Termőföldtől az asztalig
Termőföldtől az asztalig

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

Agrofórum Online

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Lehet előétel, köret, főétel vagy desszert is. Egyszóval csodaétel. Jótékony hatásáról nem is beszélve. A húsa – mint azt sárga színe is mutatja – igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban. Én most egy igazán különleges, enyhén pikáns rizottót hoztam Nektek. Egyszerű de nagyszerű étel, szép színéről nem is beszélve. Fogyasszátok jókedvvel!

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű sütőtök (kb. 500 g)
  • 250 g rizs
  • 6 dl csirke alaplé
  • 60 g sajt
  • 40 g vaj
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • só, bors
  • 1 kk.: őrölt fahéj, koriander, kurkuma, friss reszelt gyömbér
  • 650 g csirkehús

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, húsát kb. 1 centis kockákra vágjuk.

Serpenyőben olívaolajat hevítünk, belehalmozzuk a sóval, borssal fűszerezett csirkekockákat, és ropogósra sütjük.

Ugyanebbe a serpenyőbe tesszük a sütőtökkockákat és közepesen erős tűz felett, kevergetve majdnem puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket is.

A sütőtök harmadát félretesszük, a többit kevés víz kíséretében turmixban pürésítjük.

Egy mélyebb, vastag falú edényben evőkanálnyi vajat evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, hozzáadjuk a (szigorúan mosatlan!) rizst, és folyamatosan keverve üvegesre pirítjuk.

A felforrósított alapléből kanalazunk a rizshez és megállás nélkül keverjük. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy.

Ezen a ponton adjuk hozzá a sütőtökpürét, illetve a félretett sütőtökkockákat és sóval, borssal ízesítjük.

Zárásként hozzákeverjük a jeges vajkockákat és a sajtot (parmezán, trappista…). Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk.

Curry és/vagy rozmaringszárral tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Vaníliás-kakaós fenyő

2019. december 18. 04:36

Vészesen közeledik a karácsony és szép lassan én is ünnepi hangulatba kerülök. Ezt onnan is tudom, hogy egyre több karácsonyi recepten ötletelek, melyekből most egy egyszerű, de mégis látványos édességet hozok nektek.

Carbonara spagetti sárga cukkinivel

2019. július 17. 04:36

Idén ültettünk először sárga cukkinit a kertünkben. Izgatottan vártam, hogy milyen és mennyi termés lesz a kis palántán.

Ha péntek, akkor halas recept: pontyfalatka

2019. április 5. 09:53

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Pad thai - házilag

2019. augusztus 8. 04:33

Régóta izgatta a fantáziámat ez a tradicionális thai étel, melynek számos elkészítési módja van a legkülönfélébb hozzávalókkal.

Teljesen rosszul főzzük a spagetti carbonarát

2023. december 26. 14:40

A tészta újonnan felfedezett eredeti receptje szerint a carbonara nem tojásból és guancialéból, azaz érlelt olasz tokaszalonnából készül.