4℃ 2℃
december 14. Szilárda, Szilárd, János
Házikert

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

Agrofórum Online

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!

Savanyúság hordóba téve

Bár a zöldparadicsom nem a legjobb étkezésre, de a régi időkben simán elrakták csalamádénak. Ma már egyre divatosabb éretten savanyítani, mely egy érdekes orosz receptúrával könnyen kivitelezhető. Egy koriandermagos, babérleveles, mustármagos, ugyanúgy hagyományos ecetes lébe kerül bele az érett paradicsom, ami a savaknak köszönhetően még a színét is szinte teljesen megtartja. A lé idővel kicsit megsárgul, de alapvetően kiváló téli csemege lesz.

Ha a paprikával járunk úgy, hogy túl sok, akkor savanyítsuk le! Bármilyen paprikát el lehet tenni savanyítva, akár egészben, akár félbevágva vagy vékony szeletekre szelve. Ha van hagyományos savanyúságreceptünk, akkor érdemes azzal dolgozni, de az interneten is számos ötlet áll rendelkezésre.

Tartósítószerrel vagy anélkül?

Egy dolog fontos, ha tartósítószertől mentesen tennénk el a terményt, hogy mindig „patika-tiszta” befőttesüveggel és lehetőség szerint új lapkával dolgozzunk. A lapka belsejében lévő bevonatban megtapadhatnak a penészgombák, ami romláshoz vezet. Régen a lapkákat kiforralták, ahogy a befőttesüvegeket is. Tartósítószer nélkül ráadásul a terménynek is tisztának és hibátlannak kell lennie, mert ha penészes a paprika csúcsa, gombás a héjrész, akkor a mosás nem elegendő, érdemes az ilyen részeket kivágni.

Fermentálás

Ha a fermentálás vonz minket, akkor érdemes az interneten kutakodni, mert rendkívül jó Fermentor blogok vannak. Mi is sok ötletet merítünk innen, mert egy teljesen más ízvilága lesz egy zöldségnek, ha fermentáljuk.

A fermentálás egy irányított erjesztés, akárcsak a kovászosuborka készítése, csak nem kell bele a kenyér. A legtöbbször elég csak sót tenni a vízbe és máris pár nap alatt beindul a fermentálódás. Készülhet gyümölcsből és zöldségből egyaránt, de a fermentált paprika is rendkívül finom csemege a téli időszakban.

A fermentálás jótékony a belek számára is, érdemes ennek is utánaolvassunk.

Aszalhatunk is

Most még van annyi ereje a napnak, hogy akár aszalhatunk is a szabadlevegőn. Persze ha tudjuk takarni szúnyoghálóval vagy más védelemmel, hogy a legyek és muslicák ne találják meg az aszalnivalónkat. Ugyanígy sütőben is aszalhatunk, lassú elkészüléssel és alacsony hőfokon pár óra alatt elég nagy mennyiségű aszalt paradicsom készíthető el, amit utána olívaolajban befűszerezve eltárolhatunk.

Paprikapépek, mártások, lecsók

Félkész vagy készételként is betárolhatjuk a paprikát és a paradicsomot. A paradicsomból főzhetünk leveket, hogy télre leveseket készíthessünk belőle. A lecsó a leguniverzálisabb téli csemege, ha a nyári időszakban gondoskodtunk a jövőnkről. A lecsó viszonylag egyszerű tartósítással vagy dunsztolással is eltehető télire.

Paprikapépet készthetünk fermentálással, grillezhetjük a paprikát, majd apróra daráljuk, de még számos más irány működőképes. Lehet készíteni ajvárt, pörköltalapot paprikásan, hagymásan, sós pépeket is.

A mártások témakörében csak a képzeletünk szab határt. Ha van olyan étel, aminek az alapját ez a két zöldség adja, akkor tejmentesen és húsmentesen nagyon egyszerűen el tudjuk rakni az alapokat. Utána télen csak levesszük a kamrapolcról az üvegnyi mártást, pirítunk kolbászt, virslit vagy darálthúst és már csak nyakon kell önteni a szószunkkal.

Egyedül a babbal és cukkinivel vigyázzunk, mert lúgosítja nagyon az ételeket és így a paradicsom és paprika mellé fontos tenni más savakat is, hogy tartósítható legyen. Ez lehet aszkorbinsav, citromsav, ecet vagy bármilyen más savanyításhoz való sav.

Fagy nélkül nincs tavasz, legalábbis nekik: a hidegcsírázók nagy titka

2025. december 13. 14:10

Vannak magok, amelyek csak akkor ébrednek fel, ha hetekig fagyban pihennek. Így használjuk ki a tél erejét a biztos tavaszi csírázáshoz!

Lejtős kertek és a zivatarok: így oldjuk meg a vízelvezetést!

2025. december 13. 05:40

A lejtős kert önmagában még nem jelent vízelvezetési problémát, de a zivatarok gyakorisága és intenzitása indokolttá teszi a tudatos tervezést.

Mikulásvirág helyett bombabiztos téli társak: ezekkel nem lőhetünk mellé!

2025. december 12. 11:10

Ha a mikulásvirág nálunk minden évben tönkremegy, itt az idő olyan növényeket választani, amelyek tényleg bírják a lakásunk téli klímáját.

Sport és kert - Hogyan alakítsunk ki kertet sportos családhoz?

2025. december 12. 05:40

A sportos családnak kialakított kert nem csupán mozgástér: egy multifunkciós környezet, ahol mindenki megtalálja a számára fontos helyet.

Fóliasátorban mi is próbálkozhatunk vele: a Tamarillo termesztése

2025. február 13. 14:40

A Tamarillo termése nagyon hasonlít a paradicsoméhoz, ezért paradicsomfának is nevezik, Magyarországon egzotikus növénynek számít.

A spanyol paradicsomtermesztőket csúnyán lekörözték a hollandok

2024. április 5. 16:40

Az almeriai paradicsomtermesztők az extrém hőség miatt rendkívül kevés termést tudnak betakarítani, miközben a hollandiai üvegházban termelt paradicsom valósággal elárasztja a spanyol piacot. 

Terjed paradicsomon és burgonyán a sztolbur fitoplazma, jelentős gazdasági károkat okozhat

2024. augusztus 26. 08:10

A fitoplazmák vektorszervezetei általában különböző kabócafajok, de parazita növények, mint pl. az aranka is képes lehet átvitelükre.

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

2019. július 10. 08:03

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban.