Házikert

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

Agrofórum Online

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!

Savanyúság hordóba téve

Bár a zöldparadicsom nem a legjobb étkezésre, de a régi időkben simán elrakták csalamádénak. Ma már egyre divatosabb éretten savanyítani, mely egy érdekes orosz receptúrával könnyen kivitelezhető. Egy koriandermagos, babérleveles, mustármagos, ugyanúgy hagyományos ecetes lébe kerül bele az érett paradicsom, ami a savaknak köszönhetően még a színét is szinte teljesen megtartja. A lé idővel kicsit megsárgul, de alapvetően kiváló téli csemege lesz.

Ha a paprikával járunk úgy, hogy túl sok, akkor savanyítsuk le! Bármilyen paprikát el lehet tenni savanyítva, akár egészben, akár félbevágva vagy vékony szeletekre szelve. Ha van hagyományos savanyúságreceptünk, akkor érdemes azzal dolgozni, de az interneten is számos ötlet áll rendelkezésre.

Tartósítószerrel vagy anélkül?

Egy dolog fontos, ha tartósítószertől mentesen tennénk el a terményt, hogy mindig „patika-tiszta” befőttesüveggel és lehetőség szerint új lapkával dolgozzunk. A lapka belsejében lévő bevonatban megtapadhatnak a penészgombák, ami romláshoz vezet. Régen a lapkákat kiforralták, ahogy a befőttesüvegeket is. Tartósítószer nélkül ráadásul a terménynek is tisztának és hibátlannak kell lennie, mert ha penészes a paprika csúcsa, gombás a héjrész, akkor a mosás nem elegendő, érdemes az ilyen részeket kivágni.

Fermentálás

Ha a fermentálás vonz minket, akkor érdemes az interneten kutakodni, mert rendkívül jó Fermentor blogok vannak. Mi is sok ötletet merítünk innen, mert egy teljesen más ízvilága lesz egy zöldségnek, ha fermentáljuk.

A fermentálás egy irányított erjesztés, akárcsak a kovászosuborka készítése, csak nem kell bele a kenyér. A legtöbbször elég csak sót tenni a vízbe és máris pár nap alatt beindul a fermentálódás. Készülhet gyümölcsből és zöldségből egyaránt, de a fermentált paprika is rendkívül finom csemege a téli időszakban.

A fermentálás jótékony a belek számára is, érdemes ennek is utánaolvassunk.

Aszalhatunk is

Most még van annyi ereje a napnak, hogy akár aszalhatunk is a szabadlevegőn. Persze ha tudjuk takarni szúnyoghálóval vagy más védelemmel, hogy a legyek és muslicák ne találják meg az aszalnivalónkat. Ugyanígy sütőben is aszalhatunk, lassú elkészüléssel és alacsony hőfokon pár óra alatt elég nagy mennyiségű aszalt paradicsom készíthető el, amit utána olívaolajban befűszerezve eltárolhatunk.

Paprikapépek, mártások, lecsók

Félkész vagy készételként is betárolhatjuk a paprikát és a paradicsomot. A paradicsomból főzhetünk leveket, hogy télre leveseket készíthessünk belőle. A lecsó a leguniverzálisabb téli csemege, ha a nyári időszakban gondoskodtunk a jövőnkről. A lecsó viszonylag egyszerű tartósítással vagy dunsztolással is eltehető télire.

Paprikapépet készthetünk fermentálással, grillezhetjük a paprikát, majd apróra daráljuk, de még számos más irány működőképes. Lehet készíteni ajvárt, pörköltalapot paprikásan, hagymásan, sós pépeket is.

A mártások témakörében csak a képzeletünk szab határt. Ha van olyan étel, aminek az alapját ez a két zöldség adja, akkor tejmentesen és húsmentesen nagyon egyszerűen el tudjuk rakni az alapokat. Utána télen csak levesszük a kamrapolcról az üvegnyi mártást, pirítunk kolbászt, virslit vagy darálthúst és már csak nyakon kell önteni a szószunkkal.

Egyedül a babbal és cukkinivel vigyázzunk, mert lúgosítja nagyon az ételeket és így a paradicsom és paprika mellé fontos tenni más savakat is, hogy tartósítható legyen. Ez lehet aszkorbinsav, citromsav, ecet vagy bármilyen más savanyításhoz való sav.

Ne űzze el a fülbemászókat! Ezért hasznosak...

2025. november 1. 08:10

A fülbemászó nem ellenség, hanem a kert igazi védelmezője – ismerjük meg közelebbről a természet egyik leghasznosabb rovarát!

Mindenszentek és halottak napjának hagyományai

2025. november 1. 05:40

Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából az elhunytakról való megemlékezés napjává.

Most vagy soha: így tegye rendbe a kerti eszközeit!

2025. október 31. 14:10

Ha most kihagyja a kerti eszközök ápolását, jövőre nem a növények lesznek a legnagyobb gondja, hanem a rozsdás ollók!

5+1 dísznövény, amit most érdemes elültetni, hogy tavasszal robbanjon a kert

2025. október 30. 11:10

Ha most ültetünk, tavasszal szó szerint felrobban a kert. Mutatjuk, mely növények hálálják meg az őszi gondoskodást!

Magyar Paradicsom Napja

2022. május 31. 12:49

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

2023. október 6. 14:10

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.

Beindult a hazai paradicsomszezon

2022. május 2. 13:21

Több mint 12 ezer tonna paradicsom kerül a fogyasztók asztalára idén a többgenerációs dél-alföldi kertész családok alkotta TRIVEGA Kft. üvegházaiból.

Paprika és paradicsom teleltetése termő növényként: megéri vagy csak divat?

2025. október 13. 05:40

Mindkét növény trópusi származású, ezért hazánkban nem télálló. Az átteleltetéshez beltéri, fagymentes hely szükséges.