Házikert

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

Agrofórum Online

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!

Savanyúság hordóba téve

Bár a zöldparadicsom nem a legjobb étkezésre, de a régi időkben simán elrakták csalamádénak. Ma már egyre divatosabb éretten savanyítani, mely egy érdekes orosz receptúrával könnyen kivitelezhető. Egy koriandermagos, babérleveles, mustármagos, ugyanúgy hagyományos ecetes lébe kerül bele az érett paradicsom, ami a savaknak köszönhetően még a színét is szinte teljesen megtartja. A lé idővel kicsit megsárgul, de alapvetően kiváló téli csemege lesz.

Ha a paprikával járunk úgy, hogy túl sok, akkor savanyítsuk le! Bármilyen paprikát el lehet tenni savanyítva, akár egészben, akár félbevágva vagy vékony szeletekre szelve. Ha van hagyományos savanyúságreceptünk, akkor érdemes azzal dolgozni, de az interneten is számos ötlet áll rendelkezésre.

Tartósítószerrel vagy anélkül?

Egy dolog fontos, ha tartósítószertől mentesen tennénk el a terményt, hogy mindig „patika-tiszta” befőttesüveggel és lehetőség szerint új lapkával dolgozzunk. A lapka belsejében lévő bevonatban megtapadhatnak a penészgombák, ami romláshoz vezet. Régen a lapkákat kiforralták, ahogy a befőttesüvegeket is. Tartósítószer nélkül ráadásul a terménynek is tisztának és hibátlannak kell lennie, mert ha penészes a paprika csúcsa, gombás a héjrész, akkor a mosás nem elegendő, érdemes az ilyen részeket kivágni.

Fermentálás

Ha a fermentálás vonz minket, akkor érdemes az interneten kutakodni, mert rendkívül jó Fermentor blogok vannak. Mi is sok ötletet merítünk innen, mert egy teljesen más ízvilága lesz egy zöldségnek, ha fermentáljuk.

A fermentálás egy irányított erjesztés, akárcsak a kovászosuborka készítése, csak nem kell bele a kenyér. A legtöbbször elég csak sót tenni a vízbe és máris pár nap alatt beindul a fermentálódás. Készülhet gyümölcsből és zöldségből egyaránt, de a fermentált paprika is rendkívül finom csemege a téli időszakban.

A fermentálás jótékony a belek számára is, érdemes ennek is utánaolvassunk.

Aszalhatunk is

Most még van annyi ereje a napnak, hogy akár aszalhatunk is a szabadlevegőn. Persze ha tudjuk takarni szúnyoghálóval vagy más védelemmel, hogy a legyek és muslicák ne találják meg az aszalnivalónkat. Ugyanígy sütőben is aszalhatunk, lassú elkészüléssel és alacsony hőfokon pár óra alatt elég nagy mennyiségű aszalt paradicsom készíthető el, amit utána olívaolajban befűszerezve eltárolhatunk.

Paprikapépek, mártások, lecsók

Félkész vagy készételként is betárolhatjuk a paprikát és a paradicsomot. A paradicsomból főzhetünk leveket, hogy télre leveseket készíthessünk belőle. A lecsó a leguniverzálisabb téli csemege, ha a nyári időszakban gondoskodtunk a jövőnkről. A lecsó viszonylag egyszerű tartósítással vagy dunsztolással is eltehető télire.

Paprikapépet készthetünk fermentálással, grillezhetjük a paprikát, majd apróra daráljuk, de még számos más irány működőképes. Lehet készíteni ajvárt, pörköltalapot paprikásan, hagymásan, sós pépeket is.

A mártások témakörében csak a képzeletünk szab határt. Ha van olyan étel, aminek az alapját ez a két zöldség adja, akkor tejmentesen és húsmentesen nagyon egyszerűen el tudjuk rakni az alapokat. Utána télen csak levesszük a kamrapolcról az üvegnyi mártást, pirítunk kolbászt, virslit vagy darálthúst és már csak nyakon kell önteni a szószunkkal.

Egyedül a babbal és cukkinivel vigyázzunk, mert lúgosítja nagyon az ételeket és így a paradicsom és paprika mellé fontos tenni más savakat is, hogy tartósítható legyen. Ez lehet aszkorbinsav, citromsav, ecet vagy bármilyen más savanyításhoz való sav.

Penész a komposztban – természetes vagy veszélyes?

2025. július 3. 11:10

A penész megjelenése a komposztban elsőre riasztónak tűnhet, de nem minden esetben baj. Mutatjuk, mikor kell beavatkozni és hogyan.

Nincs elkésve! Ezeket a növényeket még júliusban is vetheti

2025. július 2. 16:10

Júliusban sem késő belevágni a kertészkedésbe! Összegyűjtöttük azokat a zöldségeket, fűszernövényeket és virágokat, amelyek most is vethetők.

Okos növény-összeültetések a balkonra

2025. július 1. 05:40

Az ügyesen összeállított kombinációk nemcsak esztétikusak, hanem praktikusak is: jobban kihasználják a teret és támogatják egymást a növények.

Mit dobjon a komposztba – és mit ne? Praktikus útmutató

2025. június 30. 13:10

A saját készítésű komposzt nemcsak a kertnek ajándék, hanem pénztárcakímélő és környezetbarát megoldás is.

Így teleltesd át a paprikát és a paradicsomot, hogy télen is teremhessen!

2022. december 9. 05:37

A legtöbb palántáról nevelt kerti növény átteleltethető. Amikor eljön az ősz és elkezdődnek az első fagyok, akkor nagy földlabdával emeljük ki a veteményesből a töveket és nagy dézsába tegyük át.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XII. – Paradicsom hajtatása, II. rész

2024. március 19. 12:10

Jelentős azoknak a kisebb paradicsomhajtató gazdaságoknak a száma, amelyek később, csak valamilyen előnövény (fejes saláta, hónapos retek, káposztafélék stb.) betakarítása után ültetnek.

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

2023. október 6. 14:10

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.

Mi a Manó paradicsom? - Ami tényleg kicsi marad

2023. október 8. 05:40

A közelmúltban szembesült egyik olvasóm vele: a Manó bizony ilyen kicsi marad. Érdemes a paradicsomfajtákkal tisztába lenni még az ültetés előtt.