11℃ 1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Kiskerti teendők

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

Agrofórum Online

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!

Mert mivel permetezünk? Nagyrészt vízzel, kis részben hatóanyaggal, amit vízben hígítunk a megfelelő koncentráció eléréséhez. Sok esetben több ezer liter vízhez teszünk csupán fél decinyi hatóanyagot, mégis hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a víz minőségének a szerepét a növényvédelem sikerében.

Pedig óriási a szerepe, mivel a vizeink minősége nem állandó! Az sem mindegy, hogy csapvízből vagy fúrt kútból vesszük a permetlé alapját, de kiemelten fontos minden minőségi paraméteren belül a pH!

A pH-érték befolyásolja az oldhatóságot és a tápanyagok felvételét. Ahhoz, hogy a növény hatékonyan fel tudja venni és hasznosítani tudja, a tápanyagoknak vízben oldott formában kell lenniük.

Valamelyest megoszlik a témában fellelhető szakirodalom az optimális pH tartományon, de általában igaz, hogy a legtöbb növényvédő szer esetén a legalkalmasabb a pH 6-7 között, a legtöbb lombtrágya esetén pedig 5,5-6,5 közötti tartományban van.

Általánosságban elmondható, hogy a lúgos víz (pH-érték 7 fölött) a lúgos hidrolízis miatt csökkenti a növényvédő szerek hatását, nőhet a lebomlási idő. A túl savas víz (pH 5 alatt) hatással lehet a tankkeverék stabilitására. A szélsőségesen lúgos vagy savas kémhatású víz károsíthatja a növényt!

Minden növényvédő szer viselkedését nem ismerjük, de vannak kiemelkedő példák, amiket tudnia kell, mielőtt használja:

  • Lúgos hidrolízis miatt csökken a hatása a piretroidoknak, a klórpirifosznak, a dimetoátnak, a glifozátnak.
  • A szulfonilurea hatóanyag csoportba tartozó gyomirtó szerek bomlása pedig gyorsul a pH csökkenésével (savas közegben).

Nem csak az egyes hatóanyagokkal kell számolnunk, a legtöbb permetezés során több anyagot is összekeverünk. Mivel különböző anyagok különböző pH-n fejtik ki hatásukat, így egy-egy nem megfelelően összeállított „koktél” csökkentheti a kezelés egyik vagy másik összetevőjének hatékonyságát.

A fentiek után azt tanácsolom, hogy amennyiben Ön is gyakran tapasztalja, hogy nem hatnak a növényvédő szerek, ellenőrizze a permetezéshez használt víz pH-ját. Érdemes a különböző adalékanyagok/segédanyagok közül választani egy pH stabilizátort (rengeteg cég termékpalettáján szerepel már ilyen anyag) és azzal beállítani a permetlé pH-ját 6-7 közötti értékre.

Minden egyéb (és gyanús) esetben kérje növényorvosa, szaktanácsadója, a termékek promótereinek véleményét!

Áfonyatermesztés: 7 tipp a gazdag termésért

2025. március 3. 16:10

Az áfonya nemcsak finom, hanem egészséges is, és megfelelő gondozás mellett saját kertünkben is könnyen termeszthető.

Palántaföld: gyakori hibák a kiválasztásnál és az előkészítésnél

2025. március 2. 05:40

A sikeres palántanevelés érdekében alapvető fontosságú a megfelelő palántaföld kiválasztása és előkészítése.

Szűrt víz vagy csapvíz: mi a legjobb választás a növényeknek?

2025. március 1. 16:10

Bizony jobb, ha tudja: az Ön által használt víz minősége nagyban hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez.

Gyakori hibák a kiskerti palántanevelésben

2025. március 1. 05:40

Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribb problémákat, amelyekre érdemes odafigyelni a palántanevelés során.

Új biológiai növényvédő szerek a Kwizda Garden palettáján

2023. május 10. 06:34

Mikrobiológiai készítményekkel a tisztább talajért, az egészségesebb növényekért és az egészségesebb környezetért.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: kimerült a talajok vízkészlete

2022. augusztus 9. 09:13

A talajok vízkészlete kimerült, a növények lombozatának felszáradása folyamatos.

A Diabrotica térhódításának klimatikus tényezői

2017. december 15. 16:00

A Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézetének klímakutatási munkacsoportja elemezte a rovar terjedésének klimatikus tényezőit. Az írás választ ad arra a kérdésre, hogy honnan is került hazánkba ez a kártevő, és mi tette lehetővé gyors térhódítását.

Hitek és tévhitek a biotermékekről

2019. augusztus 8. 04:37

Mitől lesz bio a bio? Mi a pontos megnevezése? Árulhatom-e a piacon a kezeletlen paradicsomomat? Csak néhány kérdés, amit nap, mint nap hallhatunk a biotermékekkel kapcsolatban.