és jelentősen veszt beltartalmi értékeiből. Magról is szaporítható, de biztosabb sikert hoz a palántáról történő nevelés.
A bazsalikomot frissen és szárított formában is felhasználhatjuk húsételekhez, hazai húslevesekhez és egytálételekhez, de a mediterrán konyha sem hagyja ki a salátákból, köretekből, krémlevesekből, tésztaételekből és halételekből sem.
Fodormenta
A fűszernövények közül kitűnik helyigényével a fodormenta – ennek a kedvencünknek mindenképp nagyobb virágtartóval készüljünk (akár 1 m magasra is megnőhet!), és lehetőleg ne társítsunk mellé más növényfajt – ez utóbbi nagy eséllyel nyomorogni fog az erőszakosabb menta mellett.
A menta egyébként a kezdő kertészek igazi jóbarátja: elég igénytelen növény, ami tolerálja a szélsőséges (tűző napos és mélyárnyékos) fényviszonyokat is, és talajban sem válogat. Vízigénye miatt viszont muszáj többször kannát ragadnunk: a pangó víz elkerülése érdekében többször kevesebbet öntözzük, főként a tavaszi aktív növekedési időszakban. Nyáron, virágzást követően érdemes megmetszeni. Egy ismert és nagy gondot okozó betegsége van, a rozsda, melynek tünete a fonákon megjelenő barna foltok terjedése. Igyekezzünk eltávolítani a fertőzött növényi részeket! Ha későn vettük észre a betegséget, akkor a fertőzött növényt minden föld feletti és föld alatti részével együtt távolítsuk el!
A fodormenta és a borsmenta is gazdagíthatja a köretek, nyári frissítők, édességek, saláták, szirupok, szörpök, fagylalt ízvilágát is.
Rozmaring
A bazsalikomhoz hasonlóan a rozmaring is sikerrel nevelhető balkonládában vagy egy nagyobb virágcserépben. Ha sikerült alkalmas helyet találnunk a számára (napos hely!), gyönyörű bokorrá fejlődik. A többi fűszernövényhez képest jól bírja a szárazságot, de az erkélyen, virágtartóban nevelve gyakrabban kell öntözni, mint szabadföldön – ez a legnagyobb nyári melegben is legfeljebb heti 2-3 öntözést jelent. Ha a földjét fokozatosan karban tartjuk és figyelünk az öntözésre, akár egy árnyékos verandán is 4-5 évig nevelhetjük. Dugványozással sikeresen szaporíthatunk újabb növényeket egy egészséges anyanövényről.
Bátran használhatjuk bármely olasz étel ízesítésére: tésztafélékhez, húsokhoz, halételekhez, köretekhez (pl.: burgonya, zöldség), krémlevesekhez, ünnepi és hétköznapi menühöz egyaránt.
Zsálya
A zsálya a mentához hasonlóan viszonylag helyigényes: 40-50 cm magas bokorrá is fejlődhet, ezért egy nagyobb, „egyszemélyes” virágcseréppel érdemes készülni a számára. Ezen kívül igénytelen növény: a napos és félárnyékos helyeket is kedveli, vízigénye közepes, de tolerálja a szárazságot is. Sajnos a levéltetvek éppúgy odavannak érte, mint mi, ezért rendszeresen vizsgáljuk meg a növényeket, így megelőzhetjük a nagy kolóniák létrejöttét! Tőosztással tavasszal, vagy dugványozással nyár elején szaporíthatjuk.
Használjuk a konyhában tavaszi salátakeverékek, szárnyas- és sertéshúsos ételek, krémlevesek vagy olasz tésztaételek különleges ízesítőjeként!
Kakukkfű
A kakukkfű a fűszernövényekhez képest is kifejezetten szereti a fényt: csakis sok és közvetlen napsugárzás mellett fejlődik egészségesen. Szárazságtűrése a rozmaringéhoz hasonló, és ha még ehhez jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű talajba ültetjük, évekig számíthatunk rá. A rozmaringnál és oregánónál tápanyag-igényesebb, és az ültetés utáni hetekben több öntözést igényel. Dugványozással és magvetéssel is eredményesen szaporítható.
A kakukkfű igazi nemzetközi porondmester: mind a magyar, mind a francia, mind az olasz konyha ételeit képes bearanyozni: egy jó kis babgulyást vagy pincepörköltet, de egy házi pizzaszószt vagy csirkés pennét is feldob. Ajánlható különböző zöldség alapú ételekhez is (pl.: rakott cukkíni vagy spárga).
Oregánó
A fodormentához hasonlóan magasra (akár 70 cm-re is) nőhet, de a teraszon nevelve, folyamatos felhasználással kordában tarthatjuk. Július előtt, a virágzás kezdetét megelőzően érdemes vágni, mivel egyrészt ekkor a legmagasabb a növény illóolaj-tartalma, másrészt ekkortól még lehetősége van a növénynek a tél beállta előtt megerősödni. Napos helyen, a pangó vizet kerülve évekig nevelhetjük és szaporíthatjuk az erkélyen. A fiatal (1-2 éves) növények érzékenyebbek a fagyra, így a kemény fagyok idején pár hétre bemenekíthetjük a kakukkfű mellé. Szárítva sokáig tárolhatjuk napfénytől védett helyen a vágott hajtásokat.
A legtöbbször görög vagy olasz ételek elkészítéséhez használjuk, de leveseknek, zöldségekhez, halételeknek és vendégváró ételeknek is igazán egyedi, de nem markáns ízvilágot kölcsönöz. Kísérletezőbb konyhatündérek akár távol-keleti különlegességeket is fűszerezhetnek vele.
A megfelelő ültetőközeg
A fűszernövényeknek vásárolt termesztőközegtől (már lehet vásárolni külön fűszernövény-földet) az legyen az elvárás, hogy lassan bomló tápanyagokban gazdag legyen, és ne legyen híján az ásványi anyagoknak sem, hiszen a növényi részek frissességére, beltartalmára és illatára az év nagy részében számítunk a konyhában.
A közeg szerkezetének biztosítania kell a gyökérrendszer zavartalan növekedését, így elősegítve az egyenletes, folyamatos lombképződést. Az ültetés időpontjától számított 4-6. hét után érdemes megkezdeni a tápanyag-utánpótlást. Az ültetőközeg alapanyagait tekintve egyaránt tartalmaz többféle tőzeget (pl. litván, sávolyi tőzeg), valamint szerves trágyát (marhatrágya, gilisztahumusz).
A kertészetekben kapható fűszernövény-föld szervesanyag-tartalmának (m/m%) legalább 12%-nak kell lennie, a nitrogén-tartalomnak (N) legalább 0,5 m/m%-nak, a kálium- (K2O) és a foszfor-tartalomnak (P2O5) pedig 0,1 m/m%-nak kell lennie. A kémhatás (pH) 6,6 ± 0,5 körül mozog.
Eredményes és örömteli fűszernövény-nevelést kívánok minden kedves vállalkozó kedvű erkélytulajdonosnak!
Kapcsolódó cikkek: