Házikert

Komposztálás hibái, amiket a legtöbben elkövetnek

Agrofórum Online

A komposztálás az egyik legegyszerűbb és legtermészetesebb módja annak, hogy a konyhai és kerti hulladékból értékes tápanyag keletkezzen. Egy jól működő komposzt nemcsak csökkenti a szemét mennyiségét, hanem egészségesebbé teszi a talajt, és hosszú távon bőségesebb termést biztosít. Mégis sokan csalódottak, mert a komposzt nem bomlik le rendesen, rossz szagot áraszt vagy kártevőket vonz. Ezeket a problémákat többnyire néhány tipikus hiba okozza.

Túl sok konyhai maradék

A gyümölcs- és zöldséghéjak remek alapanyagok, de ha túl nagy arányban kerülnek a komposztba, az anyag túl nedves lesz és erjedni kezd. Ez kellemetlen szaghoz vezet, és lassítja a bomlást. Fontos, hogy mindig kerüljön melléjük száraz anyag – például falevél, fűnyesedék vagy aprított ágak!

Hús, tejtermék és főtt étel hozzáadása

Sokan úgy gondolják, hogy minden konyhai hulladék a komposztba kerülhet. A hús, a tejtermékek, a zsiradék és a főtt ételek azonban nem odavalók: könnyen megpenészednek, rágcsálókat és rovarokat vonzanak. A komposztálóba kizárólag növényi eredetű, nyers maradékokat érdemes tenni.

Légmentes tömörítés

Ha a komposzt túl tömör, a levegő nem jut be a halomba, és a bomlási folyamat lelassul vagy rothadásba fordul. A jó komposzt levegős, ezért időnként át kell forgatni, különösen nagyobb mennyiség esetén.

Túl kevés nedvesség

A komposztáló anyagának nedvesnek kell lennie, de nem csuromvizesnek. Ha kiszárad, a mikroorganizmusok nem tudják elvégezni a munkájukat. Egy egyszerű teszt: ha maréknyi komposztanyagot összenyom, enyhén nedvesnek kell éreznie, de nem csöpöghet belőle víz.

Komposzt alapanyag konyhai hulladékból
Komposzt alapanyag konyhai hulladékból (fotó: Pexels)

Egyoldalú alapanyag

A jó komposzt alapja a változatosság. Ha csak fűnyesedékből vagy csak levelekből áll, nem fog megfelelően érni. A „zöld” (nitrogénben gazdag) és a „barna” (szénben gazdag) anyagokat egyensúlyban kell tartani. Zöld anyag a friss fűnyesedék, zöldségmaradék, barna anyag a szalma, faapríték vagy száraz levél.

Rossz helyválasztás

Ha a komposztáló túl napos helyen van, hamar kiszárad. Ha mély árnyékban áll, lassabban melegszik fel, és a bomlás elhúzódik. Az ideális hely félárnyékban van, ahol védett, de jól szellőzik.

Türelem hiánya

A komposztálás természetes folyamat, amely időt igényel. Általában 6-12 hónap alatt érik be, attól függően, hogy milyen anyagok kerültek bele és mennyire rendszeresen van gondozva. A türelmetlenség gyakran oda vezet, hogy túl hamar próbálják felhasználni, pedig a félig érett komposzt még károsíthatja is a növényeket.

A komposztálás sikerének kulcsa az egyensúly, a megfelelő anyagválasztás és a rendszeres odafigyelés. Ha elkerüli a fenti hibákat, rövid időn belül értékes, morzsalékos humuszhoz jut, amely feljavítja kertje talaját. Így a hulladékból valódi kincs válhat – természetes, ingyenes és fenntartható módon.

Kiemelt kép: Pexels

Alpesi hanga: a kert téli színvarázslója

2025. október 1. 08:10

Az alpesi hanga már decemberben színt visz a kertbe. Tippek ültetéshez, gondozáshoz és metszéshez, hogy sokáig pompázzon!

Szobanövények kezdőknek: túlélnek mindent is

2025. szeptember 30. 08:10

Strapabíró, kevés törődést igénylő zöldeket keres? Mutatjuk a 6 legjobb szobanövényt, amelyek a feledékenyeknél is beválnak.

Szúnyogmentes kert természetes módszerekkel

2025. szeptember 30. 05:40

Léteznek természetes módszerek, amelyekkel hatékonyan csökkenthető a szúnyogok száma a kertben, és megőrizhető az ökológiai egyensúly.

5 fás szárú, amikért a madarak visszajárnak

2025. szeptember 29. 14:10

Ültessen madárbarát fákat, és kertje igazi élőhely lesz a szárnyas vendégeknek, bogyókkal és fészkelőhelyekkel!

Mikor juttassuk ki a komposztot?

2024. március 15. 04:38

Mikor érdemes kijuttatnom a komposztot a házikertbe? A veteményezést megelőzően, tavasszal alkalmas lehet ehhez az idő?

A komposztálásban ért el egyedülálló eredményt a MATE

2023. augusztus 31. 14:10

A gödöllői campuson képződő összes biológiailag lebomló hulladékot helyben hasznosítja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) egy európai uniós támogatással létrehozott professzionális infrastruktúra használatával.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Karácsonyfából is lehet komposztot

2022. január 17. 10:43

Újév első napján elengedtük az óévet, vízkeresztkor pedig lebontottuk a karácsonyfákat. Ha babonások vagyunk, se előbb, se később, a népi hit ugyanis úgy tartja, ha korábban válunk meg tőle, szerencsétlenséget hoz, ha viszont január 6. éjjelén még teljes díszében pompázik, akkor egész évben úgy kell maradnia. Akár előbbi, akár utóbbi, esetleg köztes megoldást választunk, a fenntarthatósági elveket szem előtt tartva gondolkodni ma már alap. Dr. Aleksza László egyetemi docenst, a MATE Környezettudományi Intézetének munkatársát a kidobott fák lehetséges hasznosításáról kérdeztük.